Spring naar inhoud

Tilburg is tegendraads, Vertrouwensexperiment gaat tóch door

"Het Tilburgse Vertrouwensexperiment gaat gewoon door, ongeacht wat staatssecretaris Jetta Klijnsma ervan vindt."

Dat is de conclusie van wethouder Erik de Ridder, nadat een brief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) van vrijdag 12 mei 2017 het hele plan om zeep leek te helpen.

Deze brief van zeven pagina's gaat in op diverse details van zowel het experiment zelf als het wetenschappelijk onderzoek dat uitgevoerd gaat worden door hoogleraar Ruud Muffels van Tilburg University.

Zo eist demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma in de brief onder meer, dat er toch een groep komt voor wie de verplichtingen en sancties in de Participatiewet zullen worden verdubbeld. Een eis die niet uitvoerbaar is, omdat geen enkele P-wetter vrijwillig zal willen deelnemen aan een Vertrouwensexperiment, wanneer hij of zij het risico loopt om de komende twee jaar een nog strenger regime van Werk & Inkomen opgelegd te krijgen. De gemeente Tilburg is dit absoluut niet van plan op deze manier. De 'Intensiveringsgroep' zoals deze in het plan van Tilburg is opgenomen, betekent slechts dat de deelnemers vaker in gesprek gaan en veel meer begeleiding krijgen.

Dossier Vertrouwensexperiment
→ Alle publicaties over het Tilburgse Vertrouwensexperiment sinds april 2015.

Op het gebied van het wetenschappelijk onderzoek is het ministerie alleen geïnteresseerd in het aantal mensen dat een betaalde baan vindt. De gemeente Tilburg en ook Ruud Muffels zien dat veel breder. De bedoeling is juist om ook te onderzoeken of mensen gelukkiger en gezonder worden in een ander systeem en of zij dan minder behoefte hebben aan bijvoorbeeld (medische) zorg.

Namens de wethouder zegt de woordvoerster: "Deze brief van het ministerie is met de beste wil van de wereld niet te verklaren, na al die maanden van gesprekken en afspraken maken. Het voelt als sabotage van het Vertrouwensexperiment. Bovendien past dit Vertrouwensexperiment gewoon binnen de huidige Participatiewet en dus gaan we het gewoon doen. Hiermee zijn we wel op z'n Tilburgs tegendraads, maar zeker niet bestuurlijk ongehoorzaam. We laten ons niet de kaas van het brood eten." En over ZonMW, het overkoepelend wetenschappelijk bureau dat het ministerie erbij heeft gehaald om het onderzoek te beoordelen: "We hebben een hele goede universiteit in Tilburg met een zeer kundige hoogleraar in de persoon van Ruud Muffels. Deze kan heel goed zonder ZonMW een onderzoek doen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen