Spring naar inhoud

Zaterdag nat, vanaf zondag mooi weer

Juni-weer-gorp
"Vanaf zondag krijgen we een aantal dagen met droog weer, waarbij zon en wolken elkaar zullen afwisselen. De temperatuur schommelt rond de 20 graden."

weerbericht

We zitten midden in de Schaapscheerders-kou en dat is goed te merken aan de temperatuur. Sinds zaterdag is het kwik niet meer boven de 20 graden uitgekomen met als dieptepunt afgelopen maandag toen het amper 15 graden werd in Berkel-Enschot en in de provincie Zeeland werd het maar een graad of 14.

Maar het kan nog kouder en dat gebeurde op deze donderdag in Groningen: de stations Ten Post en Nieuw Beerta noteerde respectievelijk 13,2 en 12,7 graden. Zo laat in juni is wel heel koud. Sinds tenminste 1998 is dit nog nooit gebeurd. Oorzaak is een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een depressie boven Scandinavië. Met een noordwestelijke wind stroomde de koude lucht onze regio binnen. Bewolking overheerste met af en toe wat zon. Uit die bewolking viel ook neerslag, zoals in de nacht van woensdag op donderdag toen 9 mm werd opgevangen in Tilburg. Voor de rest bleef het op deze donderdag droog en steeg de temperatuur naar ruim 16 graden. In de loop van de avond neemt de bewolking alweer toe en later kan er een enkele bui vallen. De wind komt uit het westen tot zuidwesten en is matig.

De vrijdag is overwegend bewolkt waaruit een aantal buien valt, maar op het einde van de middag doven ze uit. Het is maar van korte duur, want in de avond nadert een regenzone onze provincie die langzaam van west naar oost trekt. Het wordt op vrijdag iets warmer met zo’n 17 graden.

Op zaterdag hebben we nog last van het neerslaggebied. Zodra deze voorbij is getrokken nemen buien het over met af en toe wat zon. Het kwik gaat nog verder omhoog en komt op een graad of 18 uit. Vanaf zondag krijgen we een aantal dagen met droog weer, waarbij zon en wolken elkaar zullen afwisselen. De temperatuur schommelt rond de 20 graden. Oorzaak is een hogedrukgebied dat al dagen op de Atlantische Oceaan ligt en eindelijk opschuift naar het vastland van Europa. Daardoor draait de wind naar het zuiden tot zuidwesten en wordt het nog iets warmer tot 23 graden op maandag en dinsdag. Halverwege de week neemt de bewolking steeds meer toe doordat het hogedrukgebied zich terugtrekt tot de Oceaan. Vanuit IJsland zakt meteen e0en depressie naar het zuiden en daar omheen draaien allemaal neerslaggebieden die over de Noordzee trekken, Daardoor neemt de bewolking toe en kunnen er enkele buien vallen. Daarna herstelt het weer zicht doordat het hogedrukgebied weer het vasteland op komt en tot het oosten van Europa uitbreidt. Op het einde van de week ontstaat er zelfs een nieuw hogedrukgebied boven de Noordzee en dan kunnen we ons opmaken voor zomerweer. De wind draait namelijk naar het oosten. Daarmee krijgt de zon de overhand en stijgt het kwik naar de zomerse waarde van 25 graden tot in het weekeinde.

weerspreuk2011jpg

- Komen Petrus en Paulus (29 juni) met regenvlagen, dan dreigt de regen nog dertig dagen.

- Kraait de haan te avond of te nacht, dan wordt er ander weer verwacht.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen