Spring naar inhoud

Maandag en dinsdag zacht en veel zon, vanaf woensdag kouder en wisselvalliger

weerbericht2016-10-29-geel-herfst-energiepleinNa een sombere week met maar liefst vier zonloze dagen, is het dit weekeinde genieten geblazen. De zon kwam er namelijk veel sneller door dan verwacht. Zo werd er op zaterdag eigenlijk bijna helemaal niet op de zon gerekend.

Maar na het optrekken van de mist werd het in de loop van de ochtend meteen zonnig. In de middag werd het half tot zwaar bewolkt en bleef het droog. De temperatuur liep op naar 16,7°C in Berkel-Enschot. In het Zeeuwse Westdorpe werd het zelfs 17,4°C. In 2005 werd het op deze dag, 29 oktober, nog warmer met 21 tot 22 graden. Het was gisteren genieten en dat doen we vandaag dunnetjes over. 2016-10-29-2255-d80-50g-esdoornblad-herfstNadat vandaag de wintertijd is ingegaan en de dag met veel mist begon, brak de zon opnieuw snel door. Daarna kwamen er wat wolken voorbij en dat weerbeeld houden we de gehele dag. Het kwik liep al snel op naar zo’n 13 graden rond het middaguur. In de komende uren komt daar nog een aantal graden bij. In het zuidwesten van ons land worden de hoogste temperaturen verwacht van 16 tot 17 graden. Heerlijk. Het prachtige en rustige najaarsweer hebben we te danken aan een hogedrukgebied die op deze zondag precies boven ons land ligt.

2016-10-29-2-energieplein-herfstVervolgens gaat deze aan de wandel en via Duitsland komt het in de loop van dinsdag in Turkije aan. Omdat het zo langzaam gaat zien de eerste dagen er nog prima uit. Net als de afgelopen week kunnen ook maandag en dinsdag met nevel en mist beginnen.

Maar na het optrekken van al het grijs krijgen we steeds een zonnige dag voorgeschoteld die met een paar onschuldige wolken gepaard gaan. In de loop van dinsdag zien we steeds meer sluierbewolking die de zon zullen gaan afdekken. Een teken dat er ander weer aankomt. In de avond kan al wat lichte regen vallen. Met 15 tot 16 graden blijft het op beide dagen zacht.

2016-10-29-2262-e58-herfstMaar door de komst van de depressie gaat alles veranderen. De temperaturen gaat dalen en het wordt licht wisselvallig. De stroming draait namelijk van zuidwest naar west tot noordwest en dat betekent aanvoer van buien vanaf de Noordzee. Grote hoeveelheden worden echter niet verwacht, maar het kunnen wel bewolkte en druilerige dagen worden.

Het kwik gaat flink onderuit met 10 graden vanaf donderdag. Door alle bewolking krijgen we geen koude nachten en blijft het kwik op een graad of 5 steken. In de loop van vrijdag nadert een nieuwe depressie afkomstig vanaf IJsland die zich in het weekeinde boven de Noordzee gaat nestelen. Een herfstachtig weekeinde staat ons dan te wachten met veel regen en wind.

2016-10-27-stadhuis-herfstOpvallend is dat in de afgelopen jaren de eerste dagen van november steeds zacht verlopen. Zo werd het op 1 november 2014 een graad of 20 en een dag later ruim 18 graden. Een jaar later was het zacht op 3 november 2015 met bijna 21 graden in Maastricht.

Voor een warme 4e november gaan we terug naar 2011 toen het kwik rond de 19 graden lag en vorig jaar was dat nog zo’n 17 tot 18 graden. Overigens was november vorig jaar toch al een bijzondere maand toen maar liefst 23 (!) warmterecords werden gebroken of geëvenaard. Het werd dan ook de op één na warmste novembermaand sinds 1706. Voorlopig hoeven we dit jaar daar niet op te rekenen en de verwachting is zelfs dat het een koude maand gaat worden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen