Spring naar inhoud

“Ik ben Jules Deelder niet” Nachtburgemeester Tilburg blikt terug

Anderhalf jaar lang is Godelieve Engbersen nu de nachtburgemeester van Tilburg, een titel die zo nog draagt tot 21 december 2013 wanneer de overdracht plaats vindt. In het Duvelhok bij Stichting het Raakveld vindt dan de overdracht naar de nieuwe nachtburgemeester plaats, een titel voor twee jaar. Tijd voor en gesprek met haar op het terras van Berlijn Café over het eerste half jaar van 2013 en haar toekomende plannen. In juli 2012 en januari 2013 had ik al eerder een gesprek over haar rol als nachtburgemeester.
Nachtburgemeester Godelieve Engbersen
Nachtburgemeester Godelieve Engbersen

Anderhalf jaar lang is Godelieve Engbersen nu de nachtburgemeester van Tilburg, een titel die ze nog draagt tot 21 december 2013. In het Duvelhok bij Stichting het Raakveld vindt de overdracht plaats. Tijd voor een gesprek met haar op het terras van Berlijn Café over het eerste half jaar van 2013 en haar toekomstige plannen. In juli 2012 en januari 2013 had ik al eerder een gesprek met haar over haar rol als nachtburgemeester.

"Het was een enerverend half jaar", steekt Godelieve van wal. "Mijn hoogtepunt vond ik de opnames voor de CD Alle 013 Goed op 3 maart 2013 in Paradox. Dat was een bijzonder spektakel. Samen met Eef van Eerdewijk en Frans de Laat heb ik meegeholpen aan de organisatie, waarbij Eef het merendeel gedaan heeft. Er waren maar liefst 19 optredens. Anthony Hoovers van Tilburg WebTV heeft er een geweldig filmpje van gemaakt."  In het kader van Het Jaar 013 werd een live-CD opgenomen van Tilburgse artiesten onder de titel “Alle 013 Goed”

"Helemaal te gek vond ik dat een filmpje met Arjan Beerens 'Viral' werd op You Tube. Pfew... meer dan 30.000 hits in een paar dagen en op de televisie bij Hart van Nederland.  Ik heb een leuk contact met Arjan, en kwam hem afgelopen jaar weer toevallig tegen. Ik kende hem van vroeger toen ik nog in Breda woonde.  Hij regelde ook een oldtimer waarin we samen met Eef en Frans naar het Brabants Dagblad zijn gereden. Daar werd na stemming door de lezers bekend gemaakt welke nummers op de CD zouden worden opgenomen, en welke nummers een 'wild card' zouden krijgen. Deze nummers zijn door Bernard Justen speciaal afgemixt. Een hele bijzondere avond was dat."

"25 april 2013 is de CD in Sounds gepresenteerd en kreeg wethouder Marjo Frenk het eerste exemplaar. Van de in totaal 500 stuks zijn er nog maar een paar over, die nu exclusief bij Livius in de Nieuwlandstraat verkocht worden. Ik hoop dat er nog een speciale batch gemaakt gaat worden, het zou super zijn als de CD in alle kerstpakketten zou liggen bij Tilburgse bedrijven, daar ga ik me nog sterk voor maken", balt Godelieve haar vuisten.

"De aftrap van het Jaar 013 op 13 januari in de Nwe Vorst heeft ook indruk gemaakt. Wel viel me op dat ik eigenlijk het enige burger-initiatief ben tussen de andere kandidaten. Ik vind het wel jammer dat er niet meer burgerinitiatieven daarbij waren."

"Ik vind het ook jammer dat Tilburg voor Cultuur zo weinig reclame en promotie maakt voor de CD,  ik had daar wel meer van verwacht. Ook vind ik het erg flauw dat een organisatie als de VVV Tilburg de CD niet eens wil verkopen. 'Het past niet in ons assortiment' kregen we te horen'.  Erg jammer."

"Andere hoogtepunten van het afgelopen halfjaar was de lezing van Paul Hendriksen over Burgerkracht in het Natuurmuseum. En de bijzondere Vollemaanswandelingen samen met Gert Brunink. Verder mijn crowdfundingactie voor de presentatie van regisseur Wouter Verhoeven die zijn film kwam laten zien. En de artiesten-avond in de Plaats op 31 juni met veel optredens van degenen die op de CD staan, en wat ik ook bijzonder vind is de concertenreeks die nu op zondag in de Boomtak plaats vindt.  Het wijkcentrum In de Boomtak is een voorbeeld van een goed burgerinitiatief, ook actief in gesprek met de politiek om het buurtcentrum te kunnen kopen, ik ga daar graag verder mee samenwerken. Ik ben ook blij dat ik een aantal taboe-onderwerpen op de kaart heb gezet, en avonden heb georganiseerd." vult Godelieve nog aan. Met een lezing door Lowie van Gorp (taboe over overlijden), avond over vrouwelijke seksualiteit (met seksuologe Brigitte Baeten) en nog meer. Bijna te veel om op te noemen."

"Wat zijn voor jou de tegenvallers van de afgelopen tijd?" Godelieve denkt even na. "Ik baal ervan dat ik best veel met Jules Deelder vergeleken word. 'Ga eens hard drugs gebruiken' zeggen ze dan tegen mij. "Ik ben Jules  Deelder niet, zie ik er zo uit?" zeg ik dan. Bovendien zijn ge-inaugureerde nachtburgemeesters anders dan hij, we dragen een visie uit en hebben ook maatschappelijke verantwoordelijkheid. Verder vind ik het jammer dat ik niet meer werk heb gemaakt van de beroepen in de nacht. Het volgen van vrouwen tijdens de nachtdienst, in de zorg, of op de ambulance. Het is echt te zwaar voor me om te combineren met mijn full time baan, het komt niet echt van de grond. En over het verlies van 13 kilogram in het jaar 013 qua gewicht, dat gaat me ook niet echt lukken."

"Wat zijn je plannen voor de toekomst?" Godelieve kijkt eens schuin naar boven. "Ik wil aandacht gaan besteden aan crowdfunding, hoe krijgen we geld bij de cultuur, en aandacht geven aan broodfondsen.  Maar eerst kijk ik uit naar mijn verjaardag op 18 juli die ik in de Boomtak ga vieren. Frans van der Meer komt dan optreden. Mijn cadeautje voor de stad."

"Dan verheug ik me verder op de rest van de optredens daar In de Boomtak, veel 013-artiesten.  Met 'Ons Diner', het vegetarische eet-initiatief in De Verdieping, stop ik. Het groeide niet goed genoeg, veel dezelfde mensen en het kostte teveel geld. Maar ik ga verder met het 'Ons Diner' op locatie, in de stad, met een wisselend budget, chique of minder chique. 'Veranderen van Spijs doet eten' hier letterlijk en figuurlijk."

"Ik ben me aan het voorbereiden om op 20 augustus de raad toe te spreken voor de cultuurnota van 2014-2018.  In september ga ik wat organiseren in de week van de Democratie, vanaf 13 september. En ik heb nog een idee voor een leuke avond, maar of ik dat nog vorm kan geven weet ik niet."

"En dan tenslotte, op zoek naar mijn opvolger. Ik zou het liefst een vrouw zien, zoals Chris Garrett het in Groningen doet. En dan tijdens een balkonscène op 21 december via een gordijn van stuivertje wisselen. De profielschets voor de kandidaten is dat het iemand moet zijn die actief is in het culturele veld, en het liefst een ZZP-er of zo. Tezamen met Wilbert van Herwijnen draag ik dan ook kandidaten aan. We zijn nog zoek naar geschikte kandidaten. De Spoorzone wordt een belangrijk gebied, het zou mooi zijn als mijn opvolger veel affiniteit met die plek heeft".

"De twee jaar heb je echt wel nodig als Nachtburgemeester om sommige dingen te organiseren die gewoon veel tijd vragen.  Ik ben blij dat ik straks weer gewoon Godelieve Engbersen kan zijn en niet de nachtburgemeester. Dat zal ook wel een opluchting zijn voor mijn vriendje. Ik ga me ook meer bezig houden met de wijken, daar komt nu eindelijk meer initiatief vandaan. Het besef groeit eindelijk dat we de burgerkracht vanuit onze lokale omgeving moeten opzetten." besluit Godelieve.

De Nachtburgemeester is een ere-titel en geheel ongesubsidieerd. Na onofficiële nachtburgemeesters als Rockin’ Louis (die twee jaar geleden overleed, zie artikel) is Godelieve Engbersen de vijfde Nachtburgemeester van Tilburg na Zeus Hoenderop, Cees van Raak, René van Densen en Wilbert van Herwijnen. Extra informatie is ook op Wikipedia te vinden.

nachtburgemeester vader

"Tijd gaat echt te snel, besef net dat ik 18 juli alweer jarig ben. Heel de stad is uitgenodigd, locatie de Boomtak, met Speaker's corn alsook met muziek Frans van der Meer en Leon van Egmond. Zetten jullie alvast een streepje in je agenda?"
18 juli, Godelieve Engbersen 47 jaar + 1,5 jaar Nachtburgemeester/V Tilburg.

www.nachtburgemeestertilburg.nl

"20.00 (ongeveer) optreden van Frans van der Meer en Leon van Egmond.
Dus kom lekker op tijd.
Dan kunnen we én bijkletsen alsook samen naar de mooie muziek luisteren."

Share

3 gedachten over ““Ik ben Jules Deelder niet” Nachtburgemeester Tilburg blikt terug

 1. joop ligthart

  goed interview/impressie waar JE dan WEL wel voor staat
  Maak het NIET te breed svp en wat Diepgang ook in het Tilburgse mag er best WEL ZIJN . Dat laatste is er min insziens al te weinig hier . Ook meestal dezelfde gezichten met dezelfde verhaaltjes en vragen . Als iets niet loopt dan LOOPT het niet . Stop er dan ook mee. Het geeft alleen maar meer RUIMTE en dat is ook goed .

  Of de ROL van NACHT burgemeester-schap zo specifiek is en belangrijk voor TB wil ik betwijfelen ..Ook als je het loslaat van de CULTUUR-poot in tb die inderdaad tanend is . Ruimte en gelegenheid geven voor ander en JONGER geluid

  EN wel doorgaan met gped lopend initiatief met genoeg DRAAGVLAK ;het hoeft namelijk niet allemaal veel te kosten

  Wellicht afsluitend ; Hoe is het met de TRANSISTIE in TB ?

  Met groet JOOP uit BALK die niet voor de POES is ....

 2. Godelieve Engbersen

  Meer weten over Broodfonds?
  Kom langs op 10-09-2013?
  http://www.broodfonds.nl/nieuws/agenda/broodfonds_tilburg_io

  PS: Profielschets opvolger.
  Zie website Chris Garit. Iemand die én de activiteiten in nacht ondersteunt en ook de vroege vogels helpt.
  Heb zelf wèl artiesten een podium geboden, ook mede door mijn interviews en opnames voor Omroep Tilburg; bemiddelen is niet nodig geweest.... Mooi als mijn opvolger veel affiniteit met de Spoorzone heeft? Mooie broedplaats waar nog veel georganiseerd gaat worden...

  groetjes,
  Godelieve Engbersen
  PS: Wil nog steeds wel een avonddienst/nacht of zo meelopen met een vrouw werkzaam in de nacht/avond. Heb de nachtdiensten bij SEH, de beveiliging en centrum voor verloskunde leerzaam gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen