Spring naar inhoud

Mooi weekeinde bij 18 tot 21 graden

Nadat vorige week donderdag in Berkel-Enschot de eerste zomerse dag van 25 graden werd geregistreerd, kregen we gisteren (woensdag) al de eerste tropische dag van 2017. Het werd op 17 mei zelfs zo warm dat op bijna alle weerstations de dagrecords sneuvelden, behalve in Arcen en Maastricht. Daar lukte het namelijk net niet om hun eigen dagrecord uit respectievelijk 1997 en 1945 te verbeteren.

Maar desondanks was het op woensdag gewoon snikheet. De dag ervoor was het al bijzonder warm met 27 tot 28 graden en vervolgens stroomde met een zuid tot zuidoostelijke stroming nog meer warmte het land in.

Het heetst werd het gisteren in Tilburg met 32,2°C gevolgd door Ell en Hoek van Holland met ieder 31,0°C, Eindhoven (30,8°C), Gilze-Rijen (30,7°C) en Volkel met 30,6°C. Alle andere weerstations haalde de tropische grens niet, maar het is duidelijk dat Brabant de warmste provincie was op die dag.

In de nacht naar deze donderdag was het nog 22 graden, maar daarna volgde de afkoeling in de vorm van regen en zakte het kwik naar een graad of 15 vanochtend. Deze donderdag begon dan ook met regen. In de loop van de ochtend werd het droog en liep het kwik op naar zo’n 19 graden in Tilburg. Wel overheerste de bewolking.

Dat blijft de komende uren zo en wordt alleen maar dikker door de nadering van een actief neerslaggebied dat via België onze kant op komt. Er gaan buien vallen, waarbij het kwik daalt naar een graad of 14. Tevens neemt de wind toe en tijdens buien zijn zelfs windstoten mogelijk.

De vrijdag begint nat met enkele buien. In de middag wordt het droog, maar het blijft grijs. Bij dit alles wordt het maximaal 16 graden en dat is de helft met afgelopen woensdag! Tel je daarbij op de matige wind uit het zuidwesten dan voelt het nog koeler aan. Kortom, een jas is echte noodzaak op vrijdag.

In het weekeinde knapt het weer helemaal op. De neerslaggebieden trekken zich terug naar het noordwesten en een hogedrukgebied boven Spanje komt onze richting op. De zaterdag geeft een afwisseling van stapelwolken en zonnige perioden en het blijft overwegend droog. Met 18 graden wordt het al iets zachter.

Op zondag doen we daar nog een paar graden bij en kunnen we een warme dag van minstens 20 graden bijschrijven. Het weerbeeld blijft daarbij hetzelfde. Kortom, mooi en rustig voorjaarsweer in het weekeinde met aangename temperaturen.

Inmiddels is het hogedrukgebied via Frankrijk doorgeschoven naar Denemarken waar het maandag aankomt. De wind draait dan naar het zuiden tot zuidoosten met aanvoer van nog meer zachte lucht. De thermometer zal namelijk richting de 25 graden gaan. Daarmee hebben we meteen de warmste en mooiste dag van de week gehad, want daarna nemen depressies het heft in handen wat de gehele week zal duren. De neerslagkansen nemen toe en de temperaturen komen onder de 20 graden te liggen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen