Spring naar inhoud

Piushaven en Wilhelminakanaal – advies om niet te zwemmen

Woensdag 30 augustus is in de Piushaven een zieke eend gevonden die volgens een dierenarts waarschijnlijk aan botulisme leed. Daarom is Rijkswaterstaat op het moment aan het onderzoeken of de botulisme bacterie in het water van de Piushaven en het Wilhelminakanaal zit.

Om die reden geeft de gemeente Tilburg het dringende advies om niet in de Piushaven of het Wilhelminakanaal te zwemmen.

Mensen die zieke of dode dieren aantreffen in het water of langs de kant, worden gevraagd dit te melden bij de gemeente. Dit kan via de website www.tilburg.nl/melding-maken of via de BuitenBeter-app. Daarbij geeft de gemeente het dringende advies om de dieren in geen geval aan te raken.

Mensen kunnen botulisme krijgen door contact met dode vissen of watervogels. Bij deze dieren komt botulisme in warme zomers vaak voor. De bacterie zit ook in de grond en soms in water. Mensen kunnen elkaar niet besmetten.

De klachten die bij botulisme horen beginnen meestal met misselijkheid, braken,
moeheid, duizeligheid, buikpijn, een droge mond en slap of zwak voelen. In een later stadium kunnen meer symptomen volgen, zoals: dubbel en/of wazig zien, niet tegen licht kunnen, moeite met spreken en slappe spieren in armen en benen.

Botulisme moet zo snel mogelijk behandeld worden en vaak is opname in het ziekenhuis nodig. Door snelle behandeling kunnen mensen weer helemaal beter worden, al kan dat wel lang duren.

Bronnen: Gemeente Tilburg | RIVM |

Share

1 gedachte over “Piushaven en Wilhelminakanaal – advies om niet te zwemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen