Spring naar inhoud

“Ik verklaar de politieke arena voor geopend”

columnWas het voor een enkeling op 19 maart nog verrassend, de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen 2014 die zorgden voor de nodige reuring in het lokale, politieke klimaat, voor de spelers in de arena was het dat zeker niet. maar liefst 29 raadsleden werden door de kiezers afgedankt.

neroDe verliezende wethouders Auke Blaauwbroek (PvdA) en Roel Lauwerier (VVD) namen direct het voortouw tijdens de installatie van de nieuwe raad, op 26 maart, waar hun optreden het meest weg had van tegenstribbelen. Want hoewel de raad, en niet het college van wethouders, het hoogste orgaan is in de gemeente, zagen de heren vooral op tegen hun nieuwe rol als fractievoorzitters in de oppositie. Te vergelijken met een degradatie van de Eredivisie naar de Jupilerleague.

Auke Blaauwbroek vond het die avond zelfs nodig om een sneer uit te delen aan Joost van Puijenbroek, die net was overgestapt van Trots naar het CDA, door hem weg te zetten als extreem rechts. Een kat in het nauw maakt vreemde sprongen. Door deze berekende overstap van voormalig fractievoorzitter Joost van Puijenbroek verdween Trots volledig van het politieke toneel dit terwijl ze voor de verkiezingen nog rekende op negen zetels.

Ook Hans Smolders (LST), die met vijf zetels terugkeerde in de lokale politiek, liet meteen van zich horen door te stellen dat hij niet alleen door de politiek maar vooral door de media bij voorbaat al buitenspel was gezet . Maar nadat daarover in het debat, dat volgde op de installatie, het nodige over was gezegd, koos hij voor een andere strategie: het charme-offensief. LST wilde vooral graag samenwerken. Eén ding hadden deze heren gemeen, ze lonkten stiekem toch nog naar een plekje in de nieuw te vormen coalitie.

Onder aanvoering van formateur Hans Dieteren directeur van de Tilburg School of Social and Behavioural Sciences en oud raadslid van D66 werd het coalitieakkoord tussen de partijen D66, SP, CDA en GroenLinks opvallend snel beklonken. En ook de wethouders posten werden rap verdeeld. Berend de Vries (D66) Marcella, Hendrickx (D66), Erik de Ridder (CDA), en nieuwkomers Hans Kokke (SP) en Mario Jacobs (GroenLinks) bestijgen de komende vier jaar 'de bok', zoals de college-tafel in de raadszaal doorgaans genoemd wordt.

Opmerkelijk hierin is, dat Marcella Hendrickx (D66), de echtgenote van de bekende oud hoogleraar Diederik Stapel, op de portefeuille onderwijs is geplaatst en dat voor Erik de Ridder (CDA) zijn lang gekoesterde droom werkelijkheid zag worden: de combinatie van de portefeuilles Sociale Zaken, Economie en Arbeidsmarkt in één hand, de zijne. Marjo Frenk, die al voor de verkiezingen aangaf niet terug te willen keren als wethouder, nam op gepaste wijze afscheid met de ontvangst van de grote zilveren legpenning.

mr smith goes to washingtonDe toon voor de komende vier jaar is gezet en ook het nieuwe coalitie-akkoord, dat gepresenteerd werd op 28 april, maakt duidelijk dat er een nieuwe, politieke wind gaat waaien in Tilburg. De afgelopen vier weken heeft iedereen ruim de tijd gekregen om zich over dit akkoord een mening te vormen. Misschien wel te veel tijd, gezien het bombardement aan vragen, die de oppositie de afgelopen weken op het nieuwe college heeft afgevuurd. Ik vraag me hardop af of dat een tactiek is om de nieuwe machine, die nog warm moet draaien, bij voorbaat vast te laten lopen.

Vragen over procedure verkoop gemeentegebouwen, over de vrijheid om 5 mei te vieren, over het opheffen consultatiebureaus in Berkel-Enschot en Udenhout, over het afgelasten van de markt op het Koningsplein op Koningsdag, over de werking van bureau schuldhulpverlening, over wonen voor ouderen en over de herbestemming van drie kerken. Zeker niet geheel zinloos, maar het valt op dat met name de PvdA vragen weet te stellen over zaken die zij zelf de afgelopen 54 jaar heeft laten liggen.

De meeste opmerkelijke aanval op het coalitieakkoord kwam van de - na maandag 19 mei werkloze - wethouder Roel Lauwerier (VVD) "College Tilburg zal de rit niet uitzitten, ze houden het niet vol. Kijk naar het coalitieakkoord. Alle belangrijke dossiers schuiven ze voor zich uit. Ze hebben bakken met geld, maar met hun plannen is de meerjarenbegroting al niet meer sluitend. En dat zonder de bezuinigingen van het Rijk die er nog aan zitten te komen. Daar gaan ze niet uitkomen. Tilburg heeft mij binnen enkele jaren weer nodig als wethouder." zei hij onlangs tegen het Brabants Dagblad.

arenaDe tot nu toe laatste verrassing kwam echter van Hans Smolders, die eerst nog het charme-offensief was aangegaan. Hij kondigt een 'Motie van Treurnis' aan omdat de woorden 'ouderen' en 'Reeshof' niet in het coalitie-akkoord staan. De messen zijn geslepen en de kachel is flink opgestookt voor de debatten die aanstaande maandag (19 mei, vanaf 17.00 uur) de nieuwe, politieke periode zullen openen.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen