Spring naar inhoud

Nieuwe partij ‘Links Offensief’ van Tilburger Kenan Baydar doet mee aan verkiezingen

De nieuwe partij 'Links Offensief', opgericht door Tilburger Kenan Baydar, heeft zich ingeschreven voor deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017.

Kenan Baydar is jarenlang gemeenteraadslid geweest voor de PvdA in Tilburg. In de loop van de jaren constateerde hij echter dat de partij haar grondbeginselen aan het verkwanselen was. Op de website van Links Offensief vertelt Kenan Baydar hierover: “Ik vervreemdde van de partij of liever gezegd: de partij vervreemdde van mij. Ik had een duidelijk beeld voor ogen hoe Nederland als hardwerkend, creatief volk kon excelleren, door de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen, de beginselen vrijheid, gelijkheid en solidariteit inhoud te geven, kapitalisme af te wijzen en niet stuurloos mee te varen met het nieuwe neoliberalisme.” Het programma van Links Offensief werd eind november 2016 gepubliceerd en wil onder meer van een 40-urige werkweek naar een 32-urige werkweek met behoud van het netto inkomen. Er moet volgens de partij een nationaal zorgfonds komen, waardoor de premies betaalbaar blijven en de zorg op peil. Marktwerking en privatisering in het onderwijs, de gezondheidszorg, openbaar vervoer en nutsbedrijven wil Links Offensief terugdraaien.

Links Offensief pleit voor pacifisme en antimilitarisme en ziet dit als belangrijke speerpunten in de internationale betrekkingen. Ontwikkelingssamenwerking staat hoog in het vaandel. "De vluchtelingenproblematiek kan hanteerbaar worden als de wapens worden neergelegd."

De Kiesraad berichtte enkele dagen voor Kerst dat een recordaantal van 81 partijen zich aangemeld hebben voor de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer op 15 maart 2017. Het is nog niet zeker of al deze partijen ook daadwerkelijk zullen meedoen, want op 30 januari 2017 zullen de partijen hun kandidatenlijst moeten inleveren bij de Kiesraad, waarna op 31 januari bekend zal worden gemaakt hoeveel en welke partijen daadwerkelijk meedoen aan de verkiezingen.

Het huidige record in het aantal partijen dat deelneemt aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer dateert van 1933, toen 54 partijen deelnamen. Of dit oude record gaat sneuvelen zal op 31 januari 2017 bekend worden.

Bronnen: Datagraver | Kiesraad | Links Offensief |

Share

1 gedachte over “Nieuwe partij ‘Links Offensief’ van Tilburger Kenan Baydar doet mee aan verkiezingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen