Spring naar inhoud

Uitgegaan: Noorderligt

'Uitgegaan' is een rubriek waarbij elke maand een uitgaansgelegenheid uit het verleden in de picture zal staan. Elke aflevering wordt eerst gepubliceerd in uitgaansmagazine 'De T' en vervolgens op Tilburgers.nl

De voormalige bioscoop en poptempel ‘Noorderligt’ aan de Veldhovenring, gebouwd in 1960, staat op het punt gesloopt te worden. Veel Tilburgers zijn hier vast en zeker wel eens uit geweest. Saturday Night Fever en Grease hebben daar wekenlang gedraaid in de jaren zeventig.

Noorderligt in 1984. Foto: Collectie Regionaal Archief Tilburg

Als bioscoop heette het eerst ‘Noorderlicht’, later, toen het een muziektempel werd in 1984, is de naam veranderd in ‘Noorderligt’. Er zijn dus twee schrijfwijzes voor dit gebouw. In 1998 sloot Noorderligt de deuren en zijn de activiteiten overgeheveld naar de huidige poptempel 013. Tot 2006 zat er vervolgens ‘Avenue’, een theater-diner-salon in het pand, en uiteindelijk werd de naam veranderd in ‘La Vida’ met ruimte voor concerten en partijen. Maar de meest legendarische periode was ongetwijfeld de periode van 1984 tot 1998, toen het poppodium als grootste zaal van Zuid-Nederland bekend stond.

Nina Hagen tijdens een optreden op 26 mei 1994 Foto: Maria van der Heyden

Fons van Iersel, een van de oprichters van Noorderligt vertelt: “Noorderligt begon als een groepje vrienden die een plek zocht om bands te laten optreden. We fietsten door de stad zo rond 1984, internet bestond nog niet en Tilburg was bijna aan het einde van haar latijn op cultureel gebied. En we vonden toen Noorderlicht, die alleen nog maar bezig was met het draaien van pornofilms.”

Journalist Norbert Bruggeman memoreert op Tilburgers.nl: “En Noorderligt op loopafstand. Een onvergetelijk concert van mijn idool Steve Harley daar, waar ik in kennelijke staat het podium bestormde en er onverwijld weer vanaf werd geramd. Je moet maar fan zijn. Dan maar bier halen, helemaal bovenin. Die rottrappen op, welke architect heeft dat verzonnen? De keren dat ik me heb verstapt, in kennelijke staat of niet, waren ontelbaar. Maar boeiende concerten in het Noorderligt, goed geprogrammeerd. De organisatie was er één om de vingers bij af te likken. Rapportcijfer tien.”

Dick Witte vertelt op de site van Noorderligt: “Ik kwam veel in het Noorderligt, woonde nog maar net in Tilburg toen het zijn deuren opende in 1984. Het allereerste concert van John Hiatt was memorabel, toegift na toegift en nog ruimte om te dansen. Ik was die avond hartstikke verliefd en behoorlijk in de wolken. De jaren van het Noorderligt vielen precies samen met mijn alleenstaand vaderschap. Samen met mijn zoontje Bas van 5 jaar ging ik naar de Film van Ome Willem, Bas mocht op Ome Willems schoot een mop vertellen, dat kon toen nog.”
Op facebook komen enkele reacties naar aanleiding van het nieuws dat Noorderligt gesloopt gaat worden.
Monique Hoevens zegt op Facebook: “Vind het een schande en groot gemis voor Tilburg dat zo'n mooie zaal als Noorderligt/La Vida verdwijnt. Tilburg wordt volgepropt met appartementen. Eeuwig zonde!”

Poster voor optreden 16 november 1989 foto: http://noorderligt.nu

Niek Emmen was jarenlang vrijwilliger bij Noorderligt. Wat zijn  de meest bijzondere concerten in Noorderligt geweest, is de vraag aan hem : “Tsja, wat bijzondere optredens waren, dat is natuurlijk erg subjectief. Er zijn natuurlijk erg grote namen geweest, Curtis Mayfield, Van Morrison, Willy de Ville, Motörhead, Red Hot Chili Peppers (die lasten zelfs ooit in 1987 een concert af wegens tegenvallende kaartverkoop, dat was nog voor ze in de Effenaar speelden en doorbraken!), Radiohead, Bjórk en Tool. Maar ook De Dijk, herman Brood, Nits, Urban Dance Squad etc die zeer vaak Noorderligt bezochten. Kijk maar eens naar de cijfertjes op de website van Noorderligt.nu  of lees wat persoonlijke herinneringen op deze site.

29 oktober 2011 is er een afscheidsfeest in La Vida meldt Sam Aandewiel op Facebook: “Een laatste kans om de zaal te ervaren. Daarna sluit de deur voorgoed, helaas. De avond zal gevuld zijn met muziek! Diverse (Tilburgse) muzikanten laten de historie muzikaal nog eenmaal de revue passeren! Entree zal €15,- zijn en daarvoor krijg je een avond vol muziek en een T-shirt”

Noorderligt is  ook op facebook te vinden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen