Spring naar inhoud

Koningsplein: het plannen maken is begonnen

In september 2015 heeft de gemeenteraad gevraagd om een verkenning te doen
over de toekomst van het Koningsplein, inclusief de omliggende bebouwing, de verbinding met de Piushaven, het kernwinkelgebied en de binnenstad.

Deze verkenning, een onderzoek naar mogelijkheden, gaat er nu komen in een samenwerking van de gemeente Tilburg, woonstichting TBVwonen en Amvest, eigenaar van de winkels en maisonnettes direct aan het plein. Amvest is fondsmanager van woningbeleggingsfondsen en ontwikkelaar van woningen, zorgvastgoed en woongebieden in Nederland. Amvest is in 1997 ontstaan uit een joint venture van AEGON en PfZW.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Halverwege 2016 heeft Amvest contact gezocht met TBV Wonen om samen de mogelijkheden te onderzoeken om hun beider vastgoed-complexen te vernieuwen. Een eerdere poging, gedaan in 2009, bleek destijds financieel niet haalbaar.

Het College van B&W (Burgemeester en Wethouders) van de gemeente Tilburg heeft daarom besloten om de herontwikkeling van het Koningsplein gezamenlijk aan te pakken.

Amvest wil haar complex vervangen door minimaal 125 huurappartementen die aantrekkelijk zijn voor beleggers. TBV Wonen wil deelnemen in het onderzoek naar de herontwikkeling van het gebied Koningsplein en aan de hand daarvan moet blijken of haar huidige 150 sociale huurappartementen gerenoveerd moeten gaan worden, of afgebroken voor nieuwbouw. De gemeente wenst een intiemer stedelijk
plein met een eigen identiteit, losgemaakt van het kernwinkelgebied. Het Koningsplein moet veranderd worden in stedelijk woongebied.

Het College wil hierin dat de weekmarkt en evenementen mogelijk blijven op het Koningsplein, terwijl het plein ook veel groener moet en minder 'stenig'. De parkeergarage Koningsplein is een belangrijke parkeervoorziening, maar geeft ook de nodige beperkingen voor een nieuwe inrichting.

Daarom zal toch ook in het onderzoek worden meegenomen wat de kosten zijn als er toch op het parkeerdek gebouwd zal worden. Waarschijnlijk zal er extra onderzoek nodig zijn om te weten te komen wat de technische mogelijkheden hiervoor zijn. Bovendien loopt er op dit moment een uitgebreid onderzoek naar parkeren in de binnenstad, waarvan het resultaat in april of begin mei 2017 wordt verwacht.

De gemeenteraad krijgt op 10 april 2017 meer informatie en de gelegenheid om meningen te geven. Daarna zullen ook belanghebbenden en omwonenden worden uitgenodigd.

Aangezien dit project lang gaat duren, zal het een belangrijk onderwerp worden bij de gemeenteraadsverkiezingen, welke zullen worden gehouden op 21 maart 2018.

Update, 3 april, 14.52 uur

De gemeente nodigt belangstellenden uit voor een inloopavond op:
dinsdag 18 april 2017 van 19.00 tot 21.00 uur.
Locatie: Koningsplein 218 - 223

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen