Spring naar inhoud

Gastbijdrage van Perry Janssen


Het leven van een werkeloze armoedzaaier gaat niet vaak gepaard met de tijd om zelf even rustig na te kunnen denken over je toekomst.

Mailtjes en oproepen van je contactpersoon, doelmatigheidsconsulente, trajectbegeleider, Leergeld, belastingdienst, Werk & Inkomen, toeslagen, inkomstenverklaringen, bijzondere bijstand, meedoenregeling, speeddates, vertrouwensexperiment, tegenprestatie leveren, solliciteren, Voedselbank, Goederenbank, ondersteuningsfonds, het membership van een community die iets met je “empowerment” wil doen, etc. etc., het vreet werkelijk tijd.

Hele volksstammen worden gemobiliseerd en ingezet om “de armen” te leren omgaan met het “hongergevoel” en vertellen dat er een mooie “maakbare” toekomst wacht. Tijd om je trots even aan de kant te zetten. ...lees verder "Wereld Armoededag"

Share

Bierbrouwen is een ambacht dat al zeker 6.000 jaar bestaat, in ieder geval sinds de Sumeriërs in Mesopotamië (nu: Irak) dit vastlegden in spijkerschrift op kleitabletten. Sinds die tijd wordt in heel Europa tot ver daarbuiten bier gebrouwen. Een vak dat ook in deze tijd niet alleen is voorbehouden aan grote moderne brouwers, maar vooral ook wordt uitgevoerd door veel liefhebbers.

Het is dan ook niet heel vreemd dat zowel in Tilburg als in de Bosnisch stad Srebrenica bierbrouwers aan de slag zijn gegaan om hun eigen bier te brouwen. De vier mannen van brouwerij FierBier in Tilburg en de twee neven Davorin en Djordje Sekulić van brouwerij Silvertown in Srebrenica hebben sinds de zomer van 2017 de handen ineen geslagen. Deze bierbrouwers zijn met elkaar in contact gekomen dankzij de projecten van Portagora in het kader van 'Een wereld te winnen'. ...lees verder "Bierbrouwen verbindt Tilburg en Srebrenica"

Share

Burgerinitiatieven zijn niet meer uit de samenleving weg te denken. Burgers die zelf de publieke ruimte inrichten, de veiligheid in de wijk bewaken, de opvang van asielzoekers op zich willen nemen of het vervoer van de ouderen uit het dorp naar het ziekenhuis zelf ter hand willen nemen.

Initiatiefnemers krijgen daarbij in meer of mindere mate met gemeente, waterschap of provincie te maken. Het kan dan gaan om een goede samenwerking waardoor het initiatief versterkt wordt, maar ook juist om belemmeringen. ...lees verder "Nationale ombudsman start onderzoek ‘Knelpunten bij Burgerinitiatieven’"

Share

Tot en met maandag 23 oktober 2017 kunnen inwoners van Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout stemmen op een vrijwilliger en/of vrijwilligersorganisatie die volgens hen van grote betekenis is voor onze samenleving.

Miranda Winter, Stefan van der Plas en het echtpaar Marij en Paul Looijkens zijn de genomineerden voor de eretitel van beste 'vrijwilliger van het jaar 2017' in de gemeente Tilburg. De strijd tussen de organisaties gaat in de editie van 2017 tussen het Regionaal Archief Tilburg, Ruilwinkel Tilburg-Zuid en 't Koffiemomentje in Udenhout. ...lees verder "Wie winnen de Tilburgse Vrijwilligersprijzen 2017?"

Share

De gemeente Tilburg gaat de komende herfstperiode toch weer bladkorven plaatsen, op de plekken waar deze vorig jaar ook stonden. Dit heeft de gemeenteraad op maandag 2 oktober 2017 besloten.  Dit volgde naar aanleiding van de motie  van Lijst Smolders Tilburg (LST) die hij samen met het CDA had opgesteld omdat er steeds meer signalen van bewoners uit de stad kwamen dat ze de bladkorven toch graag wilden behouden. Alleen D66, GroenLinks en SP waren tegen de motie. ...lees verder "Gemeente Tilburg gaat toch weer bladkorven plaatsen"

Share

De Tilburgse gemeenteraad vraagt aan de stad welke ideeën of plannen een plekje verdienen in de begroting van 2018. Inwoners van de gemeente Tilburg kunnen hun ideeën indienen via de website methetoogop2018.nl.

Sommige Tilburgers hebben al ideeën ingestuurd. Die zijn ook te zien op deze website. De gemeenteraad kreeg tot nu toe bijna 30 voorstellen uit de stad, die mogelijk een rol gaan spelen wanneer in november 2017 de gemeentelijke begroting voor 2018 op de raadsagenda staat. De ideeën zijn afkomstig van diverse inwoners en groeperingen, die de raad in de afgelopen maanden hebben laten weten wat er in de plannen voor volgend jaar niet mag ontbreken. ...lees verder "Gemeenteraad op zoek naar ideeën en plannen uit de stad"

Share

Op zondag 8 oktober 2017 vindt in eetcafé Kolektivo aan de Trouwlaan 189 in Tilburg weer een nieuwe editie van 'Mix & Match' plaats, een initiatief waarbij wijkbewoners en statushouders elkaar kunnen ontmoeten. De wijkraad Zuiderkwartier wil wijkbewoners uit Trouwlaan-Oerle-Uitvindersbuurt verbinden met statushouders ,vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Elke eerste zondag van de maand tussen 15.00 uur en 19.00 uur koken en eten wijkbewoners samen.

Ook wordt er verteld wat er door de vrijwilligers aangeboden wordt en kunnen de statushouders aangeven waar ze in ondersteund willen worden. Daarnaast zijn er andere activiteiten, zoals spelletjes, een voordracht, voorlezen, muziek, dans, schilderen, fotografie of een wandeling door de wijk. De statushouders krijgen ook uitleg over het wijkcentrum en de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk via het programma Accent op ieders Talent. Wijkbewoners kunnen zich aanmelden voor de deze editie van Mix & Match voor donderdag 5 oktober 2017 via:  info@wijkraadzuiderkwartier.nl

Share

3

Afgelopen donderdag 28 september 2017, tijdens de vijfde editie van de European Social Innovation Week ‘Dear Future’, vond de workshop ‘Vrijwilliger van de toekomst’ plaats. Deze bijeenkomst stond onder leiding van Lonneke Jans van Cubiss en werd mede georganiseerd door jongerenorganisatie R-Newt van ContourdeTwern. In het Café van Ladybird Skatepark bij de Hall of Fame was een gemêleerd gezelschap van zo’n 50 personen samengekomen om eens uitgebreid in gesprek te gaan over het vraagstuk: Hoe ziet de vrijwilliger van de toekomst er uit? ...lees verder "Hoe ziet toekomstbestendig vrijwilligerswerk eruit?"

Share

Murad Sharifi woont sinds enkele maanden als asielzoeker in het AZC in Gilze. Oorspronkelijk komt hij uit Afghanistan, waar hij streed voor de rechten van vrouwen. Als schilder beeldde hij het onrecht af dat vrouwen in zijn land wordt aangedaan.

Op deze manier vecht hij tegen discriminatie, ongelijkheid en geweld tegen vrouwen.

De schilderijen van Murad Sharifi zijn vanaf 28 september 2017 te zien bij Feniks, Emancipatie Expertise Centrum aan het NS-plein. De opening om 15.00 uur 's middags vindt plaats bij de aanvang van de Open Dag van Feniks.

Share

Afgelopen zomer is Kringloopwinkel & Centrum Europese Samenwerking PortAgora in Tilburg verhuisd van de Goirkestraat naar het Koningsplein. Na een aantal weken van keihard werken door de vele vrijwilligers die bij de organisatie werkzaam zijn, opende de stichting op maandag 7 augustus 2017 opnieuw haar deuren als KringloopWarenhuis PortAgora aan het Koningsplein 218 in Tilburg.

Op zaterdag 30 september 2017 vindt de officiële en feestelijke opening van KringloopWarenhuis PortAgora plaats. De belangrijkste activiteit op deze dag is een openbare veiling van bijzondere spullen die in de loop van de tijd bij PortAgora zijn ingeleverd. ...lees verder "Officiële opening van KringloopWarenhuis PortAgora"

Share

Rechts het Pivnica gebouw in het centrum van Srebrenica

Wat in april 2015, tijdens de organisatie van het eerste Srebrenica Wave Festival, begon als droom van Muamer Čivić, een van de bandleden van de Bosnische band Afera, wordt eindelijk werkelijkheid.

Het multifunctioneel cultureel centrum ‘Pivnica’ gaat van start in een oude brouwerij midden in het centrum van de Bosnische stad. Het moet een creatieve plek gaan worden door de kracht van onderop voor alle inwoners van Srebrenica en omgeving. Het centrum zal in de toekomst ruimte gaan bieden voor het organiseren van diverse culturele activiteiten die de sociale samenhang in Srebrenica versterken. ...lees verder "Srebrenica Community Center, van droom naar werkelijkheid"

Share

Daags nadat het eiland St. Maarten werd verwoest door orkaan Irma kwamen in het hele land hulptroepen in actie. Burgers die spontaan en met veel energie spullen en geld begonnen in te zamelen voor de 77.000 bewoners van St. Maarten.

Zo ook in Tilburg. Aan de Ringbaan Noord zijn Verno Brooks, Jamila Boirard en Sabrina Clarke de kartrekkers die zich hebben ingezet om zoveel mogelijk spullen; kleding, drinkwater, houdbare levensmiddelen en al wat er aan spullen hard nodig is op St. Maarten. ...lees verder "Tilburgers in actie voor St. Maarten"

Share

Tina Bentir en haar man Arnold Hamers hebben in augustus 2017 een hond geadopteerd uit Roemenië. De hond Quinty, die naar schatting vier of vijf jaar oud is, zag er troosteloos uit; sterk vermagerd, gewond en met een fikse ontsteking aan haar poot. Maar ondanks dat ze veel mensen heeft meegemaakt die haar kwaad wilden doen, heeft ze haar vertrouwen in mensen behouden.

Dat was dan ook de reden dat Tina en Arnold besloten om haar een kans en een nieuw leven te bieden. De gewonde poot kon Quinty echter niet behouden, amputatie was de enige optie om haar leven te redden. Sindsdien gaat Quinty op drie poten door het leven en dat gaat best redelijk, al is ze wel gauw moe en kan ze niet hard rennen en wild spelen zoals andere honden. ...lees verder "Tina en Arnold zetten zich in voor gehandicapte honden"

Share

2

Foto via Regionaal Archief Tilburg

Stichting Bewonerscomité Korvelseweg heeft aan de gemeenteraad laten weten dat zij definitief stopt met het initiatief om een kiosk te realiseren op het Korvelplein.

Als redenen geeft het Bewonerscomite Korvelseweg onder meer dat zij het gevoel heeft dat er niet genoeg draagvlak voor het initiatief bestaat, waardoor zij gedemotiveerd is geraakt om het plan voort te zetten. ...lees verder "Kiosk Korvelplein komt er niet"

Share

Deze week is een groep bezorgde studenten uit Amsterdam gestart met het aanvragen van een referendum over de 'Sleepwet'. Om een eerste, inleidende aanvraag te doen, zullen ze vóór 24 augustus 2017 het aantal van 10.000 handtekeningen (steunverklaringen) moeten verzamelen. En als dat lukt daarop volgend nog eens 300.000 steunverklaringen. Iedereen die in Nederland stemrecht heeft, mag een steunverklaring indienen.

'Sleepwet' ...lees verder "Referendum over de Sleepwet? Burgers kunnen hierover beslissen"

Share

De week die voorheen bekend stond als de European Social Innovation Week heeft een nieuwe naam gekregen: Dear Future. Het Dear Future Festival wordt gehouden in de week van 23 tot en met 29 september, met name in de Spoorzone. Daarbij is het festival ook verlengd, van vijf naar zeven dagen. Het is een evenement voor vragenstellers, denkers, visionairs en innovators uit alle lagen van de bevolking. De toegang is voor het grootste gedeelte gratis.

Het programma is dit jaar zeer uitgebreid met workshops, exposities en lezingen over mobiliteit, leefstijl, wonen, ontspanning, identiteit, gezondheid en voeding. Een greep uit het enorme aanbod: ...lees verder "“Lieve Toekomst”"

Share

Op 7 augustus 2017 opent stichting PortAgora, onder de naam Kringloopwarenhuis PortAgora, haar nieuwe winkel aan het Koningsplein in het centrum van Tilburg, in het pand waar ooit supermarkt Edah was gevestigd. De organisatie, die méér is dan alleen een kringloopwinkel, was ruim 30 jaar lang gevestigd aan de Goirkestraat. Het pand op die plek gaat gesloopt worden en er komen nieuwe woningen voor in de plaats. Een jaar lang is gezocht naar een andere, geschikte locatie, en die is nu dus gevonden aan het Koningsplein. ...lees verder "Kringloop Warenhuis PortAgora opent haar deuren aan het Koningsplein"

Share

1

De gemeenten Tilburg en Eindhoven roepen creatievelingen op om een ontwerp te maken voor een interactieve afvalbak. Een afvalbak die mensen met plezier gebruiken en ervoor zorgt dat de omgeving schoon blijft.

Het gaat dus om een afvalbak in de straat. Niet over de duobak.

Deelnemers met goede ideeën ontvangen een uitnodiging voor de finale eind september. De winnaar krijgt niet alleen een cheque van € 1.000,- maar ook begeleiding om het ontwerp een stap verder te brengen. Aanmelden kan via afvalbak@eindhoven.nl Dan ontvang je meer informatie, een inschrijfformulier en de voorwaarden.

Share

1

De Noordhoek heeft gedeeltelijk last veel geparkeerde auto's van onder andere medewerkers van bedrijven aan de Ringbaan-West aan de ene kant en aan de andere kant parkeerders die in het centrum willen zijn en uitwijken naar de Noordhoek om gratis te kunnen parkeren.

In het gedeelte van de Noordhoek dat op de kaart blauw of oranje is gekleurd, moet betaald worden voor het parkeren van auto's op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 15.00 uur. In de gedeelten die grijs of groen zijn gekleurd, moet worden betaald van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 uur en 22.00 uur. Deze dagen en tijden voor betaald parkeren worden eind 2017 of begin 2018 ingevoerd. ...lees verder "Betaald parkeren Noordhoek – in samenspraak met bewoners"

Share

Hub van Erve uit Tilburg ontving op zaterdag 1 juli een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg deze onderscheiding voor zijn vele vrijwilligerswerk, onder andere als bestuurslid van de Kerkhovense Molen in Oisterwijk.

Burgemeester Hans Janssen van Oisterwijk reikte de onderscheiding uit tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van de Kerkhovense Molen om 15 uur bij de molen aan de Langvennen in Oisterwijk. ...lees verder "Hub van Erve lid in de Orde van Oranje Nassau"

Share
Gebruikt Tiny Framework Inloggen