Spring naar inhoud

Van zaterdag 21 tot zondag 29 oktober 2017 vindt de Dutch Design Week (DDW) met als thema ‘Stretch’ plaats in Eindhoven. Studenten en alumni van de Tilburgse Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) zijn dit jaar met  meerdere opleidingen vertegenwoordigd in diverse spannende samenwerkingsprojecten.

Fontys Academy for Art, Communication and Design (ArtCoDe, bachelor Vormgeving) is te vinden in het voormalige V&D pand met 'Digital Realists' in 'De Modebelofte en Fontys Credit: Wall Street. De master Architecture en master Urbanism (MA+U) staan in het Temporary Art Centre (TAC) als onderdeel van 'Embassy for Urban Transformation' met hun onderzoek naar 'Eindhoven 2050'. ...lees verder "Fontys Hogeschool voor de Kunsten op de Dutch Design Week"

Share

Nederlands grootste vakbond de FNV vindt dat het tijd wordt voor een echte opwaardering van de Nederlandse arbeidsmarkt en zet daarom in op een looneis van minimaal 3,5 procent voor het komend cao-seizoen 2018.

Met deze looneis stelt FNV dat het belangrijk is dat iedereen meeprofiteert van de economische groei. Mensen die weinig verdienen kunnen er zelfs tot 5 procent op vooruitgaan, doordat FNV tevens de eis stelt dat iedereen minimaal 1000 euro erbij moet krijgen per jaar. Daarmee wordt de scheve verhouding tussen lager en hoger betaalden recht getrokken.  ...lees verder "FNV: “Nederland heeft een forse loonsverhoging nodig”"

Share

Het nieuwe kabinet bestaande uit VVD, CDA, D66 en ChristenUnie (Rutte III) wil toestaan dat in zes tot tien gemeenten in Nederland legale wiet (cannabis) kan worden verbouwd en verspreid. Dit staat volgens RTL Nieuws in het conceptregeerakkoord wat naar verwachting dinsdag 10 oktober 2017 zal worden gepresenteerd.

Op dit moment is het in Nederland gedoogd om als coffeeshop wiet te verkopen, maar het is illegaal om de drugs in te kopen. Dit zou criminaliteit in de hand werken. De 'overheidswiet' zoals de legale wiet al genoemd wordt, is een proef om te kijken of met legale teelt de criminaliteit afneemt en de wiet minder schadelijke stoffen zal gaan bevatten. ...lees verder "Het nieuw kabinet wil proef starten met legale wietteelt"

Share

Het aantal voortijdige schoolverlaters (VSV) in de gemeente Tilburg is in het schooljaar 2015-2016 opnieuw gedaald naar 2,3 procent (355 leerlingen) . Het schooljaar daarvoor lag het nog op 2,5 procent (382 leerlingen). Drie jaar geleden bedroeg dit percentage nog 2,7 procent (407 leerlingen).

Deze getallen komen uit het jaarverslag Leerplicht en RMC (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie) over het schooljaar 2015/2016. In dit jaarverslag worden de lokale cijfers over schoolverzuim en de voortijdig schoolverlaten (VSV) cijfers gepresenteerd die het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap publiceert voor Tilburg en de regio Midden-Brabant. ...lees verder "Minder voortijdige schoolverlaters, meer verzuimmeldingen"

Share

Reis je op vrijdag 6 oktober 2017 met de trein vanaf station Tilburg en wil je een stukje wijzer het weekend in gaan? Twee Tilburgse hoogleraren en een docent serveren op het NS Centraal Station in Tilburg wetenschappelijke ‘snacks’ in de vorm van minicolleges van ongeveer 4 minuten. De colleges vinden plaats in het kader van het Weekend van de Wetenschap, waarin (onderwijs)instellingen laten zien wat zij in huis hebben.

De colleges staan in het teken van het thema 'De opgebrande maatschappij' en gaan over het toegenomen verlangen naar vroeger, de haast in de maatschappij en de snel veranderende menselijke verhoudingen onder invloed onder meer van social media. ...lees verder "Wetenschappelijke ‘snacks’ op NS Centraal station Tilburg"

Share

De 30-jarige Tilburgse Denise Stoopen is een van de vijf gezichten van het B-Team, een nieuw consumentenprogramma van 'No Limits Network' op Youtube. 'No Limits Network' is een online platform van KRO-NCRV dat zich richt op mensen met een beperking.

Denise heeft achondroplasie, een botgroeistoornis, waardoor ze klein blijft. Enkele jaren geleden werd ze Bikkel van de Bart de Graaf Foundation, waardoor ze de mogelijkheid kreeg om haar afstudeerproject verder te ontwikkelen en in de markt te zetten. ...lees verder "Denise gezicht van B-Team van KRO-NCRV’s No Limits Network"

Share

De GGD Hart voor Brabant wil graag in kaart brengen hoe het zit met de gezondheid van kinderen in de leeftijd tussen 0 en 11 jaar. Hiervoor ontvangen 30.000 ouders of verzorgers van kinderen uit de regio een uitnodiging om mee te doen aan een enquête. De vragen in het onderzoek gaan over de gezondheid en ook over de leefomgeving en het welzijn van uw kind.

De resultaten van dit onderzoek helpen gemeenten te bepalen wat nodig is voor kinderen om gezond en veilig te wonen, leven en spelen makkelijker te maken. Denk aan activiteiten die kinderen stimuleren meer te bewegen, zoals de aanleg van speeltuinen. Of misschien leven bij ouders veel vragen over opvoeden en kan de gemeente hierbij ondersteuning bieden, bijvoorbeeld via cursussen. ...lees verder "GGD onderzoekt de gezondheid van kinderen"

Share

De gemeente Tilburg gaat haast maken om extra steun te bieden aan kinderen uit minimagezinnen. Nog dit jaar komen er financiële vergoedingen voor de aanschaf van bijvoorbeeld schoolspullen en sportkleding. De extra steun wordt betaald uit de zogenoemde 1,2 miljoen euro 'Klijnsmagelden', voor armoedebestrijding onder kinderen.

Niet elk gezin kan een laptop, grafische rekenmachine of zwemles betalen. Om te zorgen dat alle kinderen gelijke kansen krijgen, kunnen ouders een vergoeding aanvragen bij de Stichting Leergeld. Dat is voortaan het centrale loket voor alle schoolkosten. ...lees verder "Extra steun voor kinderen in arme gezinnen"

Share

François, Tim en Rikke vertellen hoe gamen in hun leven past, tijden een workshop in samenwerking met R-Newt, de jongerenafdeling van ContourdeTwern.

“Het is februari, 2015. Ik rol langzaam mijn bed uit en schuifel naar mijn computer. Ik zie het al een aantal jaar als doel voor ogen: ik word professioneel gamer. Ik ben
gestopt met mijn derde studie en start mijn computer op om te beginnen met gamen. Na een tijdje komen mijn lotgenoten François en Tim ook online, samen gamen we door tot laat in de avond.
...lees verder "Workshop: hoe je gamen kunt gebruiken voor school of een baan"

Share

3

Afgelopen donderdag 28 september 2017, tijdens de vijfde editie van de European Social Innovation Week ‘Dear Future’, vond de workshop ‘Vrijwilliger van de toekomst’ plaats. Deze bijeenkomst stond onder leiding van Lonneke Jans van Cubiss en werd mede georganiseerd door jongerenorganisatie R-Newt van ContourdeTwern. In het Café van Ladybird Skatepark bij de Hall of Fame was een gemêleerd gezelschap van zo’n 50 personen samengekomen om eens uitgebreid in gesprek te gaan over het vraagstuk: Hoe ziet de vrijwilliger van de toekomst er uit? ...lees verder "Hoe ziet toekomstbestendig vrijwilligerswerk eruit?"

Share

Bij ContourdeTwern doen veel studenten van de Academies voor Sociale Studies Breda en Den Bosch (ASB-ASH) praktijkervaring op. Zowel in de uitvoering als voor onderzoek hebben stagiair(e)s hun meerwaarde al lang bewezen. Toch verwachten ContourdeTwern en Avans nog meer te kunnen halen uit een structurele samenwerking. ...lees verder "Avans en ContourdeTwern slaan een brug tussen praktijk en opleiding van sociaal werk"

Share

Rechts het Pivnica gebouw in het centrum van Srebrenica

Wat in april 2015, tijdens de organisatie van het eerste Srebrenica Wave Festival, begon als droom van Muamer Čivić, een van de bandleden van de Bosnische band Afera, wordt eindelijk werkelijkheid.

Het multifunctioneel cultureel centrum ‘Pivnica’ gaat van start in een oude brouwerij midden in het centrum van de Bosnische stad. Het moet een creatieve plek gaan worden door de kracht van onderop voor alle inwoners van Srebrenica en omgeving. Het centrum zal in de toekomst ruimte gaan bieden voor het organiseren van diverse culturele activiteiten die de sociale samenhang in Srebrenica versterken. ...lees verder "Srebrenica Community Center, van droom naar werkelijkheid"

Share

WOO HAH! in 2017 nog in de Spoorzone, in 2018 naar Beekse Bergen

Het hiphopfestival WOO HAH! gaat verhuizen. Ook de vaste datum in juni verschuift naar juli: Het evenement vindt in 2018 plaats op 13 tot en met 15 juli.
De nieuwe locatie wordt de Beekse Bergen, net buiten Tilburg. Dit terrein is tevens het decor voor de Best Kept Secret festival.

De verhuizing was noodzakelijk omdat de Spoorzone, in het centrum van de stad, door het grote succes veel te krap geworden was. Het festival krijgt er bovendien een extra dag bij ten opzichte van vorig jaar. Daarmee gaat het festival in twee jaar tijd van eendaags naar driedaags. ...lees verder "Hiphopfestival WOO HAH! verhuist naar Beekse Bergen"

Share

Yorin Bal uit Tilburg is student aan de mbo-opleiding Luchtvaarttechniek van het ROC Tilburg, waar hij wordt opgeleid tot Technicus Vliegtuigonderhoud. Als enige student in Nederland heeft hij de Part-examens gehaald, zodat hij in heel Europa aan vliegtuigen mag sleutelen en vrijgeven voor de vlucht.

Landelijk wordt er elk jaar een student benoemd tot Mbo Ambassadeur benoemd. Mbo Ambassadeurs zijn studenten aan het middelbaar beroepsonderwijs die zich op school, tijdens hun stage of op een andere manier tijdens hun opleiding hebben onderscheiden. Hierbij word verder gekeken dan naar het behalen van hoge cijfers alleen. Alle deelnemende mbo-scholen in Nederland, in totaal 39, kiezen jaarlijks hun eigen Ambassadeur die zij nomineren voor de landelijke verkiezing. ...lees verder "Tilburgse student Yorin Bal genomineerd als Mbo Ambassadeur"

Share

Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) doet elke twee jaar onderzoek naar de financiën onder studenten. Uit de resultaten die op 1 september 2017 gepubliceerd werden, blijkt dat 73% van de studenten een studieschuld heeft, maar dat slechts een klein deel dit als een financieel probleem ervaart. In 2015 ervoer nog bijna 30% het hebben van een studieschuld als een financieel probleem, nu is dat 12%.

Veruit de meeste studenten zijn opgegroeid met het idee dat het lenen van geld en het hebben van een schuld heel normaal is. Het Nibud vermoedt dat meer duidelijkheid, voorlichting en begeleiding van ouders en professionals de student kunnen helpen om zich bewuster te zijn van de gevolgen van lenen. ...lees verder "Nibud Studentenonderzoek – 73% heeft studieschuld"

Share

'Tilburg mist een openluchtzwembad'. Dat is één van de vele adviezen die de Tilburgse Sportraad vandaag tijdens Tilburg Ten Miles aan Wethouder Kokke van sport heeft gegeven middels een nieuw manifest.

In het Sportmanifest 2018-2022 staan aanbevelingen vanuit de Tilburgse sportwereld aan politiek Tilburg om sport en sportbeleving in de komende vier jaar nóg beter en succesvoller te maken.

Het Sportmanifest 2018-2022 bevat  aanbevelingen op velerlei gebied. Een willekeurige greep: ...lees verder "Sportmanifest: “Tilburg mist een openluchtzwembad”"

Share

In het toekomstige Spoorpark aan de Hart van Brabantlaan ligt sinds maandag de grootste studentencamping van Nederland. De studenten van Fontys hebben er de tenten opgeslagen voor de Purple Introductieweek.

Vijf studenten van Fontys Academy for Creative Industries waren maandenlang met de voorbereidingen bezig, zodat ruim 2.000 studenten tijdens de introductieweek een overnachtingsplaats hebben. Naast slapen staat ontmoeten centraal.

De Purple Introductieweek is dé introductieweek voor alle 10.000 nieuwe Fontys-studenten en vindt plaats van 21 tot en met 25 augustus. Nieuwe studenten krijgen hiermee een warme start en leren hun medestudenten, opleiding en de stad waar ze gaan studeren kennen.

Share

De TOP Week (Tilburg Orientation Program) wordt dit jaar gehouden van maandag 21 tot en met vrijdag 25 augustus 2017 en wordt georganiseerd door en voor studenten. De nieuwe studenten maken tijdens TOP Week kennis met alle aspecten van het studentenleven in Tilburg.

De TOP Week is in 1981 opgezet door een groep studenten van destijds nog de Katholieke Hogeschool Tilburg. Het doel was om de nieuwe studenten in Tilburg te introduceren bij alles wat Tilburg te bieden heeft.

Wat als klein initiatief begon, is nu uitgegroeid tot één van de grotere, jaarlijkse evenementen in Tilburg.
...lees verder "TOP Week, introductieweek voor nieuwe Tilburgse studenten"

Share

De week die voorheen bekend stond als de European Social Innovation Week heeft een nieuwe naam gekregen: Dear Future. Het Dear Future Festival wordt gehouden in de week van 23 tot en met 29 september, met name in de Spoorzone. Daarbij is het festival ook verlengd, van vijf naar zeven dagen. Het is een evenement voor vragenstellers, denkers, visionairs en innovators uit alle lagen van de bevolking. De toegang is voor het grootste gedeelte gratis.

Het programma is dit jaar zeer uitgebreid met workshops, exposities en lezingen over mobiliteit, leefstijl, wonen, ontspanning, identiteit, gezondheid en voeding. Een greep uit het enorme aanbod: ...lees verder "“Lieve Toekomst”"

Share

"Uit onderzoek blijkt dat er binnen het basis- en middelbaar onderwijs gemiddeld zes scholieren per klas naar school gaan zonder ontbijt; omdat hun ouders dat niet kunnen betalen." Dit is de stelling van het Nationaal Jeugd Ontbijt, dat zich er hard voor maakt dat elk kind met een gevulde maag naar school gaat.

Deze stelling was voor raadsleden Henri Mandemaker (SP) en Jan van Beurden (OPA) de aanleiding om bij de behandeling van de Perspectiefnota op 10 juli 2017 voor te stellen om op Tilburgse scholen het gratis schoolontbijt in te voeren. In dat onderzoek zal ook duidelijk moeten worden waarom kinderen zonder ontbijt naar school gaan. Wethouder Marcelle Hendrickx merkte op, dat haar bekend is dat dit op enkele scholen een probleem is, ze weet van leerkrachten die zelf geregeld brood meenemen naar school, maar dat armoede niet altijd de oorzaak is. ...lees verder "Ontbijten op school"

Share
Gebruikt Tiny Framework Inloggen