Spring naar inhoud

Schitterend voorjaarsweer tot het einde van de maand

Weerbericht door Jean-Paula KorstEn de lente komt terug. Na een week met elke dag wel wat druppels, verliep deze donderdag helemaal droog. De temperatuur liep in Berkel-Enschot op naar 15 graden en dat was meteen de hoogste kwikstand van deze week.

Op dinsdag was het nog maar een graad of 10 en voor het gevoel behoorlijk fris. Dat geldt eigenlijk voor alle andere dagen. Oorzaak was de stevige wind die door onze regio blies. Alleen uit de wind en in de zon was het warm.

Vandaag, 23 maart, is voor weerkundigen trouwens een feestdag. Het is namelijk Wereld Meteorologische Dag en als cadeau kregen we een wolkenatlas voor het digitale tijdperk. Wat dat is kun je hier bekijken: http://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/wolkenatlas-voor-het-digitale-tijdperk.

Het was een mooie feestdag met in onze regio ruim 10 uur zon die afgewisseld werd met wat hoge bewolking. In de avond en nacht is het helder en begint het flink af te koelen tot een graad of 4. Aan de grond gaat het waarschijnlijk niet meer vriezen. Dat deed het wel vanochtend toen de temperatuur in Gilze-Rijen naar -3,5°C zakte.

Een dag eerder was het nog kouder met -4,2°C. Tegen de ochtend schuift er wat bewolking over die overigens snel zal verdwijnen. Wat we dan overhouden is een zonovergoten vrijdag bij temperaturen die naar de 14 tot 15 graden gaan. De wind speelt ons nog steeds parten, maar neemt wel iets af en komt uit oostelijke richtingen. Daarna wordt het (warm) lenteweer dat minstens tot het einde van de maand duurt, waarbij het kwik naar de 18, 19 en plaatselijk zelfs 20 graden kan gaan.

Het begint al in het weekeinde als een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden komt te liggen en zich helemaal uitstrekt tot over Polen. Vanaf zaterdag tot zondagmiddag krijgen we prachtig voorjaarsweer voorgeschoteld met flinke zonnige perioden.

De klok is dan inmiddels één uur vooruit gezet en zijn we de zomertijd ingerold. Later op zondag ontstaan er stapelwolken die de zon zullen afdekken. Het blijft droog en met 14 graden op beide dagen is het heerlijk warm. Bij dit alles staat er een matige wind die dan uit het noordoosten gaat waaien.

Na het weekeinde gaat het hogedrukgebied aan de wandel en zet via Polen koers richting het zuidoosten van Europa waar het op het einde van de week aankomt. Zodra april op de kalender verschijnt komt een enorme depressie op de Atlantische Oceaan onze kant op en komt er een einde aan het lenteweer.

Maar zover is het nog lang niet en gaan we eerst maar eens flink genieten. Het wordt namelijk een schitterende week met volop zon en steeds hogere temperaturen. Alleen op dinsdag zijn er wat stapelwolken. Vanaf dinsdag zal de thermometer elke dag 17 tot 18 graden aanwijzen en het ziet er naar uit dat, net als deze week, de donderdag de warmste dag wordt.

Het zou zomaar 19 graden kunnen worden en het zou me niet verbazen als plaatselijk de 20 graden wordt aangetikt. Dat laatste heeft alles te maken met de depressie die in aantocht is en met het aanwezige hogedrukgebied. Daar tussendoor komt een sterke zuid tot zuidwestelijke stroming te staan met aanvoer van warme lucht aan vanaf de Middellandse Zee. En vaak geeft de natuur ons, op de dag voor een weeromslag, meestal extra warmte. Kortom, lenteweer om door een ringetje te halen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen