Spring naar inhoud

Jetta Klijnsma op bezoek bij Smartwares

Maandagmiddag 30 januari2017 was Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op bezoek in Tilburg bij het bedrijf Smartwares. Dit bedrijf aan de Jules Verneweg in Tilburg repareert en herverpakt huishoudelijke electronica, dat wordt opgestuurd door particulieren en winkels. Na reparatie en herverpakking komen deze spullen (opnieuw) in de winkel.

In de jaren '80-'90 was er in Tilburg een reparatieservicepunt van het Duitse consumenten-elektronica bedrijf Schneider A.G. dat soortgelijke werkzaamheden verrichtte. Hier werden in opdracht van enkele grote Nederlandse postorderbedrijven diverse producten - welke door klanten werden teruggestuurd - gecontroleerd, gerepareerd, gecompleteerd en daarna herverpakt. Dit soort werkzaamheden vertrokken halverwege jaren '90 wegens kostenbesparingen richting de lage lonen landen waaronder Polen.

Reshoring

Destijds verdween veel werk vanuit Nederland naar lage lonen landen zoals in Oost-Europa en Azië. Het omgekeerde is sinds enkele jaren een nieuw fenomeen en wordt 'reshoring' genoemd. In Tilburg was het bedrijf Capi Europe het eerste dat haar productie terughaalde, in hun geval uit Vietnam, omdat de kwaliteit tegenviel en de transportkosten stegen. Capi Europe is inmiddels toe aan een flinke uitbreiding en gaat een nieuw pand betrekken naast dat van Tesla.

Tijdens de rondleiding staan aan hoge tafels enkele mensen te werken. Twee mensen zijn bezig met het verpakken van haarstylingtangen en twee anderen zijn druk met het herverpakken van deurbellen. Eenvoudig werk dat gedaan wordt door mensen die via een re-integratietraject vanuit de bijstand, via Sagènn of de Diamant Groep, naar het bedrijf zijn geplaatst.

Jetta Klijnsma

Jetta Klijnsma gaat enthousiast naar deze mensen toe voor een praatje en daarbij slaat zij een toon aan alsof zij tegen kinderen in een kleuterklas praat en merkt op dat het wel erg moeilijk werk is en dat het zo fijn is dat zij een 'kans krijgen op de arbeidsmarkt'. Eén van de werknemers vertelt dat hij slechts drie maanden mag blijven en daarna waarschijnlijk ergens anders wordt geplaatst. "Oh, maar dan doe je natuurlijk wel veel werkervaring op!" zegt Jetta Klijnsma vrolijk. De werknemer vult aan: "Ik heb werkervaring, want ik heb 30 jaar gewerkt als kok." Maar dat hoort de staatssecretaris niet meer, want ze is dan al bij de volgende werknemer die ze wil spreken.

Na de rondleiding is het tijd voor een gesprek. Aan tafel zitten wethouder Erik de Ridder, directeur van Smartwares Wout Jan Wessels Boer en hoogleraar Ton Wilthagen tegenover Jetta Klijnsma. De staatssecretaris stelt enthousiast vragen, waar ze vervolgens zelf het antwoord op geeft. Dat het bedrijf natuurlijk gebruik maakt van de regelingen die zij heeft bedacht in de Participatiewet, zoals loonkostensubsidie, jobcoaches, en de 'no risk polis' waarmee bedrijven verzekerd zijn tegen kosten als een werknemer ziek wordt en niet kan werken.

Wout Jan Wessels Boer vult aan dat het er om gaat dat zaken goed georganiseerd zijn in samenwerking met de gemeente en dat het bedrijf werkgelegenheid biedt, een mooie bijkomstigheid is. Piet Bertens, personeelswerker bij Smartwares wordt er bij geroepen en hij vertelt dat hij liever mensen krijgt gestuurd door de gemeente, dan dat hij een uitzendbureau moet bellen voor personeel. En dat het een groot voordeel is dat hij via de gemeente een jobcoach heeft voor de begeleiding van medewerkers. "Wie zijn wij om mensen geen kans te laten krijgen om zich te ontwikkelen?" Waarna hij ook toegeeft dat het een groot voordeel is, dat hij voor deze medewerkers een loonkostensubsidie en een no risk polis krijgt.

Aan het eind van het gesprek krijgen we de kans om Jetta Klijnsma zelf wat vragen te stellen en ze reageert wederom oprecht enthousiast als we vertellen dat onze lezers van Tilburgers.nl ons wat vragen hebben meegegeven.

"Wat vindt u er van, dat mensen vanuit de bijstand, die gezond zijn en dus geen 'indicatie' krijgen voor loonkostensubsidie, met behoud van uitkering moeten werken zonder loon?"

Jetta Klijnsma omzeilt de vraag vakkundig en vertelt enthousiast over de regeling voor beschut werk. Daarom leggen we de vraag nog eens uit en ze vindt het erg geweldig dat mensen via een werkervaringsplaats weer meer kans maken op een baan.

"Vanuit de bijstand zijn er twee routes om er uit te komen, via een re-integratietraject of via de bbz waarmee je zelfstandig ondernemer kunt worden. Maar er is ook een groep mensen voor wie deze twee routes niet geschikt zijn. Is er ruimte in de Participatiewet om op een andere manier ondersteuning te regelen?"

Ook deze vraag moeten we uitleggen, want opnieuw probeert de staatssecretaris de vraag te omzeilen door uitvoerig de bbz uit te leggen. Uiteindelijk beantwoordt ze de vraag met: "Daarover moet ik zo nog even met de wethouder overleggen, want dat maakt deel uit van het Vertrouwensexperiment."

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen