donderdag 25 april 2024

5 gedachten over “Onderzoek Rekenkamer MFA’s: Raad mist controle, gemeente mist sturing

  1. MFA de Poorten, de Hasseltse kerk dus, wordt simpelweg niet genoemd in het rapport van de Rekenkamer. Geen gegevens beschikbaar vanuit de afdeling Vastgoed, terwijl er 2 kruiwagens papier bij Tiwos en Gemeente hadden moeten liggen aangezien het een project van 7 jaar was, en zeker vanwege de brand. Maar nee, 14.000.000,– besteed en niet interessant.
    De Rekenkamer ontvangt niets, en kan dus niks erover zeggen.
    En geen reactie dus van de gemeenteraad.

  2. Wat een moment om dit te presenteren, de schuldigen zijn inmiddels noodgedwongen opgestapt, de wethouders zijn demissionair, nog geen coalitie laat staan een college en 29 nieuwe raadsleden die nog van toeten of blazen weten. Dit noemen ze nu de verantwoording over geldverslindende projecten zonder visie of onderbouwing overde verkiezingen heen tillen. Ben echt bang hoeveel van die lijken nog uit de kast zullen komen voordat er een zogenaamde nieuwe “Transparante” coalitie zal worden gevormd in Tilburg, inmiddels in de volksmond beter bekend als “De Beerput van het Zuiden.”

  3. Heel Tilburg heeft een nieuw bestuur nodig.
    Gezien de berichten in de media over thuiszorg,en andere projecten die de burger benadelen of slecht behandelen is er nogal wat loos.
    Hondenbelasting innen en gebruiken voor andere zaken is ook zo’n voorbeeld.
    De Midi was een geldverslinder,nu de Cityring,Spoorzone enz enz.
    Tijd voor een daadkrachtig bestuur dat zich op Tilburg en bewoners richt en niet op prestige projecten.

  4. Countervailing power wordt inmiddels behoorlijk gemist binnen de gemeentelijke organisatie. Daarnaast eveneens de ondernemende eigenschappen. De nieuwe organisatie is hoofdzakelijk beleidsgeorienteerd en is te veel geneigd zaken positiever te presenteren vanwege de politieke haalbaarheid. De feitelijkheid wordt daardoor te vaak geweld aangedaan en daarmee de consequenties doorgeschoven naar de toekomst. Bovenstaand onderzoek is enkel een tipje van de sluier, maar dat er nog veel meer fundamenteel mis gaat in deze organisatie laat zich niet langer raden. Gelukkig heeft Tilburg vanuit het verleden financieel vlees op het bot, zodat dergelijke tegenvallers wel ergens een plaats krijgen. Maar bedenk dan wel dat al dit weglekkend geld een veel betere bestemming had kunnen krijgen en wellicht de hoogte van de bezuinigingen had kunnen beinvloeden. Tilburg is hard toe aan het herstel van de bedrijfsvoeringsattitude zoals die gekend werd in het Tilburgse Besturingsmodel. De huidige organisatievorm is uitermate zwak qua verantwoordelijkheidsverdeling en te laks om alert te kunnen sturen. Herhaaldelijk is hierop gewezen, echter zijn deze signalen nimmer opgepakt om het eigen ongelijk te maskeren. De rekenkamer heeft dit reeds diverse malen zichtbaar gemaakt en zal dit bij ongewijzigd organisatiebeleid helaas ook in de toekomst moeten blijven doen. Het verdelen van de zogenaamde schaarse middelen verdient meer economische aandacht dan het onder de huidige omstandigheden krijgt. De politiek beheert onze portemonnee en dient dat uitermate zorgvuldig te doen. Jammer te moeten constateren dat men hierin niet slaagt!

  5. Goed rapport, geeft veel inzicht in het niet goed functioneren van benw, raad, versluiering van informatie en onvolledige informatie. Er is nogal veel bestuurlijk mis als je dit rapport leest. Maar alle verantwoordelijke wethouders zijn toch al weg en alle partijen die deelnamen en deelnemen aan het bestuur hebben de tijd om het allemaal goed te praten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *