Spring naar inhoud

Wajongers onnodig hard gepakt in regeerakkoord

De Wajonggroep FNV (Federatie Nederlandse Vakvereniging) vindt het onbegrijpelijk en teleurstellend dat in het regeerakkoord wordt vastgehouden aan de plannen om Wajongers te korten op hun uitkering. In het akkoord worden mensen met een beperking vanaf 2018 met ruim 5 procent gekort.

De bezuiniging is door de economische opleving absoluut niet meer nodig en raakt de meest kwetsbare groep die van een sober inkomen moet leven, vaak geen baan kan vinden en ook nog extra zorgkosten heeft.

FNV-bestuurder Erica Hemmes: "Het adagium dat 'iedereen er op vooruitgaat' wordt absoluut niet waargemaakt. In ieder geval niet voor de groep van 70.000 mensen met een arbeidsbeperking die geen baan kan krijgen. Zij worden als enige groep direct gekort op hun inkomen. De btw-verhoging hakt er daarom bij hen nog harder in. Wij vinden dat het nieuwe kabinet deze groep dubbel pakt."

Met ingang van 2018 wordt de Wajonguitkering verlaagd van 75 procent naar 70 procent van het wettelijke minimumloon. De verlaging is bedoeld om mensen te prikkelen om aan het werk te gaan. In de praktijk blijkt dat maar weinigen aan het werk komen, of dat vacante functies niet geschikt zijn voor hen. Er zijn sinds 2015 maar 23.000 banen bijgekomen terwijl er nu 75.000 Wajongers met de korting worden bedreigd omdat zij niet kunnen werken.

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: "Het kabinet zegt dat iedereen profiteert van de economische groei. Maar dat is absoluut niet waar. Daarnaast heeft de overheid niet voldaan aan de afspraak dat er voldoende banen zouden worden gerealiseerd. Wajongers die wel willen werken, kunnen simpelweg geen baan vinden. En daarvoor worden ze dan ook nog eens gestraft! Wij laten het er niet bij zitten en zijn een petitie gestart om deze schandelijke maatregel van tafel te krijgen."

> Steun de actie en teken de petitie

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen