Spring naar inhoud

Het weer wordt een jojo

weer logo

Jean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue. En nu ook voor Tilburgers.nl.

De wisselvalligheid heeft zijn intrede gedaan, maar het is zo miniem dat de droogte gewoon aanhoudt. Sinds zaterdag is er elke dag wel wat neerslag gevallen in onze regio, behalve op woensdag. Door de bijbehorende bewolking werd het niet meer zo warm als in de eerste tien dagen van mei; het kwik schommelt nu rond de normale waarden voor de tijd van het jaar van 16 tot 18 graden. Deze donderdag was kenmerkend voor de afgelopen dagen: licht wisselvallig en de zon die het moeilijk heeft. Overigens was dat gisteren (woensdag) niet het geval, want toen steeg de temperatuur nog naar de 21 graden. Vanuit het westen komen deze avond opklaringen onze regio binnen die breder en breder worden. Daardoor daalt het kwik vannacht verder naar een graad of 9.

De 31e Meimarkt barst komend weekeinde los. Net als vorig jaar worden weer veel bezoekers verwacht.

De vrijdag wordt een prachtige lentedag. Er zijn flinke perioden met zon die af en toe wordt afgeschermd door wat sluierbewolking. De thermometer laat in de middag zo’n 20 graden zien en bij voldoende zonneschijn wordt het zelfs 22 tot 23 graden. Doordat er een zwakke wind staat uit het zuidwesten voelt het heerlijk aan.

De zaterdag is een herhaling van de vrijdag. Het kan plaatselijk nog iets warmer worden met 23 tot 25 graden. Dat wordt veroorzaakt door een zuidenwind die warme lucht aanvoert. Later op de dag wordt de sluierbewolking steeds dikker wat aangeeft dat er een neerslaggebied in aantocht is. En dat klopt. In de nacht van zaterdag op zondag gaan er buien vallen, waarvan een enkele gepaard gaat met een klap onweer. Op zondagochtend kan het nog wat nadruppelen, maar in de middag wordt het droog en stijgt de temperatuur naar de 18 graden. Na die neerslag is er namelijk koelere lucht binnengestroomd en is de wind gedraaid naar het westen.

Na het weekeinde is het weer net een jojo voor wat betreft de temperatuur. De ene dag gaan we over de 20 graden en de andere dag halen we deze niet meer. Elke dag hebben we een afwisseling van zonneschijn en wolken. Vanaf medio volgende week wordt de bewolking elke dag dikker en nemen de neerslagkansen steeds meer toe, maar grote hoeveelheden worden opnieuw niet verwacht. Ook de dagen erna zullen de regenmeters niet gevuld worden. Inmiddels lopen we dan tegen het einde van mei en daarmee kunnen we voor derde achtereenvolgende keer een droge maand bijschrijven. Het neerslagtekort is dan opgelopen tot over de 100 mm. Met het einde van de maand mei komt er ook een einde aan de lente en deze wordt door collega Jan Visser al de boeken ingeschreven als de “Grote Voorjaarsdroogte van 2011”.

Prettig weekend!!!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen