Spring naar inhoud

Sirikan “June” Charoensiri ontvangt Lawyers for Lawyers award

Sirikan Charoensiri (beter bekend  onder de naam June Charoensiri) is een mensenrechtenadvocate uit Thailand. Op dit moment - sinds maart 2017 - verblijft zij drie maanden in Tilburg in het kader van het 'Shelter City' (Schuilstad) - project. Ze krijgt in Tilburg onderdak omdat ze in haar eigen land niet vrij kan bewegen en bedreigd wordt. In Tilburg kan ze even op adem komen en deelnemen aan bijeenkomsten om te vertellen over haar werk.

June Charoensiri (31 jaar) krijgt op 19 mei 2017 de Lawyers for Lawyers award omdat ze in Europa de aandacht weet te wekken voor mensenrechten-kwesties in Thailand. In het juryrapport wordt ze onder meer geroemd voor haar aanhoudende moed, inzet voor en betrokkenheid bij mensenrechtenactivisten en journalisten die zijn gearresteerd na vreedzame demonstraties. June helpt deze mensen zonder daarvoor betaling te vragen.

De de Lawyers for Lawyers Award wordt eens per twee jaar uitgereikt aan een advocaat of groep advocaten die de mensenrechten op een bijzondere manier bevorderen en bedreigd worden in hun werk. Sirikan June Charoensiri is de eerste vrouw die de Lawyers for Lawyers Award krijgt. (Advocaten voor Advocaten) De Lawyers for Lawyers Award is in 2011 in het leven geroepen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Lawyers for Lawyers (L4L).

June is medeoprichter van Thai Lawyers for Human Rights (TLHR - Thaise advocaten voor mensenrechten), een documentatiecentrum en advocatencollectief, dat kort na het einde van de militaire staatsgreep op 22 mei 2014 werd opgericht. TLHR verleent juridische hulp en houdt de mensenrechtensituatie in Thailand in de gaten.

June werd sinds juni 2015 vijf keer aangeklaagd omdat ze de verdediging op zich heeft genomen van 14 studenten, die als leden van de Nieuwe Democratische Beweging (New Democracy Movement (NDM)) vreedzaam demonstreerden tegen het militaire regime in Thailand en voor het recht op een eerlijke rechtspraak en tegen het gebruik van militaire rechtbanken voor burgers. Vanwege deze inzet en de aanklachten hangt haar in totaal 15 jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Switch en ContourdeTwern begeleiden June in Tilburg.

Bronnen: www.advocatenblad.nl | Advocaten voor Advocaten | asianhrds.forum-asia.org (Engels) | Gemeente Tilburg |

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen