Spring naar inhoud

‘Slimme verlichting’ en ‘Hacken voor Dummies’

Op bedrijventerrein Kreitenmolen in Udenhout start een proef waarbij ondernemers met een app de verlichting van hun eigen bedrijf kunnen aanpassen. Ook is het mogelijk om de lantaarnpalen in de openbare ruimte feller te laten schijnen.

De bedrijven kunnen dat doen als ze het idee hebben dat er onveilige situaties op het terrein zijn. Via camera's kunnen de ondernemers zien wat er in de buurt van hun bedrijf gebeurt. Als ze dat niet vertrouwen kunnen ze met de app de verlichting van hun onderneming veranderen.

Ook kunnen ze de lantaarns in de openbare ruimte beïnvloeden. De gemeente heeft geïnvesteerd in de straatverlichting op het bedrijventerrein. Philips en Interpolis zorgen voor de verlichting die bij de bedrijven hangt. Het gaat om zogenoemde smart lighting (slimme verlichting).

Wethouder Erik de Ridder: "Met deze proef wordt een extra stap gezet in het vergroten van de veiligheid van het terrein en samenwerking tussen ondernemers. Door het versterken van de sociale cohesie, de komst van slimme verlichting en het digitale community platform is het de bedoeling dat er minder incidenten plaats vinden en een aantrekkelijker bedrijventerrein ontstaat."

Hacken voor Dummies

Op 30 november 2016 zond de Vara een Zembla-documentaire uit over de kwetsbaarheid van digitaal bedienbare apparatuur. Bewakingscamera's, harde schijven en databases zijn tegenwoordig meestal aangesloten op het internet, ook wel het 'Internet der dingen' (Internet of Things) genoemd. Veel grote bedrijven en organisaties besteden echter weinig of geen aandacht aan een deugdelijke beveiliging met wachtwoorden en inlogcodes, zodat de apparatuur vrij eenvoudig te hacken is. Ook door mensen die beperkte kennis hebben hiervan.

Citaat van de Zembla-website: Kopieën van je paspoort, je wachtwoorden, je belastinggegevens; een klein beetje hacker kan er zo bij. Zembla ontdekt dat privacygevoelige informatie van particulieren maar ook zeer vertrouwelijke informatie van beursgenoteerde bedrijven en overheidsinstellingen voor het grijpen ligt. Zembla onderzoekt de oorzaken en de gevolgen. ...meer lezen

Veel ondernemers en particulieren blijken niet de moeite te hebben genomen om eigen inlogcodes in te stellen en laten deze op de standaard fabrieksinstellingen staan, zodat iedereen er zonder veel moeite bij kan.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen