Spring naar inhoud

Het weerbeeld van dit weekeinde is kenmerkend sinds de zomervakantie in onze regio van start is gegaan. Terwijl we in juni en in de eerste helft van juli bijna dagelijks zaten de barbecueën en naar het zwembad gingen is het sinds 20 juli nog maar sporadisch.

Want sindsdien waren de hogedrukgebieden te zwak om lang stand te houden, waardoor depressies steeds wisten door te dringen tot onze omgeving. Het gevolg was dat mooie, warme en soms zonnige zomerdagen heel snel werden afgewisseld met koelte en wisselvalligheid. ...lees verder "Het is op en af met het weer. Vanaf vrijdag zelfs onstuimig koel herfstweer"

Share

Sinds 25 oktober 2009 publiceert de Tilburger Peter van den Besselaar dagelijks een foto van en over Tilburg op zijn website Tilburg Daily Photo


Vandaag is de eerste wedstrijd van Willem II in het nieuwe seizoen. Op de foto de nieuwe seizoenskaart met het enorme spandoek van de KingSide supporters. Kings Pride zegt het.

Grappig om te zien: de seizoenskaart is al lang een plastic kaartje op credit card formaat. Alles wordt nu gescand. Dat was vijftien jaar geleden dus nog anders, toen werden er hoekjes uit de kaart geknipt met een degelijke tang.

Share

We beleefden vandaag (donderdag) een zonloze dag en dat was het bijna ook afgelopen dinsdag. Op beide dagen overheerste namelijk de bewolking en viel er geregeld wat regen uit met op dinsdag in totaal 7 mm. Op deze donderdag viel het overdag eigenlijk mee en bleef het beperkt tot enkele tienden millimeters. Het hadden er veel meer kunnen zijn als het neerslaggebied niet boven Limburg bleef hangen.

Met een zuidoostelijke stroming komt het toch nog langzaam kant op en daarom moeten we voor de komende uren rekening houden met neerslag, waarbij het soms flink kan doorplenzen. Door alle somberheid werd het niet warm en bleef het kwik steken op slechts 18 graden en dat is hetzelfde waarde als twee dagen geleden. ...lees verder "Jojo weer"

Share

Na een kletsnatte julimaand met normale temperaturen is augustus niet veel beter begonnen. Droge en natte dagen wisselen elkaar af en in de eerste dagen lag de gemiddelde temperatuur zelfs onder het langjarig gemiddelde.

Voor de komende week verandert er maar weinig aan dit weerbeeld. Dit weekeinde kende twee gezichten. Op zaterdag overheerste de bewolking en vielen er aan het begin van de middag stevige buien die in Berkel-Enschot nog 9 mm achterlieten. Vervolgens werd het droog en kwam de zon er nog even door. Met een kwikstand van nog geen 21 graden kunnen we gerust spreken van een koele zomerdag, waar een graad of 24 normaal is voor het midden van Brabant. ...lees verder "Maandag zomerswarm, daarna afkoeling en nat"

Share

De maand juli is voorbij. Na een zomerse mei en juni kregen we in de echte zomermaand totaal andere weer voorgeschoteld. Opvallend waren de talrijke buien wat ruim 149 mm opleverde in Berkel-Enschot. In het noordoosten werd het helemaal kletsnat met zo’n 225 mm in Onnen (Groningen).

Daarnaast was het een sombere maand, waarbij de gemiddelde temperatuur op normaal uitkwam. Het kruit voor stabiel zomerweer is de voorgaande maanden al verschoten en komt voorlopig niet terug.

En dat terwijl het zuiden van Europa in extreme hitte zit. Overdag is het al dagenlang van Spanje tot en met Griekenland 35 tot 40 graden of meer en dat gaat nog wel even door. Op dit moment is er geen enkele aanwijzing dat een gedeelte van die warme lucht onze kant op zou komen. Integendeel, we blijven op de normale temperaturen van rond de 23 graden hangen en dat is al sinds de Hondsdagen die op 20 juli zijn begonnen. ...lees verder "Augustus geeft nog geen zomerweer"

Share

De dagen van 20 juli tot 20 augustus worden de "Hondsdagen" genoemd. In deze periode komt de heldere ster "Sirius" van het sterrenbeeld "De Grote Hond" gelijk met de zon op. De Grieken en Romeinen zagen de Hondsdagen als de periode van de grote hitte.

Ook voor ons land gaat dat op: de tijd van de Hondsdagen is de warmste van het jaar. Het etmaalgemiddelde van de temperatuur is dan 17 graden, waarbij het 's middags 19 tot 24 graden is. De Hondsdagen geven in het algemeen wel een hoge luchtvochtigheid. ...lees verder "Hollands zomerweer"

Share

Sinds 25 oktober 2009 publiceert de Tilburger Peter van den Besselaar dagelijks een foto van en over Tilburg op zijn website Tilburg Daily Photo

 

Je wandelt er doorheen. Het funhouse, het crooked house, de cakewalk.Maar je hebt geen vaste grond onder de voeten. Er zijn oude attracties die aantrekkelijkheid hebben verloren door meer en sneller. De cakewalk blijft het in al zijn eenvoud goed doen.

Share

Juli zal eindigen in wisselvalligheid bij normale temperaturen. In eerste instantie zou het zelfs tropisch aflopen, maar dat zit er niet meer in. Het wordt wel warmer, maar dat is het enige positieve.

Het afgelopen weekeinde en begin deze week werden de regenmeters weer goed gevuld en klaagden velen over het zomerweer. Vanaf gisteren werd het pas beter en meteen ook een stuk warmer. Met al die neerslag was het koel en bleef het kwik op 19 graden steken, terwijl woensdag het ineens zeer warm werd tot wel 25 graden in Berkel-Enschot. ...lees verder "Kletsnatte julimaand eindigt …… wisselvallig"

Share

10

Gastbijdrage van Willem Koegler

Ben ik nou gek? Of is het normaal dat er eerst doden vallen?

Ik noem de hond in onderstaand stuk een bull-achtige, omdat ik niet wil stigmatiseren, of een ras in een kwaad daglicht wil zetten, en ik weet namelijk niet het juiste soort, ik denk zelf dat het een kruising is van verschillende bull-achtige honden.

Jammer dat dit weer gebeurt, en deze prachtige honden weer in een kwaad daglicht komen. Maar mijn vraag is: wat moet er gebeuren om dit soort incidenten voortaan te voorkomen?

Een soort van hondenbezitbewijs?

Rustig met me krantje zit ik aan de eettafel, dan een door me ziel snijdend gejank van een hond, ik ren naar buiten (als hondenliefhebber) en zie dat de hond van de buren (een flink uit de kluiten gewassen bull-achtige) dit keer een hazewindachtige kruising te pakken heeft. Afgelopen dagen was het nog een boomertje die hij te pakken nam. (Gelukkig goed afgelopen met het beestje.) ...lees verder "Hoeveel honden moeten er nog gebeten worden?"

Share

Deze week krijgen we een zomerdip. De temperaturen komen onder het gemiddelde niveau en er gaan buien vallen of er zijn zelfs perioden met regen.

En dat allemaal na een warme zomerweek die in onze regio zes dagen achtereen 25 graden produceerde, waarbij het afgelopen woensdag tropisch werd. Voorlopig hoeven we daar even niet aan te denken, want warmer dan 19 tot 22 graden zal het niet worden de komende dagen. ...lees verder "Koel en wisselvallig met op maandag de koudste en natste dag"

Share

Sinds 25 oktober 2009 publiceert de Tilburger Peter van den Besselaar dagelijks een foto van en over Tilburg op zijn website Tilburg Daily Photo

Er vliegen weer vlinders. Het bont zandoogje kwam vroeger alleen in bossen voor, maar is nu ook in tuinen te zien. De vlinder leeft drie weken.

Share

De zomer van 2017 is kenmerkend voor ons land. Warme en koele dagen die elkaar afwisselen, waarbij het soms flink kan plenzen. Dat laatste gebeurt vaak als de hoogste temperatuur wordt bereikt.

Zo konden we deze week vier zomerse dagen van minstens 25 graden noteren, waarbij afgelopen woensdag de warmste was met 30,9°C in Berkel-Enschot. En je raadt het al, gevolgd door plensbuien.

Maar het duurde deze keer wel erg lang voordat deze Brabant aandeden. Het KNMI had voor onze provincie zelfs code oranje afgekondigd, waardoor vele weergenoten in de avond klaar stonden om het allemaal mee te maken. Maar wat viel het toch tegen; er was helemaal niets te zien aan de hemel. ...lees verder "Overgang naar een wisselvallige en koele periode"

Share

Na de zondvloed van woensdag met bijna 50 mm aan neerslag hadden we alleen afgelopen vrijdag nog last van buien.

De donderdag en zaterdag waren prima dagen al lagen de temperaturen van zo’n 22 graden wel onder niveau voor half juli. De dagen waarop neerslag viel werd het niet warmer dan een graad of 19. In dit weekeinde overheerste de bewolking.

Gisteren zagen we in totaal nog 3 uur de zon, maar dat zal op deze zondag anders zijn. Het is grijs en uit het dikke wolkendek kan wat lichte motregen vallen, zoals vanochtend al gebeurde in Berkel-Enschot. Of we de zon nog te zien krijgen is maar de vraag en als dat gebeurt stijgt het kwik naar de 24 graden.

Bij dit alles staat er een matige westenwind die verder naar het noordwesten draait. Dat het vandaag toch nog zo warm wordt, komt doordat we in een warm gedeelte terecht zijn gekomen van een depressie die tussen IJsland en Scandinavië ligt. ...lees verder "Dinsdag en woensdag droog en zeer warm tot heet, daarna (onweers)buien en wat koeler"

Share

Sinds 25 oktober 2009 publiceert de Tilburger Peter van den Besselaar dagelijks een foto van en over Tilburg op zijn website Tilburg Daily Photo

 

Je kunt al een beetje zien hoe het stadhuis er na de verbouwing uitziet. Hartstikke mooi, wat mij betreft. Wel vraag ik me af of de gemiddelde Tilburger dat nieuwe design als een 'toffe stad' betitelt. Zeg nou zelf: we zíjn een toffe stad. Maar associeer je op die woorden dan denk ik toch altijd aan mensen. Niet aan gebouwen. En al helemaal niet aan het stadhuis.

Share

En toen gingen de hemelsluizen open. Na een reeks van zes zomerse dagen op rij van meer dan 25 graden (5 t/m 10 juli) werd het koeler. De eerste buien vielen al op maandag en dinsdag, maar het ergste moest nog komen. Het begon allemaal op het einde van de dinsdagavond toen een enorm neerslaggebied onze regio binnenkwam.

Vervolgens schoof deze heel langzaam over en pas op woensdagmiddag rond half twee was het voorbij. Na 14,5 uur achtereen regen werd in Berkel-Enschot 48 mm opgevangen, Tilburg had 47 en Gilze-Rijen 43 mm. In Zeeland was het allemaal nog natter. ...lees verder "Zaterdag bewolkt en koel; zondag zonnig en warm"

Share

Wat een spectaculair onweer was dat toch donderdagavond. Het begon al in de vroege avond met de eerste onweersbuien, maar een paar uur later werd het echt serieus.

Een langgerekt onweersgebied trok precies over Berkel-Enschot heen. Dit leverde twee uur lang donder en bliksem op, 167 donderslagen en 22 mm aan neerslag. Daarmee was het de natste dag sinds februari van dit jaar. Opvallend was dat de bliksem veel schade veroorzaakte doordat deze insloeg in bomen en huizen.

In Berkel-Enschot werd alleen een boom getroffen, maar in Tilburg en Gilze-Rijen waren woningen het doelwit gevolgd door brand. Het bleef gelukkig beperkt tot wat materiële schade. Ook op andere plaatsen was het raak. ...lees verder "Koel en wisselvallig"

Share

Sinds 25 oktober 2009 publiceert de Tilburger Peter van den Besselaar dagelijks een foto van en over Tilburg op zijn website Tilburg Daily Photo

Straatnamen, ja hoe kom je eraan? Er zijn heuse commissies die daarover nadenken.

Heile Schoor, het kan voor mij alles zijn. Een rechter, een artiest, een pastoor. Maar nee, de straat is genoemd naar een akkercomplex. De oudste vermelding van het akkercomplex Heile Schoor, waarnaar deze straat is genoemd, staat in het boek de Verdeeling van de Tienden van 1778 maar liefst.

In Armhoef, Oud Zuid. De Heile Schoorstraat loopt van de Spoordijk, in zuidelijke richting, tot de Jan Pietersz. Coenstraat.

Share

Het was een Hollandse zomerweek in de eerste week van juli, waarbij de temperaturen elke dag omhoog klommen. Van 23 graden op maandag tot bijna 29 op deze donderdag.

Gedacht werd dat de tropische grens nog gehaald zou worden, maar de onweersbuien kwamen veel eerder dan gedacht. Het warmst werd het in Eindhoven met 28,9°C.

Al in de ochtend ontstonden er buien boven België die naar het noordoosten trokken. In Limburg kwamen deze in de loop van de middag aan en rondom Tilburg was dat tegen het begin van de avond. ...lees verder "Aangenaam warm en droog zomerweer Na het weekeinde wisselvallig en koel"

Share

Dat was wel even wennen dit weekeinde na alle zomerse perikelen van de vorige maand. Juni werd namelijk in De Bilt samen met 1976 de warmste junimaand ooit gemeten.

Dat jaar werd toen gevolgd door een zeer warme juli en augustus wat resulteerde in de op twee na warmste zomer ooit. Maar of het dit seizoen ook zo warm zal worden is maar de vraag.

Het is op deze zondag totaal ander weer en dat begon al toen juli op de kalender verscheen. In de nacht van vrijdag op zaterdag waren er perioden met regen en vervolgens ging deze in de middag over in motregen. ...lees verder "Warm zomerweer met soms een enkele bui"

Share
Gebruikt Tiny Framework Inloggen