Spring naar inhoud

Vrijwilligers Stadstuinderij winnen ‘Armoede Challenge’ PvdA

Dinsdagavond 17 januari 2017 organiseerde PvdA Tilburg een avond over armoede, de Armoede Challenge gedoopt. Hierin waren vijf mensen de uitdaging aangegaan om in 10 minuten hun idee voor bestrijding van armoede te vertellen.

Twee vrijwilligers van Stadstuinderij Piushaven, onder de vleugels van stichting Social Energy, Jacqueline en Ton, wonnen deze uitdaging en haalden daarmee de prijs van €1000 binnen voor hun idee. Vrijwilligers die een paar uur meewerken in de Stadstuinderij, mogen natuurvriendelijke groenten voor hun eigen avondmaaltijd mee naar huis nemen. Veel van deze mensen leven in armoede en zijn eenzaam en koken niet voor zichzelf.

Onder het motto Halen, Brengen, Delen is het nieuwe Helen willen Ton en Jacqueline graag voor deze mensen koken met deze groenten uit de Stadstuinderij. De huidige faciliteiten, een tweepits fornuis en weinig pannen en keukenbenodigdheden zijn nu niet toereikend. Met de gewonnen prijs kunnen de initiatiefnemers een goed fornuis en de nodige spullen aanschaffen.

De jury, bestaande uit Ruud van der Meijden (Brabander van het Jaar 2016), Sedi van Loon (raadslid D66) en Marti de Brouwer (raadslid CDA en Politicus van het Jaar 2016), waren zichtbaar onder de indruk van het winnende initiatief, dat zij zeer praktisch, inspirerend en haalbaar vonden.

De bijeenkomst in informele, huiselijke setting bij Peerke Meubels aan de Korvelseweg, ontrolde zich tot een brainstormsessie over armoede, aan de hand van de zes ideeën die de deelnemers inbrachten. Leonie van Baast, die haar kinderen had meegenomen om haar te assisteren, bracht naar voren om wijkcentrum De Ypelaer in Tilburg-Noord om te vormen tot een centrum voor mensen in armoede. Maar haar dochter Maartje, die het idee naar voren bracht om een informatie-website te maken voor jongeren, overtuigde de jury en het publiek zodanig, dat er ter plekke een aanmoedigingsprijs van €250 in het leven werd geroepen, die zij voor het idee ontving.

Twee deelneemsters, Joke de Kock van de vereniging Schuldhulpverlening en Gaby van den Biggelaar van Stichting Leergeld, hielden vurig pleidooi. Niet om een specifiek idee in te brengen, maar om de aanwezige politici te overtuigen welke maatregelen nodig zijn om de problemen met schulden en armoede onder kinderen te verminderen. Beide zagen af van de competitie voor de prijs van €1000. S.Y. (wil niet met haar naam op Tilburgers.nl) bracht in om een 'give box' in het leven te roepen waar mensen spullen in kunnen doen en gratis uit halen.

De jury vond dat dit idee erg veel leek op de voormalige voedselruilkasten, die tot voor kort in diverse wijkcentra stonden. Deze ruilkasten zijn ten onder gegaan doordat er mensen zijn die misbruik maakten van de gelegenheid en steeds alles meenamen wat er in de kast lag. Helaas wist S.Y. hiervoor geen oplossing.

PvdA-raadslid Guus Sluijter vertelde tot slot dat alle ideeën en inbreng van het publiek zal worden meegenomen in een voorstel, dat in februari zal worden ingebracht bij de gemeenteraad.

Share

1 gedachte over “Vrijwilligers Stadstuinderij winnen ‘Armoede Challenge’ PvdA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen