zaterdag 20 april 2024

1 gedachte over “Participatiewet – Einde aan werken zonder loon

  1. Aan werken zonder loon zijn voorwaarden verbonden:
    Dat er geen verdringing mag plaatsvinden staat al in de wet, er zijn gemeentes die korten op de bijstandsuitkering als ze “op geld waardeerbare arbeid verrichten” bijvoorbeeld de ramen bij de buurvrouw wassen: mensen met een bijstandsuitkering zijn dus verplicht loon te vragen als ze productiearbeid doen, wat vaak het geval is als je zonder loon tewerkgesteld bent in een participatiebaan.
    Voorwaarde voor een participatiebaan is bovendien dat de afstand te de arbeidsmarkt kleiner wordt.
    De gemeente is verplicht om een verordening te maken waarin is geregeld hoe een tegenprestatie kan worden opgelegd. Dat is wat anders dan dat gemeente is verplicht aan iedereen met een bijstandsuitkering een tegenprestatie op te leggen. Verder zijn de bovendien de volgende voorwaarden aan het opleggen van een tegenprestatie in de wet opgenomen: het moet een maatschappelijke activiteit betreffen en het moet een beperkt aantal uren per week zijn en gedurende een beperkt aantal maanden.
    Meestal is het echte doel om mensen zonder loon te werk te stellen het bezuinigen op de kosten van de bijstand (schadelastbeperking.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *