Spring naar inhoud

Veteranendag Hart van Brabant strijkt neer in Hilvarenbeek

Op Zaterdag 28 oktober 2017 organiseert Stichting Veteranen Hart van Brabant de Veteranendag Hart van Brabant, dit jaar in Hilvarenbeek. Traditiegetrouw wordt deze dag op de eerste zaterdag na 27 oktober gevierd, de datum waarop de regio Tilburg in 1944 bevrijd werd van het juk van Nazi-Duitsland.

Op het Vrijthof in Hilvarenbeek, zal van 10.00 uur tot 17.00 uur een openbaar en gratis toegankelijk evenement plaatsvinden. 

Dit deel van het centrum zal dan bezet worden door talrijke militaire voertuigen, evenals door een HAWK-luchtafweersysteem, observatie- en commandoposten en zelfs een volledig functionele veldkeuken. Leden van re-enactmentverenigingen als Bartje Compagnie en MARS zullen de voertuigen en posten bemannen. Tevens zal de Nederlandse UNIFIL-vereniging (United Nations Interim Force in Lebanon) zijn steentje bijdragen aan het schouwspel.

Tijdens de bevrijding in 1944 deed de toren van de Sint Petruskerk in Hilvarenbeek dienst als uitkijkpost voor de Essex Yeomanry (147th Field Artillery). Tijdens het evenement is de kerktoren geopend voor bezoeker en kun je Hilvarenbeek en zijn omgeving)] bekijken vanaf 40 meter hoogte. Tevens zal de Stichting Beheer de Beekse Toren deze dag wijden aan de bevrijding van Hilvarenbeek. Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht zal ook dit jaar weer een “FlyBy” verzorgen. Bij goed weer zal rond 13.00 uur een oud militair vliegtuig het luchtruim boven Hilvarenbeek verkennen.

Om interactie met bezoekers  te generen zullen er ook verschillende demonstraties worden opgevoerd. Daarnaast is er voor de jeugdige bezoekers dit jaar ook weer veel te doen. Er worden rondritten georganiseerd met een DAF YA 4442, in de volksmond beter bekend als een 4-tonner. Ook zal er dit jaar een informatiemarkt zijn. Op deze markt zullen verschillende organisaties vertegenwoordigd zijn hulp bieden aan voormalige missiegebieden en veteranen. Zo zullen onder meer de organisaties Hulphond Nederland, Vereniging Jonge Veteranen en Dutch Military Veterans aanwezig zijn. De muzikale omlijsting zal worden verzorgd door DJ Underground Tacticz (Maikel Veldhuis – een Tilburgse Dutchbat-veteraan).

Naast het openbaar evenement is er ook dit jaar weer een besloten programma waarin de deelnemende gemeenten de veteranen bedanken voor hun inzet voor vrede en veiligheid waar dan ook ter wereld. Voor de veteranen uit de gemeenten Tilburg, Goirle, Oisterwijk, Loon op Zand, Hilvarenbeek en Gilze en Rijen, zal dit jaar Cultureel Centrum 'Elckerlyc', Achter het Raadhuis 2, in  Hilvarenbeek middelpunt van het evenement zijn. De veteranen, ook zij die nog in actieve dienst zijn, hebben inmiddels een uitnodiging van hun burgemeesters ontvangen. Na een ontvangst met koffie zal om 14.00 uur een bijzonder programma van start gaan. Kapitein Schreinemacher, in 2009 tijdens een vlucht in haar Cougar (helicopter) beschoten door de Taliban, en Inspecteur Generaal der Krijgsmacht Luitenant Generaal Van Griensven zullen hierbij aanwezig zijn en spreken. Na het officiële programma is er tot 17.00 uur de gelegenheid om onder het genot van een borrel bij te praten met oud-strijdmakkers en andere bekenden.

Bent u een veteraan uit de regio, maar heeft u geen uitnodiging ontvangen? Dan kunt u zich alsnog aanmelden via een e-mail aan veteranendag@veteranenhartvanbrabant.nl.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen