Spring naar inhoud

Links?

column

Raadslid Veerle Slegers (SP) vindt dat het pension niet mag verdwijnen
Oud Raadslid Veerle Slegers (SP)

Het gaat nog steeds niet goed ‘op links’. De sociaal democraten sukkelen verder, dat zal nog wel even duren voor daar het kwartje is gevallen. Iemand zal daar intern de overduidelijk voor de hand liggende en de afgelopen maanden vaak gestelde vraag moeten beantwoorden of deze PvdA bestaansrecht heeft. Zo ja: dan moet die partij er vervolgens nog voor zorgen dat de rest van Nederland dan ook ziet.

Volgens de landelijke leiders zal de PvdA in antwoord op de kritiek voortaan beter aantonen wat dankzij deze regeringspartij allemaal is gebeurd. Volgens mij was dat nu juist het probleem rond de jongste verkiezingsuitslag. De mensen in het land zagen maar al te goed wat deze PvdA de afgelopen jaren mee heeft helpen afbreken. Maar dat lijkt nog steeds niet te zijn doorgedrongen bij Samson c.s.

Minder opvallend zijn de aanslepende problemen binnen de Tilburgse SP. Die club immers haalde een leuke winst binnen en mag meepraten over de aanstaande nieuwe coalitie. Dat verhult keurig de interne conflicten. Na de felle debatten over de vergoeding voor het met ruzie vertrokken raadslid Veerle Slegers heeft het landelijke partijkader orde op zaken gesteld. Inmiddels hoeven de nieuwe raadsleden niet langer 75 procent van hun wedde door te sluizen naar de partij, maar mogen ze de helft zelf houden vanwege de enorme werklast die ze op hun schouders nemen. Heeft Veerle deels toch gelijk gekregen met haar strijd.

Binnen de lokale afdeling woedt echter ook nog de discussie over het niet altijd subtiele optreden van de oude harde kern van de socialisten. Die wil, hoe dan ook, meedoen in het college. Vooral mannen als Bart van de Camp en zijn kornuiten bepalen de koers, zetten de lijnen uit en handhaven die met harde hand.

Jong, meestal vrouwelijk, talent trekt dat niet. Binnen de fractie is duidelijk dat Van de Camp straks fractieleider wil worden omdat Hans Kokke voor hem de aangewezen wethouder is. De SP-leden die een ietwat genuanceerder over de hunzelf toegedichte kwaliteiten van beide heren denken, houden het op ‘wijs kijken, en zwijgen’. Of ze stoppen met hun volksvertegenwoordiging. Dat is jammer. Want de negatieve effecten van oude politiek hebben we in de afgelopen jaren in Tilburg al genoeg ervaren.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen