Spring naar inhoud

Woonbond begint de campagne ‘Blokkeer de huurverhoging’

huurwoningDe Nederlandse Woonbond start een campagne tegen nieuwe, forse huurstijgingen. Veel huurders en woningzoekenden hebben het financieel moeilijk door de enorme huurstijgingen in de afgelopen twee jaar. In 2014 stegen de huren van vrijgekomen huurwoningen, waar nieuwe huurders in kwamen wonen, met 22,6%. Ofwel: 100 tot 200 euro per maand. Het aanbod betaalbare huurwoningen staat dan ook onder druk en nieuwe huurders lopen tegen torenhoge prijzen aan.

Voor zittende huurders stegen de huren gemiddeld 9,2 procent in twee jaar tijd. 2015 wordt het derde opeenvolgende jaar waarin de huren ver boven de inflatie zullen stijgen.

Woningcorporaties verhoogden de huren zelfs meer dan particuliere verhuurders, met 4,7% tegen 3,8%, waardoor het vermogen van woningbouwstichtingen met 12,8 miljard euro steeg naar een totaal van 45,3 miljard euro, waardoor er financiële ruimte is om de huren dit jaar niet te verhogen.

Steeds meer huurders hebben moeite de hoge huren op te brengen. Dat blijkt ook wel uit het stijgende aantal huisuitzettingen. Met bijna 7.000 huisuitzettingen lag dit in 2013 acht procent hoger dan in 2012. In 2013 bleek uit onderzoek in opdracht van de Woonbond dat 28 procent van de huurders van woningcorporaties door de hoge woonlasten minimale kosten voor noodzakelijke uitgaven en sociale participatie niet kunnen betalen. "Huurders en woningzoekenden hebben het zwaar voor de kiezen gekregen," aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping. "Het roer moet om. Het is tijd dat politiek, én verhuurders verantwoordelijkheid nemen en kiezen voor betaalbare huren."

De Woonbond start vandaag de campagne ‘Blokkeer de huurverhoging’ tegen de enorme huurverhogingen. Deel van deze campagne is een petitie die te ondertekenen is via www.stophuurverhoging.nl. In Utrecht komen zaterdag  24 januari tientallen huurdersorganisaties bijeen om acties te plannen tegen de huurstijging. De Woonbond roept verhuurders op huurstijging te matigen en wil dat de politiek het beleid dat torenhoge huurstijgingen mogelijk maakt van tafel haalt.

Share

2 gedachten over “Woonbond begint de campagne ‘Blokkeer de huurverhoging’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen