Spring naar inhoud

Mario Jacobs en broeder Isaac zaaien samen bloemen in bij Abdij Koningshoeven

Wethouder Mario Jacobs en de 65-jarige prior broeder Isaac Major van Abdij Koningshoeven strooiden vrijdag 12 mei 2017 een mix van bloemzaden in het gebied rondom de abdij. De gemeente Tilburg wil hiermee de biodiversiteit van het gebied Moerenburg-Koningshoeven vergroten. Dit kan door te zorgen dat er meer verschillende bloemen komen. Al geruime tijd werken de abdij, de gemeente en enkele anderen partijen samen om het landschap in het gebied Moerenburg-Koningshoeven aantrekkelijker te maken.

Het landschap rondom het gebied Moerenburg-Koningshoeven moet goed toegankelijk worden met ruimte voor sport en recreatie, met een grote verscheidenheid aan flora en fauna én met ruimte voor landschapskunst. Inmiddels zijn er een imkerij en kaasmakerij gestart. Ook agrariërs in het gebied droegen bij aan een grotere biodiversiteit door grond om te vormen tot natuurterrein. Daarnaast komen er recreatieve fiets- en wandelpaden, sportlanes en er komt een uitkijktoren langs de A58 bij knooppunt De Baars. Vanaf die toren is het mogelijk om naar de natuurgebieden Moerenburg en Koningshoeven te kijken..

De ambities en projecten in het gebied Moerenburg-Koningshoeven, de 'vorstelijke achtertuin van Tilburg' worden mede mogelijk gemaakt door een subsidie in het kader van Landschappen van Allure van de provincie Noord-Brabant.

Landschappen van Allure is een investeringsprogramma van de provincie Noord-Brabant uit 2013 voor natuur- en landschapsprojecten in Het Groene Woud, De Maashorst en De Brabantse Wal. Hierin investeerde de provincie Noord-Brabant in 2014  reeds €56 miljoen in 8 projecten binnen deze drie Brabantse landschappen. Vanuit de regio’s kwam daarnaast ook nog bijna € 75 miljoen om de plannen te realiseren.

Bij alle Landschappen van Allure is het uitgangspunt het behoud van het landschap voor de toekomst. Mooie en karakteristieke landschappen houden Brabant aantrekkelijk om in te wonen, werken en recreëren. Dankzij investeringen, participatie en innovatie kunnen de landschappen Brabantse Wal, Groene Woud en De Maashorst verder worden ontwikkeld en behouden. Private/ eigen/ particuliere investeerders werden hiermee uitgedaagd om verdienmodellen te bedenken waardoor het gebied ook aantrekkelijk kan blijven.

Zie: het overzicht investeringen in Landschappen van Allure .

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen