dinsdag 23 april 2024

2 gedachten over “Vrijwilligers van wijkcentrum ‘In de Boomtak’ vragen de raad om actie

  1. Ik begrijp dat de discussie nu hangt op een bedrag aan extra huur van 5000 euro per jaar. Dat moet toch op te lossen zijn. Kan de Boomtak niet gebruikt worden als locatie voor bv omscholingen e.d.? Ik probeer even mee te denken.
    De Boomtak is door de gemeente uit de subsidiëring gehaald omdat het in de goede Bomenbuurt ligt, het geld elders in de stad harder nodig is, en natuurlijk ook omdat bezuinigingen duidelijke keuzes nodig maakten.
    De Boomtak als buurthuis was, en is, vooral een erfenis uit het actievoerdersverleden van de Bomenbuurt. De rebellen van toen zijn inmiddels dik gesettelt en aardig veryupt. Qua woorden nog steeds Sturm und Drang, in de praktijk al jaren een gevestigd belang.
    Al hun verhalen klinken heel verheven, maar de tijd dat elk eigen hokje met belastinggeld wordt overeind gehouden is toch echt voorbij.

  2. Zoals ik al in een eerder artikel op Tilburgers kon lezen dat politici en ambtenaren steeds vaker het woord burgerparticipatie en civil society in de mond nemen. Waarin burgers het meer zelf moeten gaan doen, was ik hier erg blij mee. Minder afhankelijk van de overheid zonder dure institutionalisering. Dit klonk mij erg positief in de oren. Ik dacht nou dit is echt iets waar de zogenaamde “Linkse Hobby’s” het “Rechtse Liberaal denken” aan het naderen zijn. Burgers hoef je niet te betuttelen of dood te knuffelen, ze kunnen heel veel zelf. Creatieve oplossingen en uitvindingen worden immers meestal geboren uit armoede en/of noodzaak.

    Maar nu schrik ik toch wel even van de gemeente Tilburg. Het lijkt wel of ze succes van een geheel zelfstandig draaiend wijkcentrum op burgerkracht nog helemaal niet aan kunnen. Een burger initiatief waar gemeente Tilburg juist trots op zou mogen zijn, draaien ze de duimschroeven aan. een initiatief dat juist laat zien dat mensen heel goed instaat zijn er voor elkaar te zijn in de wijk en daarnaast ook nog Tilburg als voorbeeld functie op de kaart zetten. Dat noem ik nog eens eens City Marketing. Inderdaad het zijn dus niet de burgers die er niet klaar voor zijn om de omslag te maken maar juist de overheid die het heft niet uit handen durven te geven.

    Best raar dat ze pleiten dat burgers meer eigen verantwoordelijkheid moeten nemen.
    en vervolgens er alles aan doen om die zelfde burger alle eigen initiatief weer uit de handen te slaan. Het lijkt mij in dit verhaal een erg moeilijke opgave om vrijwilligers gemotiveerd te houden. Voor vrijwilligers is het altijd een verhaal van halen en brengen, je moet ze perspectieven kunnen bieden voor de toekomst om ze erbij te houden. Volgens mij doe je dat ook erg goed Jan van Esch mijn complimenten.

    Ik wens je dan ook veel doorzettingsvermogen en succes voor de toekomst van “In de Boomtak” en hoop dat de Gemeente Tilburg zich toch nog eens bezint anders zijn ze inderdaad zo als ik in de Volkskrant kon lezen:

    ‘penny wise, pound foolish’

    Gegroet Norbert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *