Spring naar inhoud

Oproep aan alle Tilburgers die staan voor gastvrijheid en leefbaarheid

Gastbijdrage van Marcel Timmermans, voorzitter bewonerswerkgroep wijk Fatima

059 1510 Kruisvaardersstraat 40 St JozefzorgDit is een oproep aan ALLE Tilburgers die staan voor gastvrij en leefbaarheid

Beste Tilburgers,

In Nederland vragen op dit moment veel mensen asiel aan.

De gemeente Tilburg heeft besloten aan de oproep van de landelijke politiek gehoor te geven en in Tilburg asielzoekers te ontvangen. Deze oproep respecteren wij.

In de Nederlandse politiek en ook door de landelijke politie reeds wordt zeer duidelijk aangegeven de asielzoekers te huisvesten in kleinere groepen in Nederland. Ook dit respecteren wij.

Bewoners maken zich zorgen over de veiligheid in de geplande opvanglocatie Jozefzorg en veiligheid en leefbaarheid in de wijk Fatima.

vluchteling kinderenIn gebouw Jozefzorg aan de Kruisvaardersstraat 40 worden binnenkort 400 mensen gehuisvest. Op kamers van ongeveer 12m2 (zonder badkamer en pantry) worden 3 á 4 mensen gehuisvest voor een periode van drie jaar. Mensen die een veilige plek zoeken en hopen te ontvangen in Nederland. Wijkbewoners maken zich zorgen om de leefbaarheid binnen het gebouw en de spanningen die dit oplevert buiten het gebouw in de wijk.

De gemeente treft uiteraard maatregelen om de bewoners in de wijk (Fatima) te ondersteunen en het gevoel van veiligheid in de wijk te laten behouden. Vanuit de wijk lopen ook hier goede initiatieven op het gebied van buurtpreventie. Ook zijn gelukkig al vele Tilburgers bereid om de asielzoekers netjes te ontvangen, te helpen met de Nederlandse taal en wegwijs te maken in Tilburg.

stadscamping-van-gend-en-loosErvaringen elders in Nederland en oproepen voor meer kleinschaligere opvanglocaties nemen wij serieus. Helaas loopt er vanuit de gemeente nog geen initiatief om hier gehoor aan te geven en menen ze barmhartig te zijn door 3 á 4 mensen te huisvesten op 12m2.

Wij roepen alle Tilburgers op om initiatief te tonen voor het bieden van kleinschalige, meer verspreide opvang in de stad. Help Tilburg, help haar eigen bewoners en de (nieuwe) medemens. Hierbij is veel hulp nodig van Tilburgers. Tilburgers die panden bezitten waarin kleinschaligere opvang mogelijk is. Tilburgers die bereid zijn de mensen te ontvangen en wegwijs te maken in Tilburg. Tilburgers die de gemeente (juridisch) willen laten inzien dat de huidige geplande huisvesting van ruim 400 mensen op kleine kamers voor een periode van 3 jaar niet humaan is.

petitieHelp mee en teken de petitie voor humane opvang in Tilburg. De werkgroep zal zorgen dat uw stem bij de gemeente Tilburg komt. Zo hopen wij dat ook de gemeente aan de slag gaat om extra alternatieve opvanglocaties te regelen in de stad.

Namens alle werkgroepen van Wijk Fatima

Met vriendelijke groet,

Marcel Timmermans
Voorzitter

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen