Spring naar inhoud

‘Motie actueel’ PvdA ‘Noodhulp voor Aleppo’ haalt het niet

Er was veel medeleven voor een 'motie actueel' van de PvdA Tilburg in de gemeenteraadsvergadering van maandag 7 maart 2017.  Echter een meerderheid van de raad stemde tegen. In het voorstel pleitte de PvdA ervoor om Stichting PortAgora, Centrum voor Europese Samenwerking, eenmalig een bedrag van 5000 euro ter beschikking te stellen om een transport van door Tilburgers ingezamelde ziekenhuisbedden, rolstoelen en medicijnen naar de door oorlog geteisterde Syrische stad Aleppo mogelijk te maken.

Een van de belangrijkste redenen voor de coalitie partijen SP, GroenLinks, CDA en D66 om tegen te stemmen is, dat dit niet zou passen in eerder gemaakte afspraken in de raad met betrekking op internationale hulp. De voorstemmers waren naast de PvdA, OPA, VSP, Voor Tilburg, VVD en LST. Voor deze laatste twee partijen woog vooral mee, dat het hier om hulp ging in de eigen regio van de mensen in nood. Dit was niet voldoende om een meerderheid te behalen in de raad.

D66-raadslid Jan van Esch, die tevens directeur is van PortAgora, had voor dit onderwerp de raadszaal verlaten en stemde dan ook niet mee. Dit om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

Wethouder Mario Jacobs refereerde aan de pitch-avond van "Een wereld te winnen" op 22 maart 2017. Tijdens deze avond gaan organisaties die zich bezig houden met internationale hulp elkaar vertellen welke projecten zij willen uitvoeren en verdelen zij samen de beschikbare middelen. De belangrijkste criteria zijn onderlinge draagvlak en samenwerking. Volgens de wethouder kon ook PortAgora hier aan meedoen.

Jan van Esch, directeur van PortAgora, gaf direct na de raadsvergadering aan: "Dit is lastig omdat het waarschijnlijk te lang gaat duren, er staan houdbaarheidsdata op de ingezamelde medicatie en mogelijk komen die dan te laat."

Veerle Slegers, voorzitter van PortAgora liet dinsdagochtend weten toch een poging te zullen wagen via een aanvraag en pitch bij 'Wereld te winnen'. Veerle: "Jawel, dit is gisteren besloten maar we wisten niet dat dat fonds ook voor noodhulp is. Anders hadden we dat eerder gedaan. Het staat namelijk niet in de regels."

Aleppo is een stad in het noordwesten van Syrië, vlak bij de Turkse grens. In Aleppo zijn op dit moment geen gevechten meer maar in de oorlog die duurde tot en met december zijn alle ziekenhuizen en medische posten gebombardeerd. En ook het depot van de IDA, Independent Doctors Association. Dat ligt even buiten Aleppo. In Aleppo zelf krijgen mensen nu wel hulp van internationale organisaties maar in de regio rondom Aleppo niet. De IDA zorgt daarvoor. Standplaats van de IDA is Gaziantep net over de grens in Turkije

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen