Spring naar inhoud

Vier nominaties voor de Social Innovation Award 2016

social-innovationJaarlijks tijdsen de 'European Social Innovation Week' in september wordt de Social Innovation Award uitgereikt. Deze prijs wordt toegekend aan een initiatief dat vernieuwend en creatief is en een oplossing biedt voor een sociaal-maatschappelijk probleem.

Quiet.nl, BuurtWhatsApp Tilburg / WaakSamen, Willem II passage en Dementie Coöperatie Oisterwijk zijn de vier initiatieven die zijn genomineerd voor de Social Innovation Award 2016. De genomineerde initiatieven krijgen de gelegenheid om op 23 september, bij de uitreiking van de Social Innovation Award, hun initiatief voor het publiek te pitchen (heel kort te presenteren). Naast de juryprijs wordt ook een publieksprijs uitgereikt. De European Social Innovation Week 2016 vindt van 19 tot en met 23 september 2016 plaats in de Spoorzone te Tilburg. De Social Innovation Award wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt.

Quiet-500Quiet.nl

In Nederland leven ongeveer 1,25 miljoen mensen in armoede, waarvan de helft langdurig (langer dan 3 jaar). In Tilburg is de Quietcommunity ontstaan. Quiet, oorspronkelijk de tegenhanger van de Quote500, komt in actie tegen dit maatschappelijke probleem. Het resultaat is een online platform waarop (lokale) bedrijven - altijd gratis - hulp, producten en diensten kunnen aanbieden aan mensen die nét dat beetje extra goed kunnen gebruiken. Voor ondernemers is het een kleine moeite om iets terug te geven aan de gemeenschap.

whatsapp-recordBuurtWhatsApp Tilburg / WaakSamen

WaakSamen is een gratis applicatie voor IPhone en Android toestellen. Indien er verdachte omstandigheden zijn in een wijk of straat kan de gebruiker zeer gebruiksvriendelijk een melding maken. De applicatie is ontwikkeld omdat er vanuit BuurtWhatsApp gebruikers geluiden kwamen dat het snel opstellen van een duidelijke melding best lastig kan zijn. WaakSamen levert een uitgebreide melding waardoor er veel bruikbare informatie vrijkomt voor zowel de gemeente als de politie.

Willem II passage

2016-07-05 Detail Tunnel Willem II fietspadEen innovatief ontwerp en inrichting van de nieuwe tunnel onder het spoor in Tilburg: de Willem II passage. Het doel was om een onderdoorgang te realiseren die als prettig en veilig wordt ervaren. Daarbij is nadrukkelijk aan ontwerpers gevraagd om hierbij ook innovatieve middelen in te zetten. Naar aanleiding van veel gesprekken, betrokkenheid en sessies met gebruikers, burgers, studenten en betrokken partijen is het definitieve ontwerp van de passage ontstaan.

oudere zorgDementie Coöperatie Oisterwijk

Doel van de Dementie Coöperatie Oisterwijk is het ondersteunen van maatschappelijke initiatieven gericht op een dementievriendelijke samenleving. Door de Coördinatiegroep Dementievriendelijk Oisterwijk en de Dementie Coöperatie Oisterwijk is een veelheid aan initiatieven geïnitieerd dan wel ondersteund, waarin taboedoorbreking en samenwerking sleutelwoorden zijn. Zoals de ontwikkeling van een Oisterwijkse Dementiewijzer (naar voorbeeld van het Vlaams Expertisecentrum Dementie), met tips omtrent communicatie met mensen met dementie en informatie voor mantelzorgers.

lightbulb-rdDe jury wordt gevormd door:

  • Silvia Pauly, strateeg gemeente Tilburg;
  • Alexander Hermanns, directeur Indicia, voormalig SIA-winnaar;
  • Jan Rietsema, Founder Into D'mentia, voormalig SIA-winnaar;
  • Wim van Dijk, (Slim bouwen voor de toekomst), voormalig SIA-winnaar;
  • Jolanda Schneider, programmaleider Versterken Sociale Veerkracht, provincie Noord-Brabant

De initiatieven worden beoordeeld op basis van innovatie en creativiteit. Er wordt gekeken naar het probleem waarvoor een oplossing is gevonden, welke partijen betrokken zijn en wat voor impact het initiatief heeft op de samenleving. Tenslotte wordt de zakelijke kant meegenomen, bijvoorbeeld de mogelijkheid om het initiatief groter te maken, elders te herhalen of er uiteindelijk aan te verdienen.

Meer informatie over de European Social Innovation Week en het programma voor de week van 19 tot en met 23 september 2016: www.esiw.nl.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen