Spring naar inhoud

Somber en aanhoudend zacht

weerberichtAfgelopen woensdag konden we de allereerste lentedag noteren. Onder een stralende zon en wat sluierbewolking werd het in Maastricht 17,1°C en daarmee de warmste 15e februari ooit gemeten sinds 1901.

In Gilze-Rijen werd het 15,1°C, Tilburg en Berkel-Enschot noteerden 15,6°C en Eindhoven had nog 16,6°C. Bij dat laatste weerstation werd net niet het dagrecord uit 1998 verbroken toen het in Eindhoven 16,9°C werd.

De laatste keer dat de 15-gradengrens rondom Tilburg werd overschreden was op 31 oktober toen het 17,7°C werd. Gisteren begon overigens koud met vrijwel overal lichte vorst. Maar met de hoeveelheid zonneschijn en weinig wind voelde het lenteachtig aan. Een dag eerder was Valentijnsdag (14 februari) al schitterend met heel veel zonneschijn en kwikstanden die naar de 12 graden gingen.

Helaas was het maar van korte duur, want op deze donderdag was er meer bewolking en bleef de temperatuur steken tot net onder de 10 graden.

Vanavond en vannacht is het zwaarbewolkt, maar het blijft nog steeds droog. Net als afgelopen nacht zal het zo’n 5 tot 6 graden worden, wat zeer zacht is voor half februari. De normale nachttemperaturen liggen namelijk rond het vriespunt. De vrijdag begint grijs, waaruit later wat motregen kan vallen.

Vanuit het noorden komt namelijk een neerslaggebied dichterbij dat naar het zuidoosten trekt. Daarbij kan het net onze regio schampen met nattigheid tot gevolg. Met een matige westen- en later zwakke noordwestenwind wordt het een graad of 9. In de avond en nacht begint het op te klaren en kan er nevel of mist ontstaan.

De zaterdag kan dan ook plaatselijk in nevelige sferen beginnen. Deze gaat over in laaghangende bewolking en dat zal de hele dag blijven. Daaruit kunnen nog druppeltjes motregen vallen. Doordat we precies in het centrum van een hogedrukgebied zitten is er vrijwel geen wind.

Wel zit daarbij veel vochtigheid wat de mist en bewolking verklaart. Met 9 graden blijft het zacht. Vervolgens verplaatst het hogedrukgebied zich en maakt op zondag een verbinding met een ander boven de Atlantische Oceaan. Hierdoor ontstaat er één langgerekt hogedrukgebied, waarbij de grens een aantal dagen boven de Noordzee komt te liggen.

Daarboven is het een komen en gaan van depressies die steeds van Groenland, via IJsland naar Noorwegen trekken. Wij zitten dan precies op die scheidingslijn van deze twee weersystemen. Wolken en wat lichte (mot)regen zijn het gevolg en dat duurt tot en met dinsdag. Op woensdag is een van die depressies uitgegroeid tot een stormdepressie en drukt het hogedrukgebied richting Frankrijk. Hierdoor neemt de wind flink toe en gaat het stevig regenen. Dat weerbeeld houden we tot in het volgende weekeinde.

Aanstaande zondag profiteren we nog van het hogedrukgebied en is het rustig weer. Er zijn veel wolken afgewisseld door enkele zonnestralen en daarbij laat de thermometer zo’n 9 graden zien.

Na het weekeinde overheerst dus de bewolking, waar op maandag en dinsdag lichte regen uitvalt. Met een aantrekkende wind uit het zuidwesten wordt het zachter met een maxima van 12 graden op dinsdag en woensdag.

Vervolgens gaat het op woensdag nog harder waaien en neemt de neerslag verder toe. Er kan zo’n 10 mm vallen. Donderdag wordt nog natter, waarbij het in de loop van de dag zelfs kan gaan stormen op de Noordzee. Kortom, het wordt onstuimig en herfstachtig vanaf medio volgende week.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen