Spring naar inhoud

Leonie van Baast: “Leef makkelijk met weinig geld”

10-24-2013-1201GER_7648Leonie-van-Baast
Leonie: "Op zoek naar een uitgever voor mijn boek"

Leonie van Baast (50) is moeder van vijf kinderen, leeft al jaren van een bescheiden inkomen, ziet armoede als heel normaal en een uitdaging, al merkte ze wel dat veel mensen daar problemen mee hebben. Ze heeft daarom een boek geschreven over de armoede, 'Leef makkelijk met weinig geld' waarvoor ze nu een uitgever zoekt. Een goede reden om in gesprek met haar te gaan.

"Ik ben geboren in Oisterwijk en kom uit een familie van vier dochters, waarvan ik de tweede ben. Op mijn achttiende ben ik in Tilburg Noord gaan wonen, bij mijn vader, na de scheiding van mijn ouders. Ik heb de LHNO gedaan en ging al vroeg via uitzendbureaus aan de slag. Ik werkte overal, soms 60 tot 80 uur in de week. Op mijn twintigste ben ik zelfstandig gaan wonen, ik kreeg toen een kamertje in Loon op Zand, en ging werken bij een schoenfabriek.  Vroeger wilde ik doorstuderen, maar dat ging niet omdat we thuis daarvoor geen geld hadden. Daarom werkte ik als vrijwilliger  bij een kleuterschool omdat ik het werken met kinderen heel leuk vind, maar een vaste baan is dat helaas nooit geworden."

"Vooral toen ik jonger was,ben ik veel verhuisd. Dat had misschien ook wel te maken met mijn onzekerheid en dat ik me niet thuis voelde in een buurt. Daardoor heb ik wel op zo'n twintig verschillende adressen gewoond. Ik kreeg mijn eerste twee kinderen, twee zoontjes, toen ik 28 en 33 was. Ik woonde toen aan het Textielplein, na de scheiding met de vader heb ik weer een lange tijd in Tilburg-Noord gewoond, in de Sibeliusstraat en later in de Bartokstraat. Toen ik ongeveer vier jaar alleen woonde vonden mijn vriendinnen het een goed idee om te adverteren in De Vondst, een advertentieblad, om zo een leuke partner te ontmoeten. Op die manier ontmoette ik Ad, mijn huidige vriend met wie ik dertien jaar samen ben en met wie ik een drieling kreeg in 2002."

"De armoede raakte me pas echt na de geboorte van mijn drieling in 2002, al had ik nooit problemen om met heel weinig geld rond te komen. Ik kreeg altijd wel vragen uit mijn omgeving, hoe het toch kwam dat ik goed te eten had, dat mijn kinderen er zo verzorgd uitzagen, dat ik een auto had en meer van dat soort vragen, en toen dacht ik: "Wat weten veel arme mensen niet, wat ik wel weet?""

"Mijn moeder was heel creatief, een open vrouw, positief. Ze maakte van alles een feestje, terwijl wij het ook niet breed hadden. Transparant en eerlijk zijn was haar devies. Waarom zijn er toch jengelende en zeurende kinderen bij de kassa's van supermarkten? Ik maakte er met mijn zoons altijd een speurtocht van. "Wie van jullie kan de goedkoopste melk vinden? die krijgt iets lekkers." Natuurlijk kregen ze dan thuis allebei wat lekkers, voor de gedane moeite, lacht Leonie. "Of die vreselijke ijscowagen die bijna elke dag met zijn gebel door de straat kwam. Dan gingen we samen ijsjes maken, en peuzelden  die gezellig op."

"Je moet creatief zijn. Een auto kost bijna niks, een handig vriendje kijkt er meestal naar als er wat stuk is, en voor de aanschaf kan ik nooit veel betalen, maar het is nog altijd stukken goedkoper dan met openbaar vervoer. Een dagkaart kost tegenwoordig vijf euro. En met vijven op stap is dan 25 euro per dag, dat is véél duurder dan die kleine auto van mij. En voor autoverzekeringen kun je op het internet terecht met goedkope aanbiedingen. Dat staat overigens allemaal in mijn nieuwe boek, boordevol tips.  Maar ik ben ook altijd open naar andere mensen en schaam me niet dat ik geen geld heb. Toen een van mijn banden kapot was, ging ik naar een reparatie-zaak. "Ik heb geen geld, maar kun je eens kijken naar die band?" En negen van de tien keer krijg ik dan een gerepareerde of goede band mee."

"Toen die drieling er was, kwam ik uiteindelijk wel in de schuldhulpverlening terecht." vervolgt Leonie haar relaas. "Dat gaf zoveel extra kosten. Maar niet meteen hoor. Mijn partner Ad had een goede baan, maar daar kwam een reorganisatie, en werd 'ie ontslagen. De keuze tussen een  'gouden handdruk' of een veel slechtere onzekere positie moest gemaakt worden, we kozen voor het eerste. Daarmee konden we dan weer een paar jaartjes vooruit.  Maar op een gegeven moment konden we het niet meer bolwerken. Er waren inmiddels zo'n tien schuldeisers, en normaal gesproken had ik altijd de zaakjes goed voor elkaar door afspraken te maken. Maar toen ik mezelf niet meer aan de afspraken kon houden, zakte mijn grond van zekerheid onder me weg. We hebben toen contact gezocht met de schuldhulpverlening." Leonie zucht eens. "Dat was een ramp. Een hele papierwinkel die ingevuld moest worden, en het duurde maar liefst vier maanden voordat we eindelijk waren ingeschreven, iets wat gewoon in een halve dag had gekund. En toen bleek dat ze niet echt hulp gaven. Ik moest me richten op één schuld, en die afbetalen. Maar zo zit ik niet in elkaar, ik wil 'alle' schulden afbetalen, en daarmee was ik gewoon aan de slag gegaan. Toen werden ze verdorie kwaad op mij dat ik bezig was om meer schulden af te betalen. "Doen jullie wel aan hulp?" vroeg ik mezelf toen regelmatig af."

Ik ben toen zelf driftig op zoek gegaan op internet om nog meer te kunnen besparen en heb op Google alle steekwoorden gebruikt en alle links bekeken met 'armoede', leven zonder geld',  Zo kwam ik op startpagina's met honderden links. En de ontdekking van YouTube. Via YouTube filmpjes is alles te leren en is er heel veel voorlichting te bekijken. Zo heb ik muziek leren spelen" lacht Leonie.

"Toen kreeg ik een vraag bij de schuldhulpverlening om een voordracht te gaan houden. Dat was voor mij een extra motivatie om al mijn kennis op te schrijven. Ik ging ervoor zitten en in no time had ik al dertig pagina's geschreven, de hele informatie die ik heb, kwam er als een grote stroom uit. Ik kon bijna niet meer stoppen. Ho, ho, dacht ik. Dit moet een boek worden. Hier kan ik al mijn kennis en tips kwijt om met zo weinig mogelijk geld leuk en ontspannen te kunnen leven. Ik heb daarna wel extra structuur in het boek gebracht, door middel van een 'levenscirkel' met daarin de situatie waarin je verkeert en de mogelijke oplossingen. Ik wilde het zo duidelijk mogelijk schrijven zodat alles zo goed mogelijk overkomt."

10-24-2013-Leonie-van-Baast"Een belangrijk punt voor mij, maar voor iedereen eigenlijk, is: "Hoe begin je?" Met de drie R's, Rust, Regelmaat en Reinheid. Ik kreeg coaching van een geweldig vrouw, huishoudcoach Marijke Minten, die mij ook persoonlijk geholpen heeft. "Ruim je rommel op, want alles wat je bewaart moet je onderhouden, dus als het weg is, heb je ook minder om handen" zei ze. Dat hielp, hele zakken zijn toen weggegaan, niks weggegooid hoor, gewoon herverdeeld. En als ik die spullen toch weer nodig zou hebben, dan ga ik maar weer op zoek. Online is er veel te vinden, en bij ruil en weggeefwinkels."

"Ik ben wars van regels en leef graag bij de dag en laat me verrassen, maar je zaken eerst op orde hebben is toch wel essentieel. En dat is moeilijk voor mensen, vooral als je al diep in de problemen en de armoede zit. Dan ben je vaak hulpeloos, veel mensen slaan dicht, of raken depressief. Het is belangrijk daar uit te breken. "Maar je weet niet wat ik allemaal meegemaakt heb!" krijg ik dan als antwoord met mijn oproep om actiever en positiever te zijn. "Je moest eens weten wat ik meegemaakt heb", antwoord ik dan. Wat ik hier vertel is nog geen tiende van wat ik allemaal meegemaakt heb, problemen met een ex, Ad die nu aan kanker lijdt en het heel zwaar heeft, mijn moeder die pas overleden is et cetera.  Maar dat is allemaal geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten!" zegt Leonie strijdbaar.

"In mijn boek zitten veel handige tips, wat je kunt doen om te besparen", vervolgt Leonie. "Daar zitten veel ervaringen bij,zoals gratis luiers testen bijvoorbeeld. Daar kun je je voor aanmelden, hele partijen kreeg ik binnen. Ik heb toen ook meegedaan met 'De Bevalling Van' op SBS, dat leverde ook weer extra centjes op. En we hebben een aantal jaren terug een 'Twitterkerstfeest' bezocht, georganiseerd via Twitter voor mensen in de armoede. Nog nooit zijn we zo in de watten gelegd. Kinderen die bonbons gingen maken, extra hapjes kregen we, en daarna nog een heel diner, echt zo bijzonder, en iedereen aardig. Niemand was jaloers."

"Of, wat ook bijzonder was, een afspraak met iemand die in kerstpakketten handelde. Ik had toen honderden bedrijven een mailtje gestuurd met de vraag of ze wat over hadden met kerst, echt zo'n periode dat ik wat bijzonders wil doen voor mijn gezin. Die meneer antwoordde me dat ik alles zou krijgen wat hij over had. Nou dat heb ik geweten. Er kwam een vrachtwagen aanrijden, en toen de lading binnenstond konden we geen kant meer op. Het was zoveel, zoveel, dat we zelf kerstpakketten zijn gaan maken voor anderen die het ook moeilijk hebben. We zijn een hele week bezig geweest om die pakketten rond te brengen. "Dit hadden we nooit meegemaakt als we rijk waren", zei ik tegen Ad. Er gebeuren zoveel bijzondere dingen, daar wordt je soms helemaal warm van."

Wat hoop je te bereiken? is mijn slotvraag. "Ten eerste dat ik mensen kan helpen om prettiger te leven, en, dat speelt ook een rol, ik hoop ook wat centjes met de publicatie van mijn boek te kunnen verdienen, zodat ik mijn laatste rest-schuld kan afbetalen. Maar dan moet ik eerst wel een uitgever vinden, en daar ben ik nu hard op naar zoek. En ik hoop dat we allemaal meer socialer worden, dat er meer saamhorigheid komt. Zoals mijn goede vriendin Anne Marie Verkade-Diphoorn, die heel veel helpt via haar ProviandRuil kast. Dat is een super-oplossing. Mocht ik iets niet kunnen gebruiken, kan ik zo altijd wel iets ruilen, dit soort initiatieven zijn oh zo belangrijk."

 

 

 

 

 

 

Share

51 gedachten over “Leonie van Baast: “Leef makkelijk met weinig geld”

 1. lotte

  Zeker niet geholpen ook toen de 3-ling geboren is? en kleding verkopen en ruilen die zeker niet van haar eigen gezin afkomstig is.moet er zelf met een schoenlepel in en een plopper eruit.Daar word ik jaloers van ja.Alles zelf gratis opstrijken maar zelf niks een ander gunnen.Creatief?eigenbelang zul je bedoelen.Maar Glammer 41 en Leonie doe de tuut de groetjes.

 2. glammer41

  ik weet niet wie je bent
  Lotte maar je klinkt jaloers.
  Ik ken deze persoon en die zit zo niet in elkaar.
  en dat ze op ruilsites zit is creatief met je armoede omgaan best knap hoor Leonie.
  Ze valt er niemand mee lastig .
  En dat boek is gewoon om mensen te helpen hoe weet jij wat er nu al in staat helderziend of zo .
  en hoezo schuldhulpverlening zit ze al jaren niet meer bij .
  als je info verspreid zorg dan dat die goed is.
  als je iemand niet mag blijf dan gewoon van de site af .
  Leonie Lotte is gewoon jaloers op jou jij bent gaat het maken meid en sommige kunnen dat niet hebben schijnbaar zielig hoor .
  go go go girl

 3. lotte

  Kan het met vele hier eens zijn.Een boek met een hoop leugens.Iemand die de situatie kent weet wel beter.Aan alle kanten geholpen toen de drieling werd geboren.Door particulieren en bedrijven.En nog word je naar voren geschoven op de gratis weggeefsites van Tilburg.Staat er vol van advertenties van aangeboden kleding en huisraad die jij te koop aanbied.Een ander gratis helpen zal je niet doen.Jij laat je helpen.En dan nog in de schuldhulpverlening?je mag trots zijn op jezelf.

 4. franka

  goed bezig leonie!!

  je mag trots zijn op wat je doet.
  en dat mensen slecht over jou willen praten, zoals BUURVROUW zijn vaak mensen die van mensen profiteren, of niet buurvrouw??
  ik zal hier maar geen details neer zetten van buurvrouw want dan gaat iedereen met zijn oortjes klapperen!! haha.... en we willen het toch netjes houden he!!

  wij vinden dat je goed bezig bent leonie en ach comentaar krijg je toch en daar moet je boven staan want het zijn vaak mensen met of weinig verstand of ze zijn gewoon erg jaloers dat hun niks in hun leven bereikt hebben. kritiek is gezond en daar word je sterk van!!
  ik koop een boek van je en ik weet zeker dat het een succes word!!
  groetjes van ons xxx

  jij hebt een boek geschreven, en jij probeerd mensen te helpen en dat is een goed iets!!
  kun jij nog iets van leren BUURVROUW!!!
  ga zo door leonie en straks kun jij zeggen van; kijk dit heb ik zelf gemaakt!!

 5. petra

  wat een geweldig verhaal zeg.
  Zo inspirerend en zo intens en positief.
  Ik hooo echt dat je boek er gaat komen en dat veel mensen daariets aan kunnen hebben.
  Je lijkt me een geweldig mens met je hart op de goede plek.
  Ik wil wel een boek van jou kopen als het uit is.
  Een vrouw die niet stil zit.
  En die haar hoofd nietvgemak laat hangen.
  Je zou maar eerst je moeder verliezen.
  En ik las dat de man erg ziek is.
  Ik zou gek worden.
  Maar jij blijft positief in het leven staan.
  Je gaat door en dat vind ik zo knap van jou.
  Je wil zelfs andere mensen helpen, door middel van jou boek,
  Dat noem ik nu positive kracht van een mens.
  Je hebt het in je meid.
  En je hebt zoveel kracht in je, dat voel ik uit jou verhaal.
  Niks negatiefs, gewoon aardig en goed bedoeld om mens voor elkaar te zijn
  En wat is er mooier dan elkaar helpen
  Ga door meid jij komt er wel in dit leven.
  Jij hebt hard gewerkt en je hebt doorzettings vermogen en daar kom je ver mee
  Je bent sterk geworden en ik vind het geweldig dat je er een boek over geschreven hebt.

  Lieve groetjes: Petra.

 6. klaartje

  Beste meid
  Wat knap dat je het allemaal zo doet.
  En wat goed dat je een boek hebt geschreven.
  Je lijkt me een hele positive vrouw die haar hoofd niet makkelijk laat hangen.
  Super positief verhaal.
  En wat een goed idee om daar een boek over te schrijven.
  Leuk om je creativieteit te delen.
  En zo super positief in het leven staat.
  En dat terwijl je moeder net isboverleden en je man zo ernstig ziek is.
  Ik vind je dapper en moedig en dat mag gerust gezegd worden.
  Veel sucses met je boek.
  Groetjes Klaartje.

 7. Buurvrouw

  Een auto is voor de meeste mensen met een minimum inkomen echt niet weggelegd Leonie. Met de aanschaf ervan ben je toch al gauw een paar honderd euro kwijt en verzekering, belasting en brandstof zijn ook niet gratis. En je kunt dan wel een handig vriendje hebben waar je een beroep op kunt doen als er iets kapot gaat, maar onderdelen kosten ook geld, zelfs tweedehands. Overigens heb jij al jarenlang een auto, ook allang vóórdat je man ziek werd en fietsen nog wél een optie was. Daarbij heb je ook nog twee grote honden en een kat, die toch ook moeten eten en af en toe naar de dierenarts moeten. Niet zo vreemd als er dan schulden ontstaan denk ik dan, want je kunt je geld immers maar één keer uitgeven! En om dan vervolgens in de slachtofferrol te kruipen om maar zoveel mogelijk te kunnen profiteren van het medelijden en de goodwill van anderen, dan kun je inderdaad ook weleens negatieve reacties verwachten. Dat heeft helemaal niets met afgunst te maken, maar met zien en weten wat anderen niet zien en weten.
  Ik hoop verder dat je je eigen zoon dat boek ook een keer laat lezen. Misschien leert hij dan eindelijk dat lekker leven met weinig geld niet betekent dat hij fietsen e.d. van anderen mag jatten! En kom nou niet met dat je daar niks aan kunt doen omdat hij volwassen is en op zichzelf woont, want dat deed hij ook al toen hij nog thuis woonde.
  Ere wie ere toekomt.

 8. leonie

  Mensen die gereageerd hebben die een boek willen kopen, even op mijn mail reageren anders kan ik jullie niet bereiken zou jammer zijn als je moet wachten op de volgende ronde.
  Mail even naar:
  leeflekkermetweiniggeld@gmail.com
  En vergeet niet Uw naam adres en eventueel telefoon nr. en e-mail er bij te vermelden.
  Lieve groetjes Leonie.

 9. leonie

  Hoi Helmy
  Dank je wel voor je positieve reactie.
  Ja het valt niet altijd mee.
  Maar door er veel over te praten en te delen voelt het niet zo zwaar.
  Positief blijven, vooruitkijken, en delen dat doet een mens goed.
  Nooit opgeven, uitrusten en tijd nemen mag wel.
  En ik ben niet bang dat het me niet lukt, puur omdat ik nooit opgeef.
  Maar wil niet zeggen dat alles makkelijk is in dit leven.
  Ook ik ben maar mens ook ik ken verdriet.
  Maar door verder te gaan met positieve dingen heb je dan toch een soort houvast.
  Ik geef niet op en ga door tot ik ben waar ik wil zijn.
  En als je een boek wil bestellen kan dat via mijn email adres:
  leeflekkermetweiniggeld@gmail.com
  Ook andere mensen die eerder aangaven dat ze een boek wilde kunnen hier een boek bestellen.
  Vergeet niet Uw adres gegevens er bij te vermelden.
  Lieve groetjes Leonie van Baast

 10. Helmy

  Lieve Leonie,
  Ik heb je verhaal via Marijke Minten,
  ook ik heb via haar veel geleerd en motivatie gekregen,blijf gewoon jezelf en geniet van de positieve reacties, dat sterkt je enorm, ook wij hebben een webwinkel met een gastenboek en vinden het altijd leuk om reacties te krijgen, ik vind het top om je verhaal te lezen ook al ken ik je niet persoonlijk, wij weten wat het is om minimaal te leven en inderdaad je wordt alleen maar creatiever, ondanks het eeuwige geld in de min ben ik gelukkig en tevreden en merk ook hoe meer je erover praat met anderen je ook geholpen wordt als je daarvoor open staat en een ander ook iets gunt.
  groetjes en veel succes met alles, dat gaat je vast lukken!

 11. leonie

  Om het makkelijker te maken voor iedereen, heb ik een e-mail adres gemaakt voor iedereen die een boek wil bestellen. Zet er even bij of je het boek zelf wil afhallen of opgestuurd wild hebben en dan graag je adres er bij. Mijn e-mail is:
  leeflekkermetweiniggeld@gmail.com
  Dus joke en andere even mailen dan komt het goed.
  Lieve groetjes Leonie.

 12. leonie

  Dank je wel joke, super. Zou je me even op facebook of op twitter een prive mailtje willen sturen naar Leonie van Baast. Uiteraard van te voren betalen. Of op te halen in Tilburg. Adres geef ik op de prive mail. Of bankrekening.
  Liefs Leonie, superblij.

 13. joke

  Hoi Leonie

  Ik vindt het allemaal heel positief en wil graag 4 boeken bij je bestellen, want ik ken wel mensen die het kunnen gebruiken.
  Ook voor mezelf vind ik het interessant. succes met alles,

  groetjes Joke

 14. leonie

  Supper bedankt jolanda en willeke. Ik wil alleen maar mijn positieve kracht doorgeven aan mensen. En wil ze helpen door middel van mijn boek. En inderdaad mijn auto is medisch noodzakkelijk voor mijn man. Dank je wel dames, jullie maken mijn dag goed.
  Weten jullie hoe je mij kan bereiken? Zoek me anders even op twitter of faceboek op en stuur een prive mail. Dan neem ik contact met jullie op. Lieve groetjes Leonie.

 15. Willeke

  Neilorac

  Niet iedereen word na 3 jaar schuldenvrij verklaard 😉
  Bovendien vind ik jou reactie nogal ongepast op zo'n ongelofelijk positief verhaal waar vele mensen nog eens van kunnen leren.
  Bovendien heeft leonie een auto uit NOODZAAK en ook als je bij schuldhulp, bewindvoering of whatever zit en je hebt een medische NOODZAAK waarvoor een auto nodig is mag jij deze BEHOUDEN.

  En verder lees ik een reactie van Jack van laarhoven:
  Er zijn ook nog mensen die door een beperking bijna niet kunnen fietsen omdat ze een aandoening hebben. Ja ze kunnen fietsen maar als "straf" moeten deze mensen daarvoor wel dagen lang plat op bed liggen en dat gaat niet met kinderen.

  En dat je juist in de tijd van armoede door iedereen geholpen word dat zou je vaker moeten zien, dat zou armoede voor iedereen dragelijk maken!!!!

  Lieve Leonie, ik vind je een kanjer en dat weet je, helaas heb ik niet de financiële mogelijkheid je boek te kopen maar toch ga ik nu 2 weken 10 euro op zij zetten wand ik wil je boek heel graag hebben !!!!

  Dikke kus Willeke

 16. jolanda

  hoi leonie

  zo erg herkenbaar je verhaal.
  en klopt je moet positief blijven wat er ook gebeurt.
  geniet van die kleine momenten die je samen hebt en maak er
  een feest van voor de kid`s.
  klopt dat je creatief gaat worden op den duur,
  en daar is ook helemaal niets mis mee.
  voedselbank geeft de nodige ondersteuning waar nodig is.
  maar je boek moet je door gaan zetten !!!!!
  alleen al voor de mensen die het zouden kopen[zo als ik]
  en er goede tip`s uit kunnen halen.
  ga zo door "TOPPIE".
  "JA" ik wil inderdaad je boek kopen !!!!

 17. leonie

  Wie wil er een boek. Laat het over twee drie weken drukken. Dus als je er een wil, laat dan even wat horen hier.
  Dan zet ik je op mijn bestellijst. Groetjes Leonie.

 18. leonie

  Maakt niet uit daar moet kan ik tegen. Negative reacties horen er nu eenmaal bij. Het belangrijkste is dat mijn boek er komt en er veelmensen plezier aan kunnen beleven. En zolang er over mijn boek gepraat word is het goed. Ook bedankt voor je reactie. Lieve groet van mij.

 19. Farfalla

  Geweldig! Ga door! Drie of vier negatieve reacties heb ik gelezen van de velen motiverende reacties, de drie of vier, verliezen het van Positivisme ! Het is altijd sterker op de lange termijn!

 20. leonie

  uitgever gevonden, voor mijn boek, kost 19,95 euro.
  wie o wie kan ik op mijn lijst zetten en wil mijn boek kopen.
  Groetjes Leonie van Baast, Super trots.
  Na 2 jaar hard te hebben gewerkt komt het eind in zicht over ongeveer anderhalve maand komt mijn boek uit.

 21. miranda

  Hallo leonie
  Ik ken je van noord toen je drieling nog net grboren waren.
  Ik liep er as ls stadswacht.ik h er b toen ook de baby mee op bed gelegt.
  Dat was een mooie tijd. Ik stond ook klaar voor een praatje. En een lach.
  Maar respect voor je en ik zeg ga zo door
  Ga niet bij de pakken neer zitten.
  Groetjes miranda

 22. leonie

  Ik heb bij de schulphulpverlening gelopen maar ben daar weggegaan omdat het me allemaal te lang duurde.
  Ben toen mijn eigen weg in geslaan, en heb toen allerlei dingen gevonden waar ik heel veel aan had, ook toen ik nog bij de schuldsanering liep vonden zij het frappant wat ik allemaal wist, ze wilde zelfs dat ik daar voordrachten ging houden, al heb ik dat nooit gedaan, want het is uiteindelijk een boek geworden.
  En er is niets mis met fietsen hoor, maar dat kan mijn man niet die ernstig ziek is, goed lezen dames.
  En nee ik ben zeker niet blij met mijn armoede, maar waar ik wel blij mee ben is mijn creatieve kant.
  En Natuurlijk niemand vind het leuk om in armoede te zitten, maar waarom stille armoede, kom er mee naar buiten.
  Ook ik ben er nog lang niet.
  Maar even om een misvatting te voorkomen.
  Mijn boek is puur bedoeld om gemakkelijke te kunnen leven met weinig geld.
  zodat je ook nog uitstapjes kan maken en op vakantie kan gaan.
  En dat je nog leuke kleding kan dragen en je haar leuk zit.
  Puur om mensen met stille armoede of mensen die armoede kennen en er wel over praten, te helpen.
  Ik wil het beste voor ieder mens, en wat is er mooier dan mensen helpen.

 23. neilorac

  P.S.

  Dat verhaal over de schuldhulpverlening klopt echt niet! Zij betalen de schuldeisers, zij geven jou een bedrag per week, ze sparen nog zelfs voor je en na drie jaar krijg je een "schone-lei-verklaring". En wees dankbaar dat je er in zit toch? Je bent dadelijk schuldvrij. Anders had je nog jaren lang problemen met je schulden gehad. En inderdaad, wat is er mis met fietsen? Of lopen? Is ook nog gezond en goed voor de lijn. Nee ik vind dat je jezelf te veel op je borst klopt!! En sorry volgens mij is echt NIENAMD trots of blij dat hi/zij in armoede leeft.

 24. neilorac

  Beste Leonie,

  Ik leef dan denk ik wel in stille armoede. Ik heb een baan, alleenstaande moeder en 2 pubers. Vader is overleden. Werk me een slag in de rondte, maar kan echt geen auto betalen??? Heb ook ooit in de schuldhulpverlening gezeten. Maar ben er gelukkig weer uit. Ik kan nou niet echt zeggen dat jij in armoede leeft??? Ik werk 40 uur en heb echt de tijd niet om dit allemaal uit te gaan zoeken waar jij het over hebt?

 25. leonie

  Dank je wel Jacky.
  Nee het valt beslist niet altijd mee.
  Maar als je passief bent en dus niks doet, dan gebeurd er ook niks.
  Ook wij hebben het niet makkelijk, beslist niet.
  Maar ik probeer altijd overal het beste van te maken.
  En leuke dingen met de kinderen te doen.
  Positiviteit kan een mens ver brengen.
  Ook ik ben er nog niet.
  Maar ik wil mijn kracht doorgeven en tegen de mensen zeggen:
  Zet hem op, geef niet op, vecht voor jou bestaan.
  Groetjes Leonie.

 26. Jacky Schiettekatte

  Leonie,wat knap om het zo neer te schrijven,
  en het is zo bekend,voor velen denk ik.
  Creatief zijn dat is niet voor iedereen
  van toepassing,maar ik kan van weinig nog
  wel wat goeds maken.Jaren voor de kinderen
  Jasjes gemaakt van afgedankte jassen.
  En nog veel meer,ondergoed,pyama"s enz.
  Gelukkig kon ik goed naaien en patroon
  tekenen.Mijn dochters hebben alle drie
  gestudeerd,en ik leef van mijn AOW,mij hoor
  je niet klagen.En nu geven mijn dochters alles
  wat ze niet meer nodig hebben,en kleding van de
  kinderen wat te klein is geworden,en van henzelf
  en dat gaat allemaal naar organisaties die het weer
  geven aan de behoeftige medemens.Omdat ik weet hoe het
  is om met weinig rond te moeten komen.
  Ik hoop voor je dat jouw boek op de markt komt.
  Dat het je goed mag gaan.

 27. leonie

  Bedankt Jolanda67.

  Klopt dat er veel verborgen armoede is.
  Je wilt weten hoe je aan mensen komt die armoede hebben.
  klik de ruilsites aan bij Facebook en daar kom je al die arme mensen zeker tegen.
  Ook bij de voedselbanken staan veel mensen.
  Sommige mensen zul je inderdaad niet vinden, die schamen zich zo.
  Want er zal altijd een deel verborgen armoede blijven, mensen schamen zich zo daarvoor terwijl dit niet hoeft.
  Ben trots op jezelf, maar durf te zeggen dat je niet rond kunt komen, en dat je niet weet hoe je dingen op moet lossen.
  Weet je dat het helpt, door dat je het tegen iedereen zegt, hebben mensen toch respect voor jou, omdat je er zo open over bent. Mensen helpen je dan met kleding waar ze niks meer mee doen, ze durven het dan te vragen aan je omdat je zelf zo open bent. Maar ook met andere dingen helpen ze je, en daarom blijf open en geef het aan dat je niet zo veel hebt.
  Mij heeft het geholpen en nog.
  Ook op de ruilsites helpen we elkaar.
  Ik heb wat over en geef het aan iemand die het goed kan gebruiken. volgende keer helpt misschien iemand mij als ik iets nodig heb.
  fijn dat je mensen helpt aan kleding, want dat is ook zo hard nodig.
  Het klopt, soms gaat het gewoon mis in het leven.
  En dan loopt alles anders dan je gedacht had.
  Maar altijd je schouders er onder blijven zetten en doorgaan.
  Maar nooit jezelf schamen omdat je arm bent of weinig geld hebt.
  groetjes Leonie en bedankt voor je positieve reactie.

 28. jolanda67

  Heel veel respect voor je Leonie
  Door mensen als jij hoop ik dat er straks geen stille armoede meer zal zijn
  En ja, ik weet dat er nog wel 'n tijd of misschien wel altijd armoede zal zijn, maar juist door er open over te zijn kunnen anderen mensen helpen, maar ook mensen die minder hebben kunnen zo elkaar helpen
  Met tips, met spullen ruilen en noem maar op
  Ik zelf probeer gezinnen die minder hebben aan kleding te helpen maar hoe weet ik bij wie ik moet zijn als de mensen er niet open over zijn
  Ik weet dat veel mensen zich schamen als ze in de schulden zitten of niet rond kunnen komen, maar ik probeer zoveel mogelijk te zeggen dat dat niet nodig is. We kunnen allemaal in zo'n situatie komen
  En hoe langer mensen in stilte armoede lijden, des te erger het vaak wordt.Des te moeilijker het vaak is om hun te helpen, des te groter vaak de schulden worden
  En nee, ik heb zelf geen armoede, ook nooit gehad, maar ik weet ook dat als in mijn leven sommige dingen anders waren gelopen het wel zo had kunnen zijn. Soms hoeft er maar 1 dingetje in je leven anders te gaan en je komt in de problemen
  Heel erg veel succes Leonie met alles wat je doet

 29. angelique

  hoi leonie

  ik ken je al jaren ik weet wat je allemaal mee heb gemaakt, en vindt super idee dat je dit allemaal met ons wil delen.
  laat de mensen maar denken wat ze willen jij en je gezin weten hoe het is en dat is het belangrijkste.
  ik hoop dat er snel een uitgever komt die jou boek mee wil gaan uitgeven ik kan niet meer zeggen als suc6 en bedankt voor de tips

  veel liefs angelique

 30. leonie

  Wat lief van jullie sandra, marieke en glammer, jolanda en ester. 2 van jullie kennen me inderdaad heel goed. Wat een leuk comentaar. Maar ook de andere mensen, zo lief, en ja ik ga het zeker maken. En de negatieve reactie zal vast wel afgunst zijn. Maar dat maakt niet uit. Negatief comentaar mag. Als er over je gepraat word leeft je verhaal. Maar wat zijn jullie ontzettend lief. Ik geloof in mijn boek, en wat een ander ook zegt, niets houd mij tegen. Bedankt voor jullie comentaar zowel het negatieve als het positieve daar haal ik ook weer goede dingen uit. Alles met een positive blik bekijken dan kom je ver in het leven. Lieve groetjes Leonie.

 31. sandra

  ik zit dit verhaal met tranen te lezen.
  zo mooi geschreven en voor veel mensen herkenbaar!!
  het zou toch heerlijk zijn als iemand een boek kan schrijven waar ze andere mensen ook weer met helpen, en wat onzettend naar dat mensen zoals harrie en jack van laarhoven dan zo moeten reageren.
  kritiek is makkelijk te leveren maar armoede is een moeilijk iets voor vele mensen, en helaas zijn er in nederland dat heel veel!!
  ik hoop echt van harte dat jij een uitgever vind maar daar ben ik niks bang voor, want ik weet dat jij dit met je hart geschreven hebt.
  ik zou zeggen op naar je volgende boek leonie!!

 32. marieke dorends

  beste leonie,

  als 1e mijn grote complimenten!! wat ontzettend goed.
  je creatiefheid springt eruit!!
  jammer dat sommige mensen het af moeten kraken maar van kritiek word je groot!!
  je boek komt er vast en zeker!
  geloof in jezelf en dan kom je er zeker!!!
  toi toi toi marieke dorends

 33. glammer41

  hey Leonie
  mooi informatief stukje dat is geschreven .
  vind het wel mooi dat je mensen in je omgeving wilt helpen.
  ga zo door .
  Ik weet dat jij zeker wel armoede hebt gehad ik ken je als geen ander dus voor diegene die zeggen dat het niet zo is kennen Leonie niet echt.
  Ik wel al 45 jaar dus ik weet dat zij het niet makkelijk heeft.
  maar goed maak je er niet druk om en ga door met wat je doet je doet goede dingen.
  En je bedoelt het goed

 34. jolanda broerders

  hoi leonie,
  ik weet zeker dat je het gaat maken!!
  wat onzettend goed van jou, en wie weet kun je zo heeeeel veel mensen helpen met jou kleine tips!!
  jammer dat harrie en jack van laarhoven kritiek leveren, of is het iemand iets niet gunnen omdat ze zelf erg jaloers zijn dat ze het zelf niet verzonnen hebben.
  jij bent slim meid!!! en kritiek krijg je toch dat is zeker, maar zoals esther schrijft; daar word je alleen maar sterker van!!
  beroemde mensen zijn zo geworden door veel kritiek!! 🙂
  hou vol leonie en jou uitgever komt zeker een keer op je pad!!
  heel veel groetjes Jolanda!!

 35. esther

  hoi leonie,
  wat ontzettend goed van jou!!
  ik hoop ook echt dat je boek uitkomt!! het is je van harte gegunt!!
  er zijn altijd mensen die veel kritiek leveren zoals harry, en jack van laarhoven, maar daar word je sterk van.
  en er zijn altijd mensen op de wereld die jaloers zijn terwijl je dit uit eigen kracht hebt voort gebracht.
  wij kennen leonie al jaaaaaaaren en zij zal NOOIT het slachtoffer uit hangen!!!

  leonie blijf jezelf zoals je nu doet en je doet het goed!!
  heel veel groetjes esther! x

 36. leonie

  Jammer dat je zo denkt. Ik ben gewoon heel kreatief en wil mensen daarmee helpen. Daarom heb ik dit boek geschreven omdat ik merk dat heel veel mensen dit niet weten. Ik loop ook bij de voedselbank en zie veel mensen die hun wegen niet weten. En dat ik veel geholpen ben dat heb ik aan mezelf te danken door niet pasief te zijn jammer dat je er zo over denkt. Ik wil alleen mijn armoede niet verborgen houden en mensen helpen. En ja ik weet wat armoede is.

 37. jack van laarhoven

  Als ik jou verhaal lees vraag ik mij af waarom jij een boek moet schrijven over armoede. Jij hebt volgens mij nooit echte armoede gehad, je bent steeds door iedereen geholpen. Ook vraag ik me af welke restschuld,je zit toch bij schuldhulpverlening. En wat het openbaar vervoer betreft er is ook zoiets als een fiets. De kids zijn nu 11 niks mis mee kunnen gewoon fietsen. Je geeft wel een verkeerd beeld over mensen in echte stille armoede. Dat vind ik wel jammer nu denkt iedereen dat er geen armoede hoeft te zijn en dat het aan de mensen zelf ligt, heel jammer voor die mensen.
  PS een klein autootje kost ook al gauw 50 euro per maand. Ik vind je verhaal aan alle kanten rammelen.

 38. annelies

  hoi leoni,

  wat leuk om je toch te zien. ik hoop dat het boek er komt en van uit ons willen ze je vast helpen. Overleg maar met fatima.

  en ik weet zeker dat jullie er wel komen. Ik weet dat er veel mensen zijn die jullie willen helpen.

  en prachtig verhaal van uit je hart.

  dikke knuffel van Annelies van Zeben
  stichting de ketting
  eigenwaarde

 39. leonie

  Dit is mijn kracht, mijn eigen geschreven boek, met tips om andere mensen te helpen.
  Niks verkeerds aan, maar waar veel mensen met weinig geld iets aan zouden hebben.
  Zou jammer zijn als ik het voor mezelf zou houden, terwijl heel veel mensen hier iets aan zouden kunnen hebben.
  Mijn kracht vind je terug in mijn boek.
  Dat weet ik zeker.
  En die kracht wil ik doorgeven aan andere mensen.
  En ook de weg naar een wat beter leven.

 40. Harry

  Leonie gezien op TV, ik ken haar al jaren ze leeft al jaren in de slachtoffer rol en zo overleeft ze, profiterend van jan en alle man. heeeeeeeeeeeeee Leonie wanneer kom je eens in je eigen kracht in plaats van afwachten tot jou engeltje voorbij komt

  Grt Harry

 41. maria

  complimenten en veel succes.
  ja ook ik zie overal creativiteit en prachtige ideeën
  Mensen zoals jij zijn een inspiratiebron voor velen.

  Kijk eens in de mogelijkheden voor crowdfunding.
  Misschien een optie als via reguliere wegen niet lukt.

  Succes, ik wens je alle goeds toe.

 42. Marijke Minten

  Een heel mooi artikel met een interessant onderwerp.

  Wat een creativiteit en positieve energie. Heel veel respect heb ik voor Leonie, Ad en hun kinderen. De kwetsbaarheid waarmee zij een beeld geven van hun leven vind ik bijzonder en een verrijking in deze tijd.

  Dit boek moet er gewoon komen.
  Ik wens Leonie heel veel succes met het vinden van een drukker/uitgever.

  Heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen