Spring naar inhoud

Overzicht Burgemeester Stekelenburgplein

2016-08-13-Station-Burgemeester-Stekelenburgplein-BakkenHet Burgemeester Stekelenburgplein is in wording.

In opdracht van de gemeente Tilburg en de wijk-ontwikkelingsmaatschappij De Werkplaats heeft Atelier Quadrat in 2015 het inrichtingsplan opgesteld voor het plein aan het noordzijde van het station. Nu de nieuwe voetgangers passage met entree is geopend zal na de zomer het Burgemeester Stekelenburgplein verder aangelegd worden.

2016-08-13-2-Pano-Stekelenburgplein

De aanleg van het plein bestaat uit drie fasen De westzijde omgeving van de polygonale loods en draaischijf, het middendeel tegenover de stationspassage en het oostelijke deel. Op dit moment wordt de eerste fase, de oostzijde, uitgevoerd. De grote betonnen elementen voor de trappen en de plantenbakken zijn in juni geplaatst.

Volgens de website van Atelier Quadrat: "In het ontwerp is de samenhang gezocht met het oorspronkelijke inrichting van de NS Werkplaats. Om het ‘spoorse’ verleden van de plek in beeld te brengen worden de vier noordelijke sporen van de Impressie van Burgemeester Stekelenburgpleinkarakteristieke draaischijf behouden en met nieuwe bestrating geïntegreerd. Vanwege de vlakke ligging van de sporen kan het hoogteverschil richting de stationspassage pas ten zuiden van deze sporen worden ingezet."

"De hoogteverschillen worden gemarkeerd middels lange gebogen keermuren, die net als de sporen zich vanuit de draaischijf ontwikkelen en worden beëindigd voor de toekomstige rooilijn van de Stadscampus. Tussen de keermuren zal het maaiveld iets opbollen. Daardoor worden grote groene terrassen gevormd, die zowel vanaf de Burg. Brokxlaan als vanuit de stationspassage goed zichtbaar zijn. Er ontstaat een groen plein met gazons, grote bedden vaste planten, siergrassen en meerstammige bomen. In het perspectief van de passage wordt op het plein een fontein geplaatst."

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen