Spring naar inhoud

‘Steeds meer huurders met betalingsproblemen’

huuropmaatDe economische crisis eist zijn tol: door de toenemende werkloosheid en achterblijvende loonontwikkeling zijn er steeds meer huurders waarvan het inkomen niet langer toereikend is voor de huurlasten en uitgaven voor het levensonderhoud, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een vanochtend gepubliceerd rapport.

Ook is het voor huurders met een laag inkomen moeilijker om een sociale huurwoning te vinden omdat er meer woningzoekenden per aangeboden sociale huurwoning zijn. 

huurders met betaalrisico
In Tilburg en omgeving is dit 12 -14 %

Veel huurders met een laag inkomen zijn vooral aangewezen op de sociale huursector (huurprijs tot € 699,48 per maand). En juist in deze sector is de toegankelijkheid in de periode 2002-2012 afgenomen. Per aangeboden sociale huurwoning waren er in 2012 gemiddeld bijna vier woningzoekenden met een laag inkomen; in 2002 waren dit er nog ruim drie. In Tilburg is de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning ruim zeven jaar.

In 2012 had gemiddeld 13 procent van de huurders in Nederland een betaalrisico; een verdubbeling ten opzichte van 2002. In absolute aantallen hadden in 2012 circa 384.000 huurders een betaalrisico; drie keer zo veel als onder eigenaren-bewoners. Sociale huurwoningen worden steeds meer bewoond door huishoudens met een laag inkomen met een huurtoeslag. Juist deze huishoudens hebben vaker een betaalrisico. Had in 2002 ‘slechts’ 6 procent van de huurtoeslagontvangers een betaalrisico, in 2012 was dit opgelopen tot circa 21 procent.

Het is nog maar de vraag of de positie van deze huurders verbetert door economisch herstel, zeggen de onderzoekers. Er moet rekening mee worden gehouden dat bij veel huurders de emmer overloopt door de recente jaarlijkse huurverhogingen. Dat geldt in het bijzonder voor huurders die nét niet (meer) in aanmerking komen voor huurtoeslag.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen