Spring naar inhoud

Jojo weer

We beleefden vandaag (donderdag) een zonloze dag en dat was het bijna ook afgelopen dinsdag. Op beide dagen overheerste namelijk de bewolking en viel er geregeld wat regen uit met op dinsdag in totaal 7 mm. Op deze donderdag viel het overdag eigenlijk mee en bleef het beperkt tot enkele tienden millimeters. Het hadden er veel meer kunnen zijn als het neerslaggebied niet boven Limburg bleef hangen.

Met een zuidoostelijke stroming komt het toch nog langzaam kant op en daarom moeten we voor de komende uren rekening houden met neerslag, waarbij het soms flink kan doorplenzen. Door alle somberheid werd het niet warm en bleef het kwik steken op slechts 18 graden en dat is hetzelfde waarde als twee dagen geleden.

De eerste tien dagen van augustus leveren nog geen stabiel zomerweer op. Als er zich een mooie zomerdag voordoet moeten we er meteen van profiteren, want lang houdt het niet stand. Zo was het maandag nog 25 graden, gevolgd door 18 op dinsdag. En afgelopen woensdag en vandaag gebeurde hetzelfde met respectievelijk 23 en 18 graden.

Als je deze trend doorzet zou vrijdag dus een mooie dag moeten worden, maar niets is minder waar. Er is namelijk veel bewolking, waarbij het wel overwegend droog blijft. We zitten echter precies op de grens tussen een neerslaggebied bij de Duitse grens en flinke opklaringen langs de kust, waardoor er wellicht toch nog een paar druppels kunnen vallen. Het blijft daarbij koel met maximaal een graad of 20.

Het weekeinde begint nat, maar eindigt met mooi weer. Oorzaak is de invloed van een depressie bij Noorwegen, waarbij een neerslaggebied op zaterdag over onze provincie trekt. Perioden met (mot)regen staat dan ook op het programma gevolg door buien. Bij dit alles staat er een matige wind uit het zuidwesten tot westen en dat maakt het fris, want meer dan 20 graden zal het niet worden. Vervolgens trekt de depressie verder richting Lapland en daarvoor in de plaats komt op zondag een hogedrukgebied te liggen boven onze omgeving.

Dat betekent meer zonneschijn en warmte. Het blijft droog en met kwikstanden van 22 graden wordt het een aangename zondag. Doordat het hogedrukgebied naar Duitsland opschuift draait de wind naar het zuidoosten en meteen stroomt er warme lucht binnen.

De thermometer kan op maandag dan de zomerse waarde van 25 graden aanwijzen. In combinatie met heel veel zonneschijn en weinig wind is het opnieuw een dag om van het te genieten. En doe het maar flink, want 24 uur later gaat het mis. Boven Frankrijk zien we namelijk een onweersgebied ontstaan dat via België naar Brabant koerst. Wanneer dat precies bij ons arriveert verschillen de weermodellen.

Als het pas laat in de middag is kan het opnieuw een graad of 25 of iets meer worden. Komt het veel eerder dan halen we dat niet meer en krijgen we van tijd tot tijd buien over ons heen die met onweer, hagel en windstoten gepaard kunnen gaan.

Woensdag wordt een rustige en mooie zomerdag met zon en wolken bij 22 graden. En je raadt het al, vanaf donderdag keren de buien weer terug met opnieuw bliksem en donder erbij. Het wordt wel iets warmer omdat de wind uit het zuiden gaat waaien, die overigens flink toeneemt. Een depressie boven Schotland is dan de oorzaak en dat houden we tot en met vrijdag. Het weer is op dit moment net een jojo: warme en droge dagen worden afgewisseld met koele en natte dagen. Voorlopig komt daar nog geen einde aan.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen