Spring naar inhoud

Wijktoets 2016: extra inzet in 13 Tilburgse wijken en buurten

PvdB Korvel
Korvelplein - Foto: Peter van de Besselaar

Een keer in de twee jaar houdt de gemeente Tilburg een zogenoemde wijktoets. Ruim 14.500 Tilburgers werkten in oktober 2015 mee aan het Lemon-onderzoek naar leefbaarheid en veiligheid. De mening van bewoners is een belangrijk onderdeel van de Wijktoets. In de Leefbaarheidmonitor (Lemon) geven bewoners gemiddeld een 7,3 als totaalcijfer voor de buurt waarin ze wonen.

De resultaten voor alle wijken en buurten in Tilburg staan op lemontilburg.nl. Het lemon-onderzoek (hier te downloaden) is uitgevoerd in opdracht van de Tilburgse woningcorporaties TBV Wonen, Tiwos, WonenBreburg, 't Heem en de gemeente.

2016-02-28 Zorg Stadskantoor 5 Spoorlaan veiligheidshuisDe Wijktoets levert een belangrijke bijdrage aan het wijkgericht werken en geeft de gemeente Tilburg inzicht over de onderwerpen leefbaarheid, veiligheid en sociale stijging in de Tilburgse wijken. Op basis van de uitkomsten van de wijktoets die eind 2015 gehouden is, zijn vijf zogenoemde focuswijken en acht aandachtswijken aangewezen.

De focuswijken voor 2016-2018: Goirke-Hasselt, Groenewoud, Stokhasselt/Vlashof, centrumgebied Het Zand en Korvel. Dit zijn wijken waar meerdere ingewikkelde problemen spelen, op sociaal-economisch en fysiek vlak en op het gebied van veiligheid.

2015-06-26-Jeruzalem-Piushaven-nieuwbouw-boot-KanaalDe aandachtswijken in Tilburg zijn: Kruiden- & Kleurenbuurt, Loven/Rozenplein, Oerle, Groeseind Hoefstraat Noord-Oost, Zorgvlied Zuid, Abdij- & Torenbuurt, Jeruzalem, Korvelsehofjes. Aandachtswijken scoren onvoldoende op één of meer thema's (veiligheid, sociaal-economisch, fysiek) of tonen een dalende trend.

Voor deze wijken worden actieplannen gemaakt om de wijken te verbeteren. In de actieplannen staat in welke wijken, bovenop de reguliere stedelijke inzet, extra aandacht is voor leefbaarheid, veiligheid en sociale stijging.

Overzicht van de aandachtswijken en focuswijken 2016-2018 (jpg, 1.1MB)

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen