Spring naar inhoud

Schoonmaak graffiti in Besterd begonnen

Dierenkliniek 'Den Besterd', doelwit van graffitispuiters

Een graffitiproject in de Tilburgse wijk De Besterd is maadag 5 juli begonnen met een eenmalige schoonmaakactie. Schoonmakers van het Brabant Afval Team (BAT) verwijderen alle graffiti. Vervolgens gaat BAT wekelijks controleren op ongewenste graffiti. De gemeente betaalt de schoonmaak, die normaal valt onder verantwoordelijkheid van de pandeigenaar. Maar omdat de Besterd een zogenoemd 'veiligheids-urgentiegebied' is, neemt de gemeente het voortouw. De Besterd is op basis van veiligheidscijfers van de gemeente en politie aangewezen als een veiligheids-urgentiegebied. Dat betekent dat de (sociale) veiligheid in deze wijk extra aandacht nodig heeft. Een van de aandachtspunten is aanpak van graffiti; vaak de oorzaak van verloederde uitstraling, aldus de gemeente. Dit komt de leefbaarheid en de veiligheidsbeleving van de buurt niet ten goede.

Wethouder Roel Lauwerier: "We zien dat de aanpak werkt. Na een schoonmaakactie volgen wekelijkse controles op graffiti. Dat ontmoedigt de daders. Ervaringen na een soortgelijk project in het Reeshofpark en de binnenstad zijn wat dat betreft een enorme bevestiging. Het Reeshofpark is nagenoeg schoon en ruim tachtig procent van de graffiti uit de binnenstad is verdwenen. Ook het aantal meldingen van overlast is flink gedaald."

De gemeente geeft ruimte aan graffitikunstenaars, maar dan wel op legale graffitiplaatsen. Ze kunnen terecht aan het Westerpark, aan de Kruizemuntweg (Wandelbos), bij de Hall of Fame (St. Ceciliastraat), bij het Skatepark Gasthuisring en de Skateplek in het Reeshofpark.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen