Stadsimker Marcel Horck slingerde vandaag op de Heuvel de allereerste lindebloesemhoning van dit jaar. Tevens demonstreerde hij aan alle belangstellende hoe het slingeren van honing in zijn werk gaat.
De stadsimker heeft zo’n 150 bijenkasten in Tilburg staan, waaronder bij de Stadstuinderij de Piushaven. Hij heeft er meerdere soorten bijenkasten opgesteld, waaronder een zeer zeldzame holle boomstam.
Uitleg: Om de verzamelde honing te kunnen winnen wordt de honing geslingerd. Slingeren is het centrifugeren van de honingraten in een daarvoor bestemde slinger. Eerst worden de honingbakken van de bijenkasten afgehaald (hierin bevinden zich wel honingraten maar geen bijen meer). Vervolgens worden de raten met de hand ontdaan van hun wasdekseltjes waarmee de bijen de honing hebben verzegeld. Daarna gaan de raten in de centrifuge die met de hand aangeslingerd wordt. De honing loopt zo uit de raten en wordt dan via een zeef opgevangen in een groot vat. Vanuit deze vaten worden later de potjes met honig gevuld. De leeggeslingerde ramen worden weer terug geplaatst in de bijenvolken zodat zij opnieuw gevuld kunnen worden.
Een prachtige Tilburgse delicatesse, ontzettend lekkere honing! Kunnen we als Tilburg heel trots op zijn.