Spring naar inhoud

Opnieuw een zomers weekeinde

Het dondert en knettert in ….. Duitsland. De regen- en onweersbuien die op deze donderdag verwacht werden, kwamen niet. Pas op de grens met onze oosterburen ontplofte de atmosfeer en dus kwamen we er vandaag goed van af, ondanks dat de natuur staat te springen om neerslag.

Achter de buien kwam de afkoeling en dat is op dit moment bezig. Terwijl we vandaag bijna 29 graden konden aantikken in Berkel-Enschot en ruim 30 graden in Maastricht en Arcen is het kwik aan het begin van de avond al zo’n vijf graden gezakt.

Aan de kust was het om half acht nog maar 18 tot 19 graden bij een stralend zonnetje. Daar begon de dag ook overigens mee. Alleen rond het middaguur raakte het helemaal bewolkt en stak er een wind op. De komende uren blijft het helder. In de loop van de nacht neemt de bewolking echter weer toe.

En dat houden we de hele vrijdag afgewisseld met een aantal uren zonneschijn. Daarbij staat er een stevige westen- tot noordwestenwind, kracht 4, en het blijft overwegend droog. Misschien dat er wat druppels vallen, maar veel stelt het allemaal niet voor. Het wordt fris want, de thermometer zal een maximum van een graad of 20 aanwijzen, maar omdat het hard waait ligt de gevoelstemperatuur nog lager.

Oorzaak van de afkoeling is een hogedrukgebied dat voor de kust van Frankrijk en Spanje ligt. Wij zitten dan precies op de rand ervan wat de bewolking verklaart. Vervolgens gaat het hogedrukgebied aan de wandel en schuift helemaal over ons land en begint daar begin volgende week rond te cirkelen. Deze is gevuld met zeer warme lucht en dat betekent dat het zomerweer terugkeert met een reeks van zomerse dagen en later zelfs tropisch.

Dat vindt vanaf zaterdag al plaats en duurt de hele volgende week of toch niet…. Precies in de week waar op 21 juni de astronomische zomer van start gaat. Maar deze is eigenlijk vanaf half mei al bezig. Overigens geen goed teken voor de zomer, want de kans dat deze koud en nat verloopt wordt steeds groter, zo blijkt uit het verleden. Want de natuur zoekt altijd een weg om zich te herstellen.

Terug naar het komende weekeinde dat zich langzaam gaat opbouwen voor het zeer warme weer wat ons te wachten staat. Zaterdag begint namelijk nog somber met veel bewolking, maar het blijft droog. In de middag verschijnen er opklaringen van het hogedrukgebied en die worden alleen maar groter. Het wordt meteen al warm als het kwik op 25 graden uitkomt.

Zondag doet zijn naam helemaal eer aan en bestaat alleen maar uit zon, zon en nog eens zon. Er is geen wolkje in de lucht, waardoor de temperatuur nog hoger uitkomt en bij 29 tot 30 graden blijft steken.

Maandag wordt de heetste dag van de week en kan het kwik bij een zuidoostenwind oplopen naar 32 á 33 graden! Inmiddels zien we dan wat meer sluierwolken binnendrijven. Deze zetten op dinsdag door, waarbij de wind dan inmiddels is gedraaid naar het noorden. Het wordt dan iets minder warm, waarbij de tropische waarden niet meer gehaald wordt.

Op woensdag krijgen we de langste dag van het jaar als om 6.24 uur de astronomische zomer van start gaat. We kunnen dan ook lekker lang genieten van een prachtige zomerdag, waarbij zon en sluierwolken elkaar afwisselen. En met een kwikstand van rond de 25 graden en vrijwel geen wind is het prima uit te houden.

Donderdag wordt alweer iets warmer en op vrijdag kan het opnieuw tropisch worden. Maar …. of het na die maandag nog zo warm wordt is maar de vraag, want enkele weermodellen laten het flink afkoelen tot 19 graden op woensdag. En ik denk eerder dat het ook zo wordt. Dat heeft alles te maken met het begin van deze lente die op 21 maart koel begon met slechts 10 graden. Een weerspreuk zegt namelijk “Zo koud als het met het begin van de lente is, zo koud is het met begin van de zomer”. Nu maar afwachten of het klopt.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen