Spring naar inhoud

Hoeveel honden moeten er nog gebeten worden?

Gastbijdrage van Willem Koegler

Ben ik nou gek? Of is het normaal dat er eerst doden vallen?

Ik noem de hond in onderstaand stuk een bull-achtige, omdat ik niet wil stigmatiseren, of een ras in een kwaad daglicht wil zetten, en ik weet namelijk niet het juiste soort, ik denk zelf dat het een kruising is van verschillende bull-achtige honden.

Jammer dat dit weer gebeurt, en deze prachtige honden weer in een kwaad daglicht komen. Maar mijn vraag is: wat moet er gebeuren om dit soort incidenten voortaan te voorkomen?

Een soort van hondenbezitbewijs?

Rustig met me krantje zit ik aan de eettafel, dan een door me ziel snijdend gejank van een hond, ik ren naar buiten (als hondenliefhebber) en zie dat de hond van de buren (een flink uit de kluiten gewassen bull-achtige) dit keer een hazewindachtige kruising te pakken heeft. Afgelopen dagen was het nog een boomertje die hij te pakken nam. (Gelukkig goed afgelopen met het beestje.)

Maar terug naar de realiteit, trekkend en schoppend aan, en naar het op dat moment enorme 'bloeddorstige monster' brengt als resultaat dat de bull-achtige eindelijk loslaat.

Hevig bloedend, aan het oor, bijtgaten in de borst en nek hebbend, ligt de hazewindachtige in de armen van haar huilende, radeloze bazinnetje…, buren schieten te hulp (nu de bull-achtige weg is gehaald). Want bijna niemand durft zo’n type hond beet te pakken of in de buurt te komen.

De eigenaar is gewoon niet thuis, kan hem ook niet pakken, en heeft de hond gewoon gelegenheid gegeven om naar buiten te rennen en aan te vallen.

Natuurlijk de politie gebeld, die eerst niet wil komen, na meerdere telefoontjes zeggen ze toe toch te komen. De bewoners waar de hondeneigenaar inwoont, zijn inmiddels gearriveerd en verklaren dat de hond weg moet! En vandaag nog! De hond blijkt als bijtgevaarlijk te staan geregistreerd, is al weggehaald uit Apeldoorn (volgens de eigenaar) en blijkt ook al in Tilburg-West een verbod te hebben in verband met een eerder bijtincident.

De hondeneigenaar, (inmiddels ook gearriveerd) wil per direct de hond afstaan omdat de hond gevaarlijk is (zijn woorden), de hond moet maar afgemaakt worden, en dat wilde hij direct laten doen. Een detail is dat buurbewoners verklaren dat de eigenaar de hond stelselmatig mishandelt. Het is duidelijk dat de eigenaar niet capabel is om zo’n type hond te hebben, eigenlijk ook niet capabel voor een marmot. De eigenaar is zelf bewoner bij Amarant, dus kan zichzelf niet verzorgen en is ook niet capabel zelfstandig te wonen, en valt onder begeleid wonen, en heeft daarbij een zwaar alcoholprobleem.

Het slachtoffer naar de dierenarts (rekening ruim € 200,-).
De bull-achtige zou worden opgehaald.
Probleem opgelost zou je denken!!

Maar dan de werkelijkheid.

De politie is volop bezig om de hond door de dierenpolitie weg te laten halen. Eigenaar en zijn vriendin doen vrijwillig afstand.

De dierenambulance arriveert en dan….
Dan doen de eigenaren plots geen afstand!
Daardoor wordt de bijtgrage hond helemaal niet afgevoerd, de bijtgrage hond wordt ook niet in beslag genomen, want de officier van justitie en weet ik wie allemaal kunnen niks doen.
De burgemeester moet dit beslissen, en ja die zit waarschijnlijk vandaag op de kermis.

Wat is dit voor bureaucratie?
Hoeveel honden moeten er nog aangevallen worden?
Hoeveel honden moeten er nog gebeten worden?
Of erger nog.
Hoeveel honden moeten er eerst doodgebeten worden?

Kan een ‘gevaarlijke’ hond niet in bewaring worden genomen?
Gewoon even vastzetten tot er een besluit is genomen?

Ik wil duidelijk maken dat mijn mening is, dat de (overigens prachtige) bull-achtige er zelf niks aan kan doen en dat de schuld bij de eigenaar ligt.

De eigenaar kan de hond niet aan, zodra hij weer naar buiten komt is het een gevaar voor iedere viervoeter, en ja niemand wil toch dat zijn hond dood of halfdood wordt gebeten.

Natuurlijk wil de eigenaar van de pitbull-achtige dit ook niet, maar ja of het allemaal tot hem doordringt…

Het is toch jammer dat mensen die niet in staat zijn om voor deze honden te zorgen, deze toch in handen kunnen krijgen....

Share

10 gedachten over “Hoeveel honden moeten er nog gebeten worden?

 1. Ons Marie

  Het trieste hieraan vind ik ..dat die eigenaar zijn hond gewoon los laat op het hondenveld..wat grenst aan een kinderspeeltuin...en hij heeft de hond niet onder commando..moeten er nog meer slachtoffers vallen ..

 2. Peter

  Te gek voor woorden dat er zoveel gedaan moet worden om dit allemaal te regelen.
  Het kan veel makelijker hond meteen in beslag nemen en uit voorzorg in laten slapen. Verder de eigenaar op laten draaien voor alle kosten .en een verbod om levenslang geen dieren meer te mogen houden .want het is ten alle tijden de schuld van de eigenaar als een hond vals is en gaat bijten.
  WANT EEN HOND WORD NIET VALS GEBOREN MAAR VALS GEMAAKT.

 3. Lily straeter

  Hoe is het mogelijk dat er een nieuwe wet is gemaakt die zegt dat deze honden bij ernstige bijt incidenten WÉL in beslag mogen worden genomen, en het gebeurd gewoon niet omdat de desbetreffende officier van justitie op deze afgelopen zondag ,niet zonder toestemming van de burgemeester de macht heeft om de hond naar een veilige plaats te laten brengen !
  De wet wordt gewoon niet nageleefd!
  En waarom??
  Omdat de ambtenaren niet op de hoogte zijn van deze 'nieuwe' ( sinds februari) wetgeving!
  SCHANDE!!!!
  Met gevolg....!!
  *gevolg zal zeer waarschijnlijk zijn dat er weer een ongeluk gebeurd !
  Het is nl niet de eerste keer dat deze hond een andere hond heeft aangevallen!!
  De hond zit nog steeds bij zijn eigenaar.

 4. Angela

  Vanwege dit soort incidenten worden de baasjes die wèl hun veratwoording nemen ook in een kwaad daglicht gezet... Aanlijnplicht handhaven en zorgen dat honden op hun eigen terrein blijven.. Dan is het probleem al voor 90% opgelost...
  In dit geval zou het heel verstandig zijn als daar geen huisdieren mogen wonen aangezien ze er niet goed voor kunnen zorgen en onder controle kunnen houden. Dit kan ècht niet! Hoeveel slachtoffers moeten nog komen? Pas als een kind is gebeten komt er actie??

 5. Red shoes

  Er moet meer controle komen op dit soort honden ..ook wat voor een baas ze krijgen ..want niet iedereen kan met dit soort ras omgaan..en dan gaat t vlug verkeerd ..jammer want met de juiste begeleiding kan het een fijn beest zijn

 6. Carla

  Het is verschrikkelijk dat dit voor de zoveelste keer gebeurd en dat er dan ook nog eens niets aangedaan kan worden omdat de eigenaar geen afstand doet
  Er moet een wet komen die dit ras beschermd maar zeker ook de eigenaars leert omgaan met dit karakter honden
  Hier in de buurt lopen er ook een paar en zijn zeker erg baas gericht maar ook uitbundig naar andere honden met spelen
  Maar er hangt toch een soort weggestopte angst om wat er zou kunnen gebeuren.
  Een ding is zeker de honden kunnen er niets aandoen maar daar hebben de slachtoffers niets aan.

 7. Marijke uit Krabbedijke

  Willem wat een goed commentaar..allereerst een hond word niet vals geboren ..maar word opgevoed door zijn baas..als die geen overwicht heeft gaat het vlug fout..een verplichte cursus en een muilkorf zou al een goed begin zijn ..

 8. Jan van Loon

  Willem een goede actie.
  Het was wel schrikken zo op een zondagmorgen. Maar ik ben voor een fokverbod op bullachtige dus de gekruiste versies. Ze moeten de wet weer van kracht laten gaan zoals enkele jaren geleden. Zodat er geen kruisingen van bullachtige gefokt mogen worden. Ook vindt ik dat er een verplichte gehoorzaamheidscursus cursus gevolgd moet gaan worden voor elke hond met zijn baas. Zodat mensen leren wat een hond is en wat de consequenties zijn.

 9. I. Broeders

  Willem, je hebt helemaal gelijk! De eigenaren van deze bull achtige honden zouden flink aangepakt moeten worden! Een dier wordt niet vals geboren. Als je er niet mee om kunt gaan, begin er danniet aan! Vaak is het een status om zo'n hond te hebben en er mee rond te lopen. Deze hond stond al geregistreerd als bijtgraag... Waarom kan zo'n eigenaar dan niet verplicht worden zijn hond te muilkorven of er afstand van te doen? Ik haal uit dit verhaal alleen maar verliezers. Hoop dat er daadkrachtig door de gemeente wordt opgetreden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen