Spring naar inhoud

Verbouwing hofleverancier Van Delft kinderwagenfabriek

De gevel van de voormalige Van Delft´s Kinderwagenfabriek in de Telegraafstraat.

Deze firma bestond al in 1876.  Kinderwagenfabrikant de firma L.W. van Delft in de Poststraat ontving op 28 juni 1909 het predicaat hofleverancier. Grondlegger was Lambertus Wilhelmus van Delft (1841-1919), die dit bedrijf runde met zijn zoons Henricus Adrianus Wilhelmus van Delft (1877-1943) en Adrianus Andreas Wilhelmus van Delft (1882-1925).

De Kinderwagenfabriek van Delft aan de Telegraafstraat. Foto: RAT

Bij gelegenheid van de verlening van het predicaat bracht de firma een gekleurde ansichtkaart uit met als voorstelling koningin Wilhelmina met prinses Juliana in een kinderwagen van Van Delft. De achterzijde van de kaart vermeldt: "Het heeft H.M. de Koningin behaagd, gezien de fraaie afwerking onzer geleverde Kinderwagens, ons H.M. Wapen te schenken".

Van Delft was dus een "echte" hofleverancier. De kinderwagen, die in 1909 werd vervaardigd in opdracht van "de Vrouwen van de Provincie Zeeland ", bevindt zich in het Rijksmuseum Paleis Het Loo.

In 1914 liet de firma door architect C.H. van Hoof een nieuwe fabriek bouwen aan de Telegraafstraat. Over dit in Art Déco-stijl gebouwde complex is in 1993 flinke beroering ontstaan omdat afbraak van dit als historisch waardevolle complex dreigde. Met eigenaar NCB werd uiteindelijk een compromis bereikt, waardoor een deel althans niet gesloopt zou worden. Meer info: Oude Kinderwagens.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen