Spring naar inhoud

Koude en wisselvallige Pasen

weerberichtNa de schitterende zondag van vorige week, met veel zon en een temperatuur van bijna 24 graden in Tilburg, viel het deze week tegen. De kwikstanden gingen namelijk naar beneden tot een graad of 13 op woensdag.

Daarnaast nam vanaf maandag de bewolking toe en tot gisteravond bleef het droog. Toen viel de eerste bui gevolgd door motregen.

In de nacht naar donderdag viel er nog een aantal buien wat nog 2 mm opleverde in Tilburg. In het noorden van het land viel de meeste neerslag van zo’n 10 mm.

Het was pas de tweede dag van deze maand dat er neerslag kon worden gemeten. Op de eerste maartdag werd namelijk 6 mm afgetapt en daarna hadden we alleen maar droge dagen waarbij zon en wolken elkaar afwisselden. Op deze donderdag werd het nog 14 graden, maar de west tot noordwestenwind maakte het wel fris. Bij dit alles was het half tot zwaar bewolkt. Op deze donderdagavond neemt de bewolking af en breiden de opklaringen zich verder uit. Het wordt helder en de temperatuur zakt terug tot een graad of 4.

In de nacht verschijnen alweer de eerste wolkenvelden waar Goede Vrijdag mee start. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en kan er een enkele bui vallen. Met een matige westenwind loopt de temperatuur op naar 13 graden. De bewolking hoort bij depressie ten noorden van ons land die zich gaat uitbreiden tot onze omgeving. In de avond blijft het nog droog, maar in de nacht naar zaterdag gaat het regenen.

Het Paasweekeinde ziet er niet paasbest uit. De zaterdag begint al bewolkt en regenachtig gevolgd door opklaringen en droge momenten in de middag. Het gaat wat harder waaien en de maxima liggen op zo’n 13 graden. Tegelijkertijd ligt voor de kust van Frankrijk een hogedrukgebied dat via Engeland naar IJsland koerst waar het maandag aankomt.

Hierdoor wordt de depressie verdreven richting Rusland. Maar wij komen precies op de grens te liggen tussen deze twee weersystemen en dat is nooit goed. Er is veel bewolking, waaruit buien gaan vallen met tussendoor enkele opklaringen. Het blijft fris want op eerste Paasdag zal het slechts een graad of 11 worden.

De tweede Paasdag wordt er niet beter op. Van tijd tot tijd vallen er buien en aan de temperatuur verandert maar weinig. Na de Paasdagen vindt er iets opvallend plaats. Het hogedrukgebied dat op maandag bij IJsland is aangekomen keert namelijk terug en arriveert bij ons in de loop van woensdag.

De wolken en neerslagkansen verdwijnen en daarvoor in de plaats krijgen we meer zon en heldere nachten. Het weerbeeld ziet er prachtig uit, maar dat zijn niet de temperaturen. We komen namelijk in een noordelijke stroming terecht met aanvoer van ijskoude lucht.

Tot en met woensdag liggen de middagtemperaturen op 11 graden en de nachten worden kouder en kouder. Vanaf dinsdag krijgen we al vorst aan de grond en op woensdag duikt het kwik in de vroege ochtend tot zelfs onder het vriespunt en krijgen we lichte vorst in de weerhut. Aan de grond kan het dan matig vriezen tot minder dan -5 graden.

Daarna kruipen we langzaam uit het koude dal en wordt het overdag minder koud. Op het einde van de week wordt het zo’n 13 tot 14 graden, maar in de nachten is het nog steeds bibberen met op uitgebreide schaal nachtvorst op 10 cm hoogte.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen