Spring naar inhoud

Joop Verhagen: “Speciale werken worden verkocht door Social Energy”

Joop Verhagen voor een van zijn werken die in de verkoop gaan

De Tilburgse kunstschilder Joop Verhagen, die onlangs 70 jaar is geworden, gaat een honderd-tal van zijn werken via de Stichting Social Energy verkopen. De kunstenaar licht toe: "Ik heb een sympathie voor de goede vrienden die actief zijn bij de Stichting Social Energy, ik ga 100 werken beschikbaar stellen die ze mogen verkopen waarbij een deel naar mij gaat en een deel ten goede komt aan de stichting. Ze houden zich bezig met sociale projecten die mensen dichter bij elkaar brengen, en dat is hard nodig in deze ego-wereld. De werken worden alleen verkocht op evenementen, en nergens anders."

Tijdens het evenement Winter in Zuid op de Korvelseweg op 16 december is de eerste mogelijkheid om het werk van Joop Verhagen te kopen, bij een kraam tegenover fotograaf Frans van Aarle vlakbij het Korvelplein.

Joop Verhagen woont al meer dan 40 jaar in Tilburg en heeft op 40 verschillende adressen in de stad gewoond, meestal als anti-kraak-bewoner. Hij heeft ook vele beroepen beoefend, van fotograaf en voetbal-keeper in het leger, tot professioneel bokser. Ook stond hij jarenlang als portier bij Café Extase en is bekend bij heel veel Tilburgers. "Ik ben een archeoloog in de kunst" licht Joop toe. "Veel mensen vinden mij maar een rare, maar die zien niet waar ik allemaal mee bezig ben. Ik ga naar mensen toe in de stad, ook moslims, en probeer een dialoog op gang te brengen, mensen dichter bij elkaar te krijgen. En dat deed ik vroeger ook als portier, je moet eens weten hoeveel vechtpartijen of mogelijke moorden ik zo heb voorkomen, gewoon direct mensen aanspreken. En aha, een plus is natuurlijk mijn voorkomen en mijn boks-ervaring"  Joop lacht hartelijk.

Joop vervolgt: "Ik heb wel een zware jeugd achter de rug, mijn moeder overleed toen ik twee was, en ik heb haar nooit gekend, mijn vader overleed ook al vroeg, en ik heb 15 jaar in allerlei christelijke gestichten doorgebracht, waarbij ik van dichtbij meegemaakte dat fraters hun handjes niet konden thuis houden. Daarom ben ik ook nog naar de Commissie Deetman gegaan, die onderzoek deed naar die kwalijke praktijken in de kerk. Maar mijn aanklacht is 'niet-ontvankelijk' verklaard. Tja, echte bewijzen heb ik niet."

Joop is even stil, en vervolgt zijn betoog: "Ik heb het zwaar gehad, stond er helemaal alleen voor, maar de kunst heeft mij gered, kunst is therapie. Ik schilder dagelijks, en ik heb het ook nodig, een soort uitlaatklep, en ik laat me inspireren bij elk werk, ik raak dan in een soort trance, en de uitkomst is dan iets bovennatuurlijks." Joop besluit: "Ik ben heel blij dat ik nu een aantal werken die ik nog thuis heb nu via het goede doel kan verkopen, wat Stichting Social Energy doet, raakt mijn hart, en we hebben in het zware jaar 2013 alle hulp nodig. Maar alles gaat goed komen."

Share

1 gedachte over “Joop Verhagen: “Speciale werken worden verkocht door Social Energy”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen