Spring naar inhoud

Spoorpark

Het is vrijdagmiddag, de warme gloed van de nazomerzon zet de stad in een gouden licht. Ik heb zin om naar buiten te gaan. Vanuit de levendige Spoorzone en het station naar het nieuwe park. Voorbij de toren van Talent Square opent de stad zich en verschijnt er groen…. Het Spoorpark.

Het was vrijdagmiddag 3 februari 2017, het begon al te schemeren terwijl het 'Ontdekstation' in de Spoorzone volliep met ongeveer 150 Tilburgers in warme jassen, die graag wilden weten hoe het toekomstige park op het voormalige Van Gend en Loosterrein eruit zal komen te zien. Het gerucht ging dat er een enorme woontoren van wel 22 verdiepingen midden op het terrein zou komen, wat wellicht voor extra veel belangstellenden had gezorgd.

Na een uitvoerige uitleg van regiegroep-voorzitter Johan Dunnewijk, over hoe het had kunnen gebeuren dat er niet 6,5 hectare maar inmiddels zelfs bijna 10 hectare moest worden ingevuld, en dat dit meer geld kost, kreeg het publiek de plaatjes en plannen te zien.

Schets van het T-huis

Er komt een 'wandelboulevard' die door het park slingert en twee hoofdingangen met een pleintje aan weerszijde verbindt. Een waterstroom slingert eveneens van oost naar west en is aan de ene kant geschikt om te pootjebaden en aan het andere uiterste een opvang voor regenwater van hoosbuien. Er komt een terrein voor skateboards, BMX-fietsen en andere buitensporten en scouting Esjeeka gaat een nieuw onderkomen bouwen dat op door-de-weekse dagen ook door anderen mag worden gebruikt. In het midden komt een paviljoen, het T-huis dat een Thuis moet worden voor mensen die even zonder drukte op een terrasje willen zitten.

De Stadscamping, die slechts vier dagen voor de presentatie zijn definitieve plek kreeg, krijgt in het uiterst westelijke deel een hoek voor circa 20 tenten en mag - als het druk is vanwege een evenement - langs en over het spoortalud ook kampeerders een plekje bieden. In ruil zullen zij zorgen dat ook 's nachts het Spoorpark rustig en veilig is. Immers: ook kampeerders willen rustig en veilig slapen.

Lees ook:
Gastbijdrage van Jan van Beurden: Van Gend & Loos - 11 februari 2015.

En dan de inmiddels beruchte woontoren. Deze krijgt 10 woonlagen met sociale huurwoningen en wordt ongeveer 30 meter. Het zal gebouwd worden aan de rand van het park op het terrein dat nu bekend staat als het 'Van Beurden'-terrein, maar dat - om nog een hardnekkig misverstand weer eens te ontzenuwen - geen eigendom is van OPA-raadslid en ondernemer Jan van Beurden. De eigenaren zijn twee schoonzonen van vader Piet van Beurden (1921-1986): A. Zeeuwen en F. van Olphen. Onlangs deelde Jan van Beurden verheugd mee, dat nu eindelijk zijn naam van het oud-ijzer verwijderd zal worden. Hij heeft inmiddels schoon genoeg van de verwarring.

Maar dit plan kan alleen doorgaan als het lukt om dit terrein te kopen en - goed gereinigd - geleverd te krijgen. Hierover hebben de onderhandelingen nog niet tot een resultaat geleid.

Rondom de woontoren is een berkenbosje gepland, want berken hebben de eigenschap dat ze in hun 30-jarige levensloop erg goed zijn in het schoonmaken van vervuilde grond. En eenmaal aan hun einde zullen ze verwerkt moeten worden als chemisch afval.

De aanwezige raadsleden waren na de presentatie lovend en de €5,4 miljoen dat het de gemeente moet gaan kosten, zou toch 'ergens te vinden moeten zijn'. Marcel van den Hoven (CDA): "Hier kun je gewoon geen nee tegen zeggen nadat we besloten hebben om het stadhuis voor bijna €88 miljoen te verbouwen." Ook de betrokken ondernemers - de 'kwartiermakers' genoemd in het plan, zullen gezamenlijk nog €1,65 miljoen moeten ophoesten. Maar het treft: dezelfde middag werd bekend, dat de Provincie een fonds voor kleine ondernemers in de recreatieve sector is gestart, waar jaarlijks ongeveer €10 miljoen in zit.

Meer informatie is te vinden op de nieuwe website: spoorparktilburg.nl.

Share

2 gedachten over “Spoorpark

 1. Peter van D

  Leuk plan maar ik heb het filmpje van de presentatie nu drie keer bekeken en ik hoor niks over het groen. Wat voor bomen, planten komen er in het park. Komt er een pluk route met groente en fruit zoals in Tilburg noord? Wie gaat dit overigens onderhoudt verzorgen? Mogen we er ook met onze honden wandelen door het park?

 2. Henk

  Een geweldig mooi en ambitieus 'Burgerinitiatief' van ruim 7 miljoen euro. van de gemeente Tilburg. Complimenten voor de regiegroep waarin bijna alle belangrijke historische aspecten van dit terrein zijn meegenomen.

  Echter een historisch, misschien ook wel het belangrijkste aspect mis ik. Ik hoor of zie niets terug van de roemruchte Kessels instrumentenfabriek.
  Muziekinstrumentenfabriek Kessels was van 1886 tot 1955 een van de meest innovatieve fabriek in Tilburg van muziekinstrumenten, met internationale faam en reikwijdte. In 1898 opende Kessels een fabriek, ruim 300 meter lang en 3 verdiepingen hoog aan de vroegere Industriestraat (tegenwoordig de Hart van Brabantlaan ter hoogte van de St. Ceciliastraat), naast zijn woonhuis Villa Cecilia. Het lag op het terrein waarop later het voormalige loodsencomplex van Van Gend & Loos was gevestigd.

  Deze Nederlandsche Fabriek van Muziekinstrumenten voor een toestroom van gespecialiseerde arbeidskrachten naar Tilburg. De ligging van de fabriek naast de spoorlijn was ideaal voor het transport van de instrumenten die met wagonladingen tegelijk vanuit Tilburg de wereld in werden gestuurd.

  http://wiki.regionaalarchieftilburg.nl/Muziekinstrumentenfabriek_Kessels

  Zou zeggen een gemiste kans van de gemeente Tilburg om een stukje cultureel historische waarde toe te voegen. Jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen