Spring naar inhoud

Sluiting Cinematheek

Team Cinematheek Foto: Ireen Keijzer (Facebook)

Na 32 jaar is de Cinematheek aan de Willem II straat gestopt. De concurrentie met Netflix werd zo groot dat verhuur van films op Blu-Ray en DVD niet mee rendabel was.

In 1985 is Cinematheek in Tilburg begonnen als verhuurbedrijfje aan het Stadhuisplein. In 1993 opende filmliefhebber en eigenaresse Irene Keijzer de nieuwe zaak aan de Willem II­-straat.

Ze vertelde begin 2017 aan Brabants Dagblad: "Bij de aanschaf van een videorecorder merkte ik op dat de bestaande videotheken een nogal eenzijdig aanbod hadden. Veel geweld en porno." "En ik wist meteen wat ik niet wilde verhuren: ‘troep’. Omdat het verschijnsel van een videotheek voor de betere films nog volkomen onbekend was, kostte het tijd voordat het ging lopen. Maar de mond-­tot­-mondreclame deed zijn werk."

Vanaf het begin heeft Cinematheek ernaar gestreefd naast het betere werk uit Hollywood een uitgebreid aanbod aan kwaliteitsfilms te bieden.

Bijzondere films uit bijvoorbeeld Frankrijk, Rusland, Italië en minder bekende filmlanden, filmhuisfilms, klassiekers, cultfilms en vergeten juweeltjes kregen bij cinematheek de aandacht die ze verdienden.

Maar 25 juni 2017 was het definitieve afscheid: Irene Keijzer liet op Facebook weten: "Heel erg bedankt voor alle mooie bloemen en lieve woorden de laatste weken, en voor jullie gezelligheid de afgelopen 32 jaar! Lieve groet van Team Cinematheek."

Op de sluiting van Cinematheek kwamen veel reacties waarin de grote waardering sprak voor het verhuurbedrijf.

Daphne Grijzen laat op Facebook weten:  "The end of an era!!
Al was ik er afgelopen tijd ook zeker niet vaak genoeg, maar wat ga ik het missen. Ik heb nog wat pareltjes gevonden vandaag, die zeggen veel voor mij. Op mijn 9e ging ik zeker 8 Keer naar Amadeus in de bioscoop, op mijn 10e huurde ik regelmatig A room with a view, daardoor kreeg ik als jongste member een eigen pasje en later het beste baantje ooit."

De inlever-brievenbus als de Cinematheek gesloten was. 'Dropbox'

"Waar ik zeker 8 jaar werkte en bij mijn afscheid een dvd-speler kreeg. Een Philips dvd regiovrij! Deze staat nog steeds op de kinderkamer. The big Blue keek ik regelmatig met mijn collega s, net als alles van Scorsese en Tarantino Almodovar etc. Pride and prejudicie keek bij liefdesverdriet. Evelien omdat het zo herkenbaar was toen de kids klein waren, en Les petit mouchoirs omdat de film prachtig is."

Share

1 gedachte over “Sluiting Cinematheek

  1. JOOP Ligthart

    met veel waardering voor de getoonde INZET afgelopen decenia ; WAARBIJ de betere FILMtitels van de vorige Eeuw nog lange tijd beschikbaar bleven .
    Ook als buurman van de Oude Cinecitta groep en programeurs Bewezen een plezieruige aanvulling te zijn voor het Beter en inhoudelijker werk .

    Overigens altijd ook een MOOI Pand ter huisvestiging betrokken .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen