Spring naar inhoud

Wisselvallig met op zaterdag nog zomerse temperaturen

Weerbericht door Jean-Paula Korst HerfstbladerenDe weersverwachting voor het komende weekeinde: wisselvallig met op beide dagen buien die gepaard kunnen gaan met onweer. Temperaturen zakken van 25 graden op zaterdag naar een graad of 20 op zondag. Na het weekeinde halen we de 20 graden niet meer. Wel geven de eerste dagen mooi, droog en rustig weer. Daarna krijgen we de andere kant van de herfst te zien: onstuimigheid met regen en wind.

Het is vandaag 18 september en nog steeds is er in deze maand geen druppel gevallen. Zo’n lange reeks van droge dagen is sinds tenminste 1998 niet voorgekomen. Het record stond namelijk op 16 dagen. Maar ik moet wel een slag om de arm houden, want rond 20.00 uur werd de lucht steeds dreigender. Vanuit het zuiden en zuidoosten zagen we een neerslaggebied naderen waar onweer bij is waargenomen. En toen was het zover en vielen er in de loop van de avond de eerste druppels in Berkel-Enschot in deze herfstmaand. Naast alle droogte hebben we natuurlijk ook nog de prachtige temperaturen.

Deze rijzen de pan uit met zelfs een aantal zomerse dagen deze week. Zo werd het dinsdag al een graad of 25 en gisteren (woensdag) kwam daar bijna twee graden bij. In Berkel-Enschot steeg het kwik namelijk naar 26,9°C. Vandaag was op veel plaatsen de warmste septemberdag tot nu toe, waarbij in Hoek van Holland zelfs een datumrecord voor dat station werd gevestigd met 27,6°C. Overigens kan het op 18 september allemaal nog warmer worden. Het landelijk datumrecord staat namelijk op 31,4°C waargenomen in 1924 in Maastricht.

Het prachtige nazomerweer van deze week hebben we te danken aan een hogedrukgebied boven Scandinavië. Maar de hoge temperaturen van de afgelopen dagen werden veroorzaakt door een depressie voor de kust van Spanje. Tussen het hogedrukgebied en de depressie ontstond een krachtige zuidelijke stroming en kwam de warmte onze kant op. Ook vannacht is het nog warm met zo’n 16 graden, terwijl het normaal maar een graad of 11 mag zijn in deze tijd van het jaar. Op vrijdag zal de zomerse waarde van 25 graden opnieuw gehaald worden en is het nog flink zonnig. Maar het is maar van korte duur, want in de loop van de dag gaan er stapelwolken ontstaan die uit kunnen groeien tot enkele regen- en onweersbuien.

Doordat de vochtigheid hoog is ontstaat in de nacht naar zaterdag nevel en mist die overgaat in laaghangende bewolking. Het weekeinde begint dan ook grijs en pas in de middag brandt de zon al het grijs weg, maar meteen ontstaan er stapelwolken en vallen er (onweers)buien. Temperatuur kan op zaterdag nog naar de 25 graden stijgen, maar daarna is het wel gedaan en begint de echte afkoeling. Op zondag is het namelijk wisselvallig met en af en toe wat gedonder en bliksem. Het kwik komt niet verder dan een graad of 20 en na het weekeinde wordt het nog koeler. Begin volgende week liggen de maxima nog maar op 18 graden in onze regio wat dan meteen normale kwikstanden zijn voor de derde week van september.

Het is wel mooi weer, waarbij wolkenvelden en zonneschijn elkaar afwisselen en het blijft droog. Oorzaak is een hogedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan onze kant is opgekomen. Deze blijft bij ons tot woensdag en dan trekt het hogedrukgebied zich terug naar de oceaan. Een reeks van depressies bij IJsland zien hun kans schoon en bewegen zich naar de Noordzee waar ze op donderdag aankomen. Dit betekent dat de wind flink gaat toenemen en we de andere kant van de herfst krijgen te zien. Er gaat veel regen vallen en de temperaturen gaan verder achteruit. Kortom, de week eindigt onstuimig en nat. Inmiddels zitten we dan in de astronomische herfst die op 23 september van start is gegaan.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen