Spring naar inhoud

Ontwerpers gezocht voor uitzichttoren Moerenburg-Koningshoeven

In Landschapspark Moerenburg-Koningshoeven komt een uitzichttoren langs de A58 bij knooppunt De Baars die moet gaan zorgen voor een verbinding  van de landschappen Moerenburg en Koningshoeven. De gemeente Tilburg en Cupudo, het stadslab van Tilburg voor de ontwikkeling en realisatie van Cultuur in het Publieke Domein, zijn hiervoor op zoek naar beginnende ontwerpers, kunstenaars of architecten die een idee hebben voor het ontwerp van een beeldbepalende uitzichttoren.

Deze oproep vraagt om een ontwerp voor een beeldbepalend kunstwerk in de vorm van een uitzichttoren dat 10-15 mensen tegelijkertijd de mogelijkheid biedt om op ongeveer 25 meter hoogte de stad en het omliggende landschap te bekijken. Het moet een eyecatcher worden tussen de hoofdrijbanen Breda - Eindhoven en Eindhoven - Breda en vormt op hoogte een verbinding van de door de A58 doorsneden landschappen van Moerenburg en Koningshoeven. Deze impuls is in het kader van “Landschappen van Allure". Voor het ontwerp en de realisatie is een aanzienlijk budget beschikbaar.

Cupudo en de gemeente Tilburg  kiezen vervolgens het beste ontwerp. Inwoners van Tilburg mogen op een aantal momenten aangeven welk ontwerp ze het meeste aanspreekt. Het project eindigt uiterlijk 31 december 2017 met een presentatie van het winnende en uitgewerkte ontwerp. Daarna wordt de bestemmingsplanprocedure voor de uitzichttoren opgestart.

Marcelle Hendrickx, wethouder Cultuur: "Deze open call is een mooi voorbeeld van hoe we cultuur in onze stad kunnen beleven. Met elkaar, samen. Door het aanspreken van het creatieve talent in onze stad. Door cultuur ook in de openbare ruimte een prominente plek tegeven. Door cultuur een verbindende kwaliteit te laten zijn. En dat is wat CUPUDO doet. Samen met Tilburgers bekijkt dit initiatief hoe ideeën verrijkt en verdiept kunnen worden. En hoe ideeën verbreed kunnen worden naar een ander domein. Zoals groenbeleving in dit geval. Precies zoals past bij een #stadvanmakers."

Landschapspark Moerenburg-Koningshoeven is een prachtig gebied waar Tilburgers hun ommetje wandelen of een rondje hardlopen. Dit 'Vorstelijk Landschap' vormt de poort tot Het Groene Woud en verbindt zo de stad met het omliggende Brabantse platteland. Aan het streven van de gemeente om natuur met de stad te vervlechten, wordt hard gewerkt: nieuwe paden gaan het gemakkelijker makenom vanuit de stad naar Moerenburg-Koningshoeven te fietsen of te skeeleren.

Mario Jacobs, wethouder van Groen, Natuur en Landschap: "De gemeente Tilburg investeert in het versterken van de ecologie en de biodiversiteit in dit gebied door de aanleg van nieuwe natuur. We willen bovendien nieuwe iconen toevoegen aan dit Vorstelijk Landschap Moerenburg-Koningshoeven, zodat er voor de bezoeker nog meer te beleven is."

CuPuDo, Cultuur in het Publieke Domein, is op verzoek van de gemeente Tilburg, het aanspreekpunt voor dit project. Kijk voor meer informatie op www.cupudo.nl. Of vraag de informatie aan via uitzichttoren@cupudo.nl.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen