Spring naar inhoud

Samen eten helpt broodjeaapverhalen de wereld uit

Iedere week zetten ze bij MaatschapWij , een open samenwerkingsverband zonder winstoogmerk met als doel maatschappelijke verandering te versnellen, de schijnwerper op ondernemers die zich inzetten om maatschappelijk van betekenis te zijn. Deze week brengen ze: Rian van Pelt en Regine Griep van de Tilburgse lunchservice Broodje Aap & Linke soep in beeld.

Broodje Aap & Linke Soep is een interculturele lunchservice met een positief verhaal. Het gaat om meer dan eten alleen: in de lunches staat ontmoeting centraal. Deze lunches worden gemaakt door nieuwkomers: mensen met talenten, dromen en ambities. In Broodje Aap & Linke Soep doen zij mee in de Tilburgse samenleving op een praktische, positieve en smakelijke manier.

Het is ook een plek waar oude en nieuwe Tilburgers en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten en verrijken. Er worden verbindingen gelegd en bedrijven worden actief betrokken bij de inburgering van vluchtelingen. Volgens Tilburgers Regine van Griep en Rian van Pelt doen er veel broodjeaapverhalen de ronde over nieuwkomers. Om nieuwe ontmoetingen en verbindingen te creëren begonnen ze een lunchservice. De nieuwe Tilburgers  koken voor oude Tilburgers en bedrijven, waarna ze aanschuiven om een praatje te maken.

Het is een toegankelijke en praktische manier om de taal te oefenen, nieuwe contacten te leggen en broodjeaapverhalen uit de weg te gaan. Wat men vaak niet beseft, is dat nieuwkomers ook gewoon mensen zijn met talenten, dromen en ambities. Veel nieuwkomers verlangen naar werk, maar vinden moeilijk hun weg in de arbeidsmarkt. Er is vaak een gebrek aan passende werkervaring en een sociaal netwerk. Daarnaast vindt er discriminatie plaats en hebben bedrijven vaak weinig kennis van interculturele communicatie.

In de video vertellen Regine en Rian over  wat er bij hen in de keuken ter sprake komt, wat er allemaal komt kijken bij het “Nederlanderschap” en over de kunst van maatschappelijke problemen omzetten in een verdienmodel.

Broodje Aap & Linke Soep valt onder de verantwoordelijkheid van Stichting De Krachtcentrale 013. Samen zetten ze innovatieve projecten op die kwetsbare doelgroepen in de samenleving emanciperen en zo mogelijk economisch onafhankelijk maken.


bron: MaatschapWij

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen