Spring naar inhoud

1

Gastbijdrage van Toine van Corven

In zijn slaap is afgelopen weekend Martin Vael overleden. Hoe oud hij precies geworden is (rond de 70) zou ik terwijl ik dit aan het tikken ben moeten gaan vragen, zoals ik ook anderszins research zou kunnen gaan doen en later kan gaan zitten schrijven, maar ach, waarom zou ik? Het enige wat voor mij telt is dat buiten familie en vrienden van deze luchthartige levensgenieter ook de rest van de wereld mag weten dat met Martin een zeer bijzondere en onvervangbare man is gehemeld.

Om te beginnen een schat van een man. Een man die met volle teugen van het leven genoot, met als keerzijde dat hem dat op zeker moment onvermijdelijk een broze gezondheid opleverde. Hij wapende zich er bekwaam tegen door in zijn stamkroeg Weemoed respectabele hoeveelheden alcoholvrij bier te nuttigen. Martin dronk niet, hij nuttigde. Tot hij besefte dat het eigenlijk toch weinig meer uithaalde, waarop hij, na dit bijzondere intermezzo van vrolijke nuchterheid, terugschakelde naar zijn oude liefde, het nuttigen van de JOBO (jonge borrel).  ...lees verder "In Memoriam: Martin Vael – Meester van de ironie"

Share

10

Gastbijdrage van Willem Koegler

Ben ik nou gek? Of is het normaal dat er eerst doden vallen?

Ik noem de hond in onderstaand stuk een bull-achtige, omdat ik niet wil stigmatiseren, of een ras in een kwaad daglicht wil zetten, en ik weet namelijk niet het juiste soort, ik denk zelf dat het een kruising is van verschillende bull-achtige honden.

Jammer dat dit weer gebeurt, en deze prachtige honden weer in een kwaad daglicht komen. Maar mijn vraag is: wat moet er gebeuren om dit soort incidenten voortaan te voorkomen?

Een soort van hondenbezitbewijs?

Rustig met me krantje zit ik aan de eettafel, dan een door me ziel snijdend gejank van een hond, ik ren naar buiten (als hondenliefhebber) en zie dat de hond van de buren (een flink uit de kluiten gewassen bull-achtige) dit keer een hazewindachtige kruising te pakken heeft. Afgelopen dagen was het nog een boomertje die hij te pakken nam. (Gelukkig goed afgelopen met het beestje.) ...lees verder "Hoeveel honden moeten er nog gebeten worden?"

Share

Gastbijdrage van Joost Ariëns - liedjesschrijver

De Zolderkamer #2 - De Franse Supermarkt

De zolderkamer is een project waar bij de nummers eigenhandig worden opgenomen. Het zorgt er voor dat het nummer anders klinkt dat de live-versie. Hierdoor komen de nummers in een ander daglicht te staan.

Tekst en muziek door Joost Ariëns
Met extra dank aan Joost Koevoets

Share

Gastbijdrage van Wiesje van Woerkum, werkzaam bij PRO-RCH.

Kinderen met ADHD en hun gezin moeten de juiste aandacht krijgen, dat is de insteek van de pilot ADHD bij jeugd. Na een positieve tussenevaluatie vanuit de eerste pilotgroep, is in januari een tweede pilotgroep gestart die de verbeterde aanpak van samenwerking implementeert. De verbeterde aanpak bestaat onder andere uit een (nieuw) stappenplan waarin wordt aangegeven hoe en waar een kind met mogelijke ADHD-problematiek goed begeleid kan worden. ...lees verder "Tweede pilotgroep ADHD bij jeugd gestart in Drunen en Tilburg"

Share

Gastbijdrage van Perry Janssen.

Tussen felle regen- en hagelbuien door lopen op de laatste dag van het carnaval een viertal vrijwilligers zich het vuur uit de sloffen om bij zoveel mogelijk wijkbewoners een flyer van “Muziekcentrum Rewind” af te geven. Op de dagen die volgen zullen nog vele muziekliefhebbers en sympathisanten de wijk intrekken om steun te vragen voor de vestiging van een muziekcentrum. De bedenkers van dit bijzondere burgerinitiatief ontvangen dagelijks steunbetuigingen en vele verzoeken van Reeshofbewoners die vrijwillig hun hulp aanbieden.

Het afgelopen jaar hebben vele muzikanten, leveranciers en het bedrijfsleven goederen, apparatuur en instrumenten gedoneerd om een start betaalbaar (en dus mogelijk) te maken. ...lees verder "Wijkbewoners steunen komst Muziekcentrum Rewind"

Share

Gastbijdrage van Jan Heijman. Lijsttrekker bij Lokaal in de Kamer. Fractievoorzitter Lokaal Brabant bij Provincie Noord-Brabant

Jan Heijman

Lokaal in de Kamer is op een missie. De kracht en het pragmatisme van lokale gemeenschappen verdienen erkenning in de landelijke politiek. Het zijn de kleine lokale gemeenschappen die de grote problemen – zorg, migratie, onderwijs – praktisch en pragmatisch oplossen. Met oog voor en de steun van de mensen die direct betrokken zijn. Oplossingen die aansluiten bij de lokale identiteit.

Nederland is divers, net als de Nederlandse identiteit. Identiteit bindt mensen. Onze lokale identiteit is het clubgevoel van mensen in dorpen en steden door heel het land. Uiteraard zijn we allemaal voor Oranje, maar op zaterdag juichen we voor onze plaatselijke FC en zijn we trots. Dat is de basis onder het gevoel van samen. Dat is de basis van onze gemeenschapszin. En ook daar zijn we trots op. Die willen we beschermen. En al die lokale identiteiten zijn het beschermen waard. ...lees verder "Lokaal: Het kloppend hart van Nederland"

Share

Gastbijdrage van Piet van Beurden, Lecturer bij Fontys Academy for Creative Industries , naar aanleiding van een onduidelijkheid in de folder van het Spoorpark.

Even een stukje opheldering. Een aantal mensen heeft me aangesproken over onderstaande tekst in de Spoorpark folder.

"En dan was er nóg een obstakel: de grond van Van Beurden, voormalige handel in brandstoffen. Dat perceel ligt al járen en járen braak, de gebouwen vervallen en niet in gebruik. Oké, op een groepje krakers na, die overlast bezorgden. Tussen de gemeente en Van Beurden is het al jaren hommeles. Leden van het regieteam spraken met de eigenaar, en overtuigden hem weer met de gemeente aan tafel te gaan zitten. Maar tot overeenstemming is het nog niet gekomen."

De schrijver(s) van dit stemmige stukje tekst hebben helaas niet alle feiten op een rijtje. ...lees verder "Spoorpark: de westrand-discussie"

Share

Gastbijdrage: Roeland van Geuns is lector Armoede Interventies aan de Hogeschool van Amsterdam.

Programmamakers Sarah Sylbing en Ester Gould zijn donderdag 2 februari 2017 samen uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2016. Het duo krijgt de prijs voor hun documentaireserie Schuldig (HUMAN), over mensen met schulden in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord.

Zelden trok een documentaire zoveel aandacht als de onlangs op televisie uitgezonden serie Schuldig. Aan de hand van de schuldenproblematiek van Carmelita, Ditte, Ramona en Ron en Dennis werd getoond tot welke persoonlijke drama’s schulden kunnen leiden en hoe ingewikkeld het is de problematiek op te lossen wanneer die eenmaal goed en wel vaste voet in iemands leven heeft gekregen. ‘Iedereen verdient aan mij’, verzucht Ditte in de documentaire Schuldig. ...lees verder "Aanpak schuldenproblematiek kan echt beter"

Share

Gastbijdrage van John Meulendijks

columnVan Zalig Kerstfeest via Gelukkige Kerst naar Prettige Dagen. Ik wens het jullie allemaal. Tilburg maakt er een knalfeest van. Er was een kindeke en dat lijkt met het badwater mee weggegooid.

De ontkerkelijking neemt groteske nieuwe vormen aan: ik weet zelf ook al sinds jaar en dag niet meer wat ik moet geloven, maar er waren toch altijd nog restjes kerstgedachten.

Die leidden ertoe dat ook ik me jaarlijks laat meeslepen in een optocht van Fakkeldragers voor de Vrede. Een van de meelopers fluisterde me dit jaar in het oor dat de rieken ontbraken, maar daar wou ik in het kader van de wereldvrede niet in mee. ...lees verder "Kliekjesdag"

Share

3

Gastbijdrage van Toine van Corven

Op 30 oktober berichtte ik op mijn Facebook-pagina, doorgeplaatst op de website Tilburgers.nl, over een aflevering van het Cultureel Café, waarin schrijver Anton Dautzenberg als gastinterviewer sprak met directeur Chris van Koppen van BKKC (Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur). Mijn bijdrage was niet bedoeld als een feitelijk verslag van de avond; eerder als een impressie, geschreven vanuit verbazing over wat zich had afgespeeld. Aan mijn impressie werd door niemand die bij het interview was iets afgedaan. Tot nu toe dan. Want nu, bijna twee maanden (!) later, op 20 december schrijft Chris van Koppen in een blog op www.bkkc.nl dat het een weergave is waarin 'feiten, interpretaties en meningen door elkaar lopen'; waarin zelfs 'grote onzin' wordt verkondigd. ...lees verder "BKKC-directeur gaat opnieuw de fout in"

Share

1

Gastbijdrage van Hedzer Kooistra, Bedenker en initiatiefnemer bij Social Carrousel en Wekr.nl.

klassesamenlevingopinieEven voor de duidelijkheid. Als je klaar bent met lezen, weet je niet of ik nu links ben of rechts, liberaal of socialist, of gewoon een Hollandse calvinist. En dat is niet raar, want ik weet het zelf ook niet meer.

Misschien dat ik op één punt helderheid kan verschaffen. Het kan me werkelijk niets schelen dat de rijken rijker worden. Werkelijk geen bal! Ik maak me wel druk over een bijna onomkeerbare ontwikkeling waar de armen steeds armer worden en de midden inkomens zich kapot werken om te overleven en toch ook steeds armer worden. Voor die laatste groep is er intussen ook geen tijd en geen geld meer om te sporten, om in een vereniging deel te nemen en al helemaal geen tijd en geld meer om te studeren of zich om te scholen of om te protesteren tegen een totaal losgeslagen overheid. We leven in een gevaarlijke tijd waar niemand meer kan sparen. We moeten allemaal lenen en komen nooit meer uit de schulden. ...lees verder "De basis is kapot. Met een beetje creativiteit kunnen we hem nog maken"

Share

2

Gastbijdrage van Perry Janssen.

eindbestemming-tilburgopinie“Eindbestemming Tilburg”, een thema-avond over de opvang van vluchtelingen in Tilburg. Voor mij gisteren een mooie gelegenheid om ook over deze materie mijn licht op te steken.

Wat me direct weer opviel, net zoals in de armoede-industrie, is het vreselijk grote aantal organisaties dat werkzaam is in en rond de opvang van vluchtelingen. Ook hier weer het beeld van een versnipperde (vaak gesubsidieerde) aanpak van gevestigde organisaties die een probleem tot wetenschap hebben verheven en met flinke budgetten de schoorsteen weer kunnen laten roken. Daarnaast lopen er talloze burgerinitiatieven, gedragen en vormgegeven door betrokken burgers en vele vrijwilligers die niets liever zien dan dat 'onze' vluchtelingen hun weg vinden in Tilburg. ...lees verder "“Eindbestemming Tilburg”"

Share

Gastbijdrage van Toine van Corven

opinie20150824-bkkc-brabant-spoorlaanVier weken geleden maakte schrijver en gastinterviewer Anton Dautzenberg in het Cultureel Café gehakt van het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur. Voor wie het niet weet: BKKC is een van de instituten in Brabant die geld krijgen van de Provincie om Brabantse kunst en cultuur te versterken - BKKC zou dat onder andere moeten doen door ervoor te zorgen dat subsidie op de juiste plek terechtkomt.

Dautzenberg interviewde BKKC-directeur Chris van Koppen. Hij had de jaarcijfers goed bestudeerd, sloeg er de directeur mee om de oren en… werd door Van Koppen vervolgens niet of nauwelijks tegengesproken. Zo kon een ontluisterende beeld ontstaan van een provinciale club die in een duur gebouw, genietend van riante salarissen, vooral goed voor zichzelf zorgt. Het beeld van een sterk bureaucratische, geldverslindende strijkstok-laag tussen aan de ene kant subsidieverstrekker de Provincie en aan de andere kant kunstenaars die weinig of niets van al dat subsidiegeld merken. ...lees verder "BKKC: “Af en toe vangen we negatieve geluiden op uit het veld”"

Share

2

Gastbijdrage van Niels Bosman, economisch geograaf en schrijver over de houdbaarheid van wereldsystemen.

social_mediaVorige week stond er een stukje in de Correspondent over de lessen die progressieven kunnen leren met de titel: "De les na Trump: het is tijd voor oprechte interesse in elkaars werkelijkheid."

Ik reageerde daarop. Er zijn namelijk behoorlijk wat voorbeelden van grote gebeurtenissen waarin burgers eenzijdig of nauwelijks gehoord worden. 9/11 is bijvoorbeeld behoorlijk eenzijdig in de media geweest. Kritische vragen zijn nauwelijks beantwoord of mensen worden weggezet als complotgekkies. Terwijl de media zijn werk niet goed doen: kritische vragen stellen. Wordt de burger weggezet als complotgekkie die wel zit met kritische vragen. Het gaat dan niet alleen om 9/11, maar je ziet dat de trend van grote multinationals en grote bureaucratische overheden zoals de EU voor u gaan bepalen wat goed en slecht is, Ze luisteren niet naar de 'gewone' burger. ...lees verder "Media begrijpen burgers niet en dat geldt ook voor De Correspondent"

Share

2

Gastbijdrage van Marcel Horck, stadsimker van Tilburg.

column20150712-Marcel-Horck-Imker-lindebloesem-Heuvel-honing-slingerenNa de zege van oom Donald en de vrees voor de komende zege van ‘Henk en Ingrid’, merk ik dat ik bang word. Daarom - en alleen daarom - heb ik besloten tot het oprichten van een nieuwe partij. En wel: de ‘Partij der Niet (Beter) Weters'. Mijn enigste overtuiging is dat ik het niet beter weet dan u en uw buurman. Ik geef drie voorbeelden. Het hadden ook drie andere voorbeelden kunnen zijn. Evengoed had ik 10 voorbeelden kunnen noemen:

1. Natuurlijk zijn er in ons land grote problemen met immigranten. Iedereen van ons kent derde generatie gastarbeiders, tweede generatie bootvluchtelingen en eerste generatie Syriërs. Dat maakt het in dit land niet gemakkelijk. Laten we eerlijk zijn. In de afgelopen tijd zijn hele wijken van ‘kleur verschoten’.

...lees verder "Oproep: Oprichting van de ‘Partij der Niet (Beter) Weters’"

Share

Gezamenlijke open brief namens diverse Tilburgse cultuur- en kunstinstellingen in reactie op de toekenningen van financiering voor het kunstenplan 2017-2020 van de Provincie Noord-Brabant.

tegen sloop van de kunstMet de bekendmaking van het advies van de commissie Kunsten van Provincie Noord-Brabant op donderdag 3 november zijn in Tilburg harde klappen gevallen. Twee beeldbepalende festivals, Incubate Festival en Festival Mundial, het bekende jazz- en improv festival Stranger than Paranoia, twee dansgezelschappen, T.r.a.s.h. en Vloeistof, en twee presentatie instellingen voor beeldende kunst, PARK en Kunstpodium T, worden niet ondersteund door de Provincie voor de periode 2017-2020, op basis van uiteenlopende argumenten. ...lees verder "Culturele Instellingen: Provinciaal advies leidt tot culturele kaalslag in Tilburg"

Share

Gastbijdrage van Perry Janssen

2016-02-19-logo-vd-la-place-faillietIn ons politieke warenhuis vindt u op de afdeling Pensioenen een verhoogde AOW-leeftijd; goed nieuws want de directie heeft laten uitrekenen dat we steeds ouder worden en daarom steeds langer kunnen werken ! Werk is in ons warenhuis overigens voorlopig niet verkrijgbaar.

Op de afdelingen Sociale Zekerheid & Armoede kunnen wij u nu een compleet legale kostendelersregeling aanbieden. Zelfs de rechterlijke macht is van mening dat het leven met meerdere bijstandsgerechtigdenin één huis goedkoper en rechtvaardiger is, bovendien draagt u met het bedrag dat gekort wordt bij aan de Staatskas. ...lees verder "Doldwaze dagen in Den Haag en Tilburg !"

Share

10

Gastbijdrage van Toine van Corven

chris-van-koppen-profiel-facebook
Chris van Koppen - directeur BKKC

Kunstenaars die ‘schuren’ moeten niet piepen als ze weinig geld verdienen. Dat vindt directeur Chris van Koppen van het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur (BKKC), een door de Provincie gefinancierd instituut ter versterking van de Brabantse kunst en cultuur. Tijdens een tweegesprek met schrijver Anton Dautzenberg hield de directeur de auteur voor dat die er “te veel principes” op na zou houden. Van Koppen doelde op de kwestie Martijn, de verguisde intussen verboden pedofielenvereniging waar Dautzenberg zich enkele jaren geleden als statement bij aanmeldde, waarna hij prompt opdrachtgevers verloor.

Het tweegesprek, niet speciaal over Dautzenberg zelf, maar over de rol van het BKKC in het algemeen, vond zaterdagavond plaats tijdens een speciale aflevering van Het Cultureel Café in het kader van Tilburg voor Cultuurnacht. Kunstenaars met “te veel principes” hoeven bij het BKKC niet op steun te rekenen, zoveel werd wel duidelijk. Dat het juist de taak is van een kunstenaar om te schuren en controverses bloot te leggen, gaat er bij het BKKC niet in. Althans, zulke kunstenaars steunen, daarvan is geen sprake. ...lees verder "Schurende kunst en ondernemerschap onverenigbaar? – Schrijver Anton Dautzenberg maakt gehakt van BKKC"

Share

Gastbijdrage van Joop Moerkens en Willem Bongaarts. Joop Moerkens was werkzaam bij de Onderzoeksafdeling van de gemeente Tilburg, onder andere op het gebied van onderwijsstatistieken.

Willem Bongaarts was projectleider bij het voormalige Gebiedsteam West van de gemeente Tilburg en is oud-raadslid voor de PvdA in Tilburg.

07-20-2013 9353 kinderen speeltuin buiten fiets driewielersHet huidige College van B&W (D66, SP, CDA, GroenLinks) heeft in 2014 een lokale Tilburgse Educatieve Agenda (TEA) uitgebracht, met als slagzin: ‘Tilburg brengt je verder’. Geen achterstandsbestrijding meer, maar talentontwikkeling van alle Tilburgse kinderen. Wij vragen ons af of dit wel terecht is. Brengt de TEA, voor zover uitgewerkt, alle kinderen wel verder?

De TEA, een beknopte vergelijking met de Haagse Educatieve Agenda ...lees verder "Brengt Tilburg kinderen met een achterstand verder?"

Share

2

Gastbijdrage van Rachel Höppener, theologe, yogadocente en schrijfster.

De columngerrit-poelsDe dag van gisteren echoot nog na. De bijzondere dag met Gerrit Poels die over zijn leven en werk vertelde aan een groep mensen. In een klein kerkje in de Moer waren zo’n vijftig mensen verzameld die naar hem kwamen luisteren.

Daar stond hij dan, de enige mens in mijn leven waar ik een rode loper voor uit zou leggen, de man die mij dertig jaar geleden vormde, me liet zien hoe echte dienstbaarheid eruitziet, toen ik met hem werkte in zijn opvanghuis voor zwervers en daklozen. Daar stond hij dan, in zijn ‘zondagse pak’ die hij voor de gelegenheid dan uit de kast haalt en dat in de loop der jaren niet veranderd is. ...lees verder "Gerrit Poels: “Ik ben geen hulpverlener, ik help”"

Share
Gebruikt Tiny Framework Inloggen