Spring naar inhoud

Koel en wisselvallig met op maandag de koudste en natste dag

Deze week krijgen we een zomerdip. De temperaturen komen onder het gemiddelde niveau en er gaan buien vallen of er zijn zelfs perioden met regen.

En dat allemaal na een warme zomerweek die in onze regio zes dagen achtereen 25 graden produceerde, waarbij het afgelopen woensdag tropisch werd. Voorlopig hoeven we daar even niet aan te denken, want warmer dan 19 tot 22 graden zal het niet worden de komende dagen.

Pas in het volgende weekeind zien we dat het zomerweer lijkt terug te keren. Gisteren (zaterdag) was het in ieder geval nog warm met zo’n 26 graden op de Tilburgse Kermis. Het was ook een mooie dag, waarbij zon en wolken elkaar afwisselden.

In de middag viel uit enkele wolken wat druppels, maar voor de rest van de dag was het droog. Pas laat in de avond passeerde een buiengebied wat in Berkel-Enschot nog 2 mm opleverde.

Achter die buien is koele lucht meegekomen vanaf de poolstreken, waardoor het allemaal wat frisser gaat worden.

Zo zal het vandaag niet warmer worden dan een graad of 22. De dag is prima begonnen: de zon zagen we regelmatig tussen de wolken en het bleef droog. Vanuit het westen echter vielen vanochtend al de eerste buien, waarbij ook onweer is waargenomen.

Op het einde van de ochtend arriveerden ze bij ons en bleef het beperkt tot regen. Bij dit alles waait het behoorlijk, want er staat een matige wind uit het westen tot zuidwesten (kracht 4) waar windstoten bijzitten. In de avond wordt het droog en verschijnen er opklaringen. Door de nadering van een nieuw neerslaggebied neemt in de nacht de bewolking toe.

Oorzaak van de weeromslag op deze zondag is de komst van een depressie boven de Noordzee die steeds actiever wordt. Op maandag breidt deze zich verder uit tot over de Benelux.

Een kletsnatte maandag is dan het gevolg, waarbij zo’n 15 mm gaat vallen. Er zijn perioden met regen die overgaan in buien die pittig kunnen zijn. Daarbij kan ook nog eens een klap onweer bijzitten.

Tijdens de neerslag is het slechts 16 graden; bij droge momenten kruipt het kwik richting de 19. Het ziet er dus niet goed uit in Tilburg waar de drukste dag van de kermis wordt verwacht (Roze Maandag) en het Nederlands dameselftal zijn EK-poulewedstrijd speelt tegen België.

Dus roze en oranje paraplu’s meenemen en dan kan het toch nog gezellig worden.

Vervolgens zijn we van de depressie nog niet af. Het verplaatst zich heel even naar Duitsland, maar komt in de loop van dinsdag gewoon weer terug!

Dat betekent dat de bewolking overheerst en een reeks van buien gaan vallen. Met 21 graden is het wel iets zachter, maar nog steeds onder de maat.

Woensdag wordt er niet beter op en het wordt een druilerige dag. Het is grijs en regelmatig valt er wat lichte (mot)regen.

Ook is er een warmtefront wat voorbij trekt. Hierdoor loopt het kwik op naar 23 tot 24 graden. Het is echter maar van korte duur, want in de avond en nacht passeert een koufront met regen en buien als resultaat.

De temperatuur doet op donderdag meteen een stap terug en blijft op een graad of 22 steken. Wel hebben we dan de meeste neerslag achter de rug en blijft het beperkt tot een enkele bui afgewisseld met opklaringen. Dit weerbeeld houden we ook op vrijdag. Dit komt omdat een hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op komt. In de loop van vrijdag bevindt zich deze al boven Frankrijk en verhuist via Duitsland naar Polen waar het zaterdag aankomt.

In het weekeinde is het dan helemaal droog en schijnt de zon uitbundig. Tevens wordt met een zuidenwind warme lucht aangevoerd. Op zaterdag kan het al 24 graden worden en op zondag komt zelfs de tropische grens van 30 graden in zicht. Of dit het begin is van een zomerse week is nog niet te zeggen, want zulke warmte wordt meteen afgestraft met regen- en onweersbuien gevolgd door afkoeling.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen